Błąd pamięci uruchamiania FS9

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Błąd pamięci uruchamiania FS9

Post autor: janita »

Witam
Sporo czasu minęło od ostatniego uruchamiania FS-a i spotkała mnie niemiła niespodzianka.

Najpierw proceduralne informacje:
płyta główna: Gigabyte Technology Co., Ltd. P35-DS3P, Bus Clock: 333 megahertz
pamięć: 4 MB
zasilacz: 500 W
pozostałe dane jak w stopce.
Oprogramowanie
system operacyjny: Windows XP Home Edition, Dodatek Service Pack 3
symulator (nazwa i wersja): FS9.1
dodatkowe oprogramowanie do symulatora: AS2004, REX2004, UTE
zainstalowane dodatki: ATR-F1, PAv3 + EPKK.
W trakcie uruchamiania na ekranie startowym FS-a pokazały się kolejno informacje:
"Your computer has run out of available memory. Flight simulator will now exit. You my not have enough free space on your hard drive..." i dalej "Instrukcja spod 0x7c16f11a odwołuje się do pamięci pod adresem 0x0015810c. Pamięć może nie być read".
Po wybraniu OK przerywane jest działanie aplikacji.
Dysk systemowy z FS-em ma wolne miejsce 90 GB i dla pewności przeprowadziłem defragmentację. Używam pliku rozruchowego "no CD" (także podmieniłem na źródłowy), próbowałem uruchamiania z płyty, kasowałem plik fs9.cfg, szukałem na forach i w google podpowiedzi, wszystkie działania bez skutku.
Może ktoś zaradzi bez wgrywania wszystkiego od nowa.
Pozdrawiam
IC i5-6400 2,7 GHz, Windows 10, RAM 16 GB, nVidia GTX1060 6 GB, MSFS-20, Logitech Extreme 3D Pro, Behringer XTouch Mini
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Może pomoże metoda 2 albo 4: http://support.microsoft.com/kb/892610
Inne możliwości: http://www.fsdeveloper.com/forum/showthread.php?t=74615
Spróbuj też wyłączyć wszystkie dodatkowe scenerie: http://www.flightsim.com/vbfs/showthrea ... ost1415809
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Błąd pamięci podczas uruchomienia FS9

Post autor: janita »

Zastosowałem ostatnią wskazówkę (pierwsza nie pomogła a drugiej nie próbowałem) usuwając wpisy scenerii w pliku scenery.cfg i przesuwając wszystkie scenerie do innego katalogu. Symulator mogłem wówczas uruchomić.
Wykorzystałem jednak moment dla odświeżenia aplikacji i postawiłem ją od nowa. Zabawa na pół dnia i zakończona powodzeniem.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
IC i5-6400 2,7 GHz, Windows 10, RAM 16 GB, nVidia GTX1060 6 GB, MSFS-20, Logitech Extreme 3D Pro, Behringer XTouch Mini
Węgorz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Węgorz »

Witajcie,

Pozwolę sobie podpiąć się pod ten topik. Mam ciekawy problem, mianowicie przy ładowaniu FSXa wyskakuje mi błąd OOM (brak pamięci- taki jak koledze wyżej). Crash następuje w 83% ładowania i trakcie "loading air traffic control". I najciekawsze. Błąd wyskakuje na lotniskach od Bermudów (TNCM,TBPB), przez Hawaje do Sydney :D Sytuacja wygląda podobnie (crash) kiedy wlatuję w ten obszar (niestety nie wiem gdzie dokładnie się zaczyna). FSX się wyłącza, z tym samym błędem. Na reszcie lotnisk problem nie istnieje. Czy skasowanie FSX.cfg coś da? Wolałbym nie reinstalować sima.

Pozdrawiam,
Węgorz
Ostatnio zmieniony śr 16 paź, 2013 21:56 przez Węgorz, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

od Bermudów (TNCM,TBPB),
Z Małych Antyli, w tym Barbadosu na Bermudy jest jednak kawałek. Wcześniej napisałem o Antylach Holenderskich, ale one najwyraźniej już nie istnieją.
Czy skasowanie fsx.cfg coś da możesz sprawdzić sam. Jeśli nic nie da, można przywrócić kopię bezpieczeństwa.
Uzupełnij informacje: viewtopic.php?p=112129#112129
ODPOWIEDZ