Saitek x52 pro - przypisanie klawiszy.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Saitek x52 pro - przypisanie klawiszy.
Witam. Dostałem dzisiaj joystick saitek x52 pro. Chciałbym się od Was dowiedzieć jakie macie przypisania klawiszy do niego (Ci którzy mają). Pytam się bo jestem trochę zagubiony w nim i jakoś trudno mi to ogarnąć., niewiem czemu. Mam jakoś problem z tą ilością funkcji mimo że ich jest niedużo. Dziękuję za odpowiedzi.
Moje przypisanie. Podaję w kolejności od najważniejszych dla mnie do najmniej ważnych.
Osie joya i przepustnica przypisane w sposób oczywisty
Dwa pokrętła przypisane są u mnie dla samolotów tłokowych do mieszanki i obrotów. Dla samolotów turbośmigłowych jedno jest przypisane do obrotów.
Pinkie+A i Pinkie+B przypisałem do klap.
A i B przypisałem do trymera steru wysokości.
Przycisk spustu - hamulce kół.
HAT srebrny - rozglądanie się.
Przycisk C - resetowanie widoku.
HAT przepustnicy - przesuwanie pola widzenia (podnieś, obniż, prawo, lewo). Lewy przełącznik Toggle (u podstawy joya) - przesuń do przodu, do tyłu.
Slider przypisuję do hamulców aerodynamicznych (w samolotach wojskowych).
Scroll mam przypisany do Shifta z plusem i z minusem - zależnie od strony (w programie Saiteca).
Przycisk E mam przypisany do ciągu wstecznego (czyli Throttle Decrease).
Przycisk Fire (pod klapką) - rozłączenie Autopilota (AP master to się bodajże nazywa).
Czarny HAT na Joyu - funkcje różne (cztery lub trzy - rzadko używam strzałki w górę). W lotach online tam był na przykład przycisk "push to talk".
Reszta (w tym pozostałe układy z pinkie) jest przypisywana okazjonalnie do jakiegoś specyficznego samolotu.
Trybów nie używam - cały czas latam z jednym. Fajnie, że jest tyle funkcji do przypisania, ale ja nie potrafię spamiętać ich wszystkich nawet w jednym trybie, więc mnożenie x3 nie wydawało mi się sensowne
Osie joya i przepustnica przypisane w sposób oczywisty
Dwa pokrętła przypisane są u mnie dla samolotów tłokowych do mieszanki i obrotów. Dla samolotów turbośmigłowych jedno jest przypisane do obrotów.
Pinkie+A i Pinkie+B przypisałem do klap.
A i B przypisałem do trymera steru wysokości.
Przycisk spustu - hamulce kół.
HAT srebrny - rozglądanie się.
Przycisk C - resetowanie widoku.
HAT przepustnicy - przesuwanie pola widzenia (podnieś, obniż, prawo, lewo). Lewy przełącznik Toggle (u podstawy joya) - przesuń do przodu, do tyłu.
Slider przypisuję do hamulców aerodynamicznych (w samolotach wojskowych).
Scroll mam przypisany do Shifta z plusem i z minusem - zależnie od strony (w programie Saiteca).
Przycisk E mam przypisany do ciągu wstecznego (czyli Throttle Decrease).
Przycisk Fire (pod klapką) - rozłączenie Autopilota (AP master to się bodajże nazywa).
Czarny HAT na Joyu - funkcje różne (cztery lub trzy - rzadko używam strzałki w górę). W lotach online tam był na przykład przycisk "push to talk".
Reszta (w tym pozostałe układy z pinkie) jest przypisywana okazjonalnie do jakiegoś specyficznego samolotu.
Trybów nie używam - cały czas latam z jednym. Fajnie, że jest tyle funkcji do przypisania, ale ja nie potrafię spamiętać ich wszystkich nawet w jednym trybie, więc mnożenie x3 nie wydawało mi się sensowne
Na tej stronie: saitek.com znajdziesz przykładowe profile do tego sprzętu. Po za tym na forum Saitek również zamieszczane są profile stworzone przez użytkowników.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
A to czasem nie jest tak, że to użytkownik dobiera sobie ustawienia pod siebie, a nie dopasowuje się do ustawień?
Dziwne są takie zapytania o indywidualne zapytania.
Dziwne są takie zapytania o indywidualne zapytania.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Może opisz na czym polega problem.
W skrócie obsługa wygląda tak, że zapisujesz sobie nowy profil pod jakąś nazwą. Następnie przypisujesz poszczególne przyciski na joyu do klawiszy na klawiaturze. W zwykłym trybie wystarczy kliknąć na oznaczenie klawisza na liście, a kiedy pojawi się pole edycji - nacisnąć na klawiaturze co trzeba. Po wprowadzeniu zmian zapisujesz tryb. Po zapisaniu - w pasku statusu (obok zegara) masz ikonkę profilera. Klikając prawym przyciskiem możesz rozwinąć listę zapisanych profili. Wybierasz Twój.
Oczywiście przy programowaniu klawiszy pamiętaj, żeby programować właściwy tryb. Osobno programujesz klawisze samodzielne i osobno przycisk+pinkie (czyli z wciśniętym przyciskiem pod małym palcem).
W skrócie obsługa wygląda tak, że zapisujesz sobie nowy profil pod jakąś nazwą. Następnie przypisujesz poszczególne przyciski na joyu do klawiszy na klawiaturze. W zwykłym trybie wystarczy kliknąć na oznaczenie klawisza na liście, a kiedy pojawi się pole edycji - nacisnąć na klawiaturze co trzeba. Po wprowadzeniu zmian zapisujesz tryb. Po zapisaniu - w pasku statusu (obok zegara) masz ikonkę profilera. Klikając prawym przyciskiem możesz rozwinąć listę zapisanych profili. Wybierasz Twój.
Oczywiście przy programowaniu klawiszy pamiętaj, żeby programować właściwy tryb. Osobno programujesz klawisze samodzielne i osobno przycisk+pinkie (czyli z wciśniętym przyciskiem pod małym palcem).
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
W końcu i ja zrobiłem sobie profil do x52 Pro pod FSX - a nuż kogoś zainteresuje albo ja dostanę radę.
Spust – tradycyjnie hamulce, z pinkie – hamulce postojowe.
Przycisk launch – odłączenie AP, z pinkie – odłączenie AT.
Przycisk A – następna kategoria widoku, z pinkie – poprzednia.
Przycisk B – następny widok, z pinkie – poprzedni.
Przycisk C krótko – domyślny zoom (0.40), długo – zoom 0.80, z pinkie – jakaś bardzo istotna funkcja, na którą jeszcze nie wpadłem.
Srebrny HAT – rozglądanie się, z pinkie - skróty do kamer w Ezdoku.
Czarny HAT – trymowanie steru wysokości i lotek, z pinkie – przełączanie kamer i kategorii w Ezdoku.
Toggle (szkoda, że nie są na przepustnicy) – kolejno obroty, mieszanka, żaluzje/chłodnice, z pinkie funkcje jakich czasem brakuje w samolotach i obsługa FS-a – włączenie zasilania z akumulatorów, awioniki, uzbrojenie katapulty, wysuwanie zaczepu do katapulty, podgrzewanie gaźnika, układ przeciwblokujący hamulców.
Przycisk D – spoilery, z pinkie – uzbrajanie.
Przycisk E – odwracacze ciągu, z pinkie – TO/GA.
HAT na przepustnicy – klapy i trymowanie steru kierunku, z pinkie - podwozie, stery, hak i odpalenie katapulty.
Duże pokrętło – nic, nie ufam już potencjometrowi.
Suwak - nic, mimo jeszcze pewnej dozy zaufania.
Małe pokrętło – tiller, jeśli samolot na to pozwala, przepustnica w helikopterach.
W trybie drugim przycisk E obsługuje światła lądowania, z pinkie resetuje ich pozycję, HAT na przepustnicy zamiast klap steruje wartością zadaną regulatora obrotów, a z pinkie pozycją lamp świateł lądowania. W trybie trzecim HAT na przepustnicy steruje wciągarką.
Spust – tradycyjnie hamulce, z pinkie – hamulce postojowe.
Przycisk launch – odłączenie AP, z pinkie – odłączenie AT.
Przycisk A – następna kategoria widoku, z pinkie – poprzednia.
Przycisk B – następny widok, z pinkie – poprzedni.
Przycisk C krótko – domyślny zoom (0.40), długo – zoom 0.80, z pinkie – jakaś bardzo istotna funkcja, na którą jeszcze nie wpadłem.
Srebrny HAT – rozglądanie się, z pinkie - skróty do kamer w Ezdoku.
Czarny HAT – trymowanie steru wysokości i lotek, z pinkie – przełączanie kamer i kategorii w Ezdoku.
Toggle (szkoda, że nie są na przepustnicy) – kolejno obroty, mieszanka, żaluzje/chłodnice, z pinkie funkcje jakich czasem brakuje w samolotach i obsługa FS-a – włączenie zasilania z akumulatorów, awioniki, uzbrojenie katapulty, wysuwanie zaczepu do katapulty, podgrzewanie gaźnika, układ przeciwblokujący hamulców.
Przycisk D – spoilery, z pinkie – uzbrajanie.
Przycisk E – odwracacze ciągu, z pinkie – TO/GA.
HAT na przepustnicy – klapy i trymowanie steru kierunku, z pinkie - podwozie, stery, hak i odpalenie katapulty.
Duże pokrętło – nic, nie ufam już potencjometrowi.
Suwak - nic, mimo jeszcze pewnej dozy zaufania.
Małe pokrętło – tiller, jeśli samolot na to pozwala, przepustnica w helikopterach.
W trybie drugim przycisk E obsługuje światła lądowania, z pinkie resetuje ich pozycję, HAT na przepustnicy zamiast klap steruje wartością zadaną regulatora obrotów, a z pinkie pozycją lamp świateł lądowania. W trybie trzecim HAT na przepustnicy steruje wciągarką.