Saitek x52 pro - przypisanie klawiszy.

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Szczecin

Saitek x52 pro - przypisanie klawiszy.

Post autor: marcinmmm »

Witam. Dostałem dzisiaj joystick saitek x52 pro. Chciałbym się od Was dowiedzieć jakie macie przypisania klawiszy do niego (Ci którzy mają). Pytam się bo jestem trochę zagubiony w nim i jakoś trudno mi to ogarnąć., niewiem czemu. Mam jakoś problem z tą ilością funkcji mimo że ich jest niedużo. Dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Moje przypisanie. Podaję w kolejności od najważniejszych dla mnie do najmniej ważnych.

Osie joya i przepustnica przypisane w sposób oczywisty ;)

Dwa pokrętła przypisane są u mnie dla samolotów tłokowych do mieszanki i obrotów. Dla samolotów turbośmigłowych jedno jest przypisane do obrotów.

Pinkie+A i Pinkie+B przypisałem do klap.

A i B przypisałem do trymera steru wysokości.

Przycisk spustu - hamulce kół.

HAT srebrny - rozglądanie się.

Przycisk C - resetowanie widoku.

HAT przepustnicy - przesuwanie pola widzenia (podnieś, obniż, prawo, lewo). Lewy przełącznik Toggle (u podstawy joya) - przesuń do przodu, do tyłu.

Slider przypisuję do hamulców aerodynamicznych (w samolotach wojskowych).

Scroll mam przypisany do Shifta z plusem i z minusem - zależnie od strony (w programie Saiteca).

Przycisk E mam przypisany do ciągu wstecznego (czyli Throttle Decrease).

Przycisk Fire (pod klapką) - rozłączenie Autopilota (AP master to się bodajże nazywa).

Czarny HAT na Joyu - funkcje różne (cztery lub trzy - rzadko używam strzałki w górę). W lotach online tam był na przykład przycisk "push to talk".

Reszta (w tym pozostałe układy z pinkie) jest przypisywana okazjonalnie do jakiegoś specyficznego samolotu.

Trybów nie używam - cały czas latam z jednym. Fajnie, że jest tyle funkcji do przypisania, ale ja nie potrafię spamiętać ich wszystkich nawet w jednym trybie, więc mnożenie x3 nie wydawało mi się sensowne ;)
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

Na tej stronie: saitek.com znajdziesz przykładowe profile do tego sprzętu. Po za tym na forum Saitek również zamieszczane są profile stworzone przez użytkowników.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

A to czasem nie jest tak, że to użytkownik dobiera sobie ustawienia pod siebie, a nie dopasowuje się do ustawień?
Dziwne są takie zapytania o indywidualne zapytania.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Skoro ktoś już przemyślał jak będzie wygodnie to można się zasugerować. Ja też jak ustawiałem sobie X52 to przeszukałem sieć pod kątem dobrych pomysłów.
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A mam jeszcze pytanie. Dlaczego nie działa mi scrool na przepustnicy? Symulatory go w ogóle nie odczytują:(.
Awatar użytkownika
Gładki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: Gładki »

One go odczytują, ale tak jak ten od myszki. Ewentualnie można spróbować przypisać funkcje za pomocą profilera.
Intel Core i5-3570 + Asrock Z77 Extreme4-M + 8GB 1600MHz DDR3 + GTX 970 + 1000GB SATA3 & WIN8.1
marcinmmm
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Coś nie mogę sobie poradzić z tym profile editor'em. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to zrobić?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Może opisz na czym polega problem.

W skrócie obsługa wygląda tak, że zapisujesz sobie nowy profil pod jakąś nazwą. Następnie przypisujesz poszczególne przyciski na joyu do klawiszy na klawiaturze. W zwykłym trybie wystarczy kliknąć na oznaczenie klawisza na liście, a kiedy pojawi się pole edycji - nacisnąć na klawiaturze co trzeba. Po wprowadzeniu zmian zapisujesz tryb. Po zapisaniu - w pasku statusu (obok zegara) masz ikonkę profilera. Klikając prawym przyciskiem możesz rozwinąć listę zapisanych profili. Wybierasz Twój.

Oczywiście przy programowaniu klawiszy pamiętaj, żeby programować właściwy tryb. Osobno programujesz klawisze samodzielne i osobno przycisk+pinkie (czyli z wciśniętym przyciskiem pod małym palcem).
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

W końcu i ja zrobiłem sobie profil do x52 Pro pod FSX - a nuż kogoś zainteresuje albo ja dostanę radę.
Spust – tradycyjnie hamulce, z pinkie – hamulce postojowe.
Przycisk launch – odłączenie AP, z pinkie – odłączenie AT.
Przycisk A – następna kategoria widoku, z pinkie – poprzednia.
Przycisk B – następny widok, z pinkie – poprzedni.
Przycisk C krótko – domyślny zoom (0.40), długo – zoom 0.80, z pinkie – jakaś bardzo istotna funkcja, na którą jeszcze nie wpadłem.
Srebrny HAT – rozglądanie się, z pinkie - skróty do kamer w Ezdoku.
Czarny HAT – trymowanie steru wysokości i lotek, z pinkie – przełączanie kamer i kategorii w Ezdoku.
Toggle (szkoda, że nie są na przepustnicy) – kolejno obroty, mieszanka, żaluzje/chłodnice, z pinkie funkcje jakich czasem brakuje w samolotach i obsługa FS-a – włączenie zasilania z akumulatorów, awioniki, uzbrojenie katapulty, wysuwanie zaczepu do katapulty, podgrzewanie gaźnika, układ przeciwblokujący hamulców.
Przycisk D – spoilery, z pinkie – uzbrajanie.
Przycisk E – odwracacze ciągu, z pinkie – TO/GA.
HAT na przepustnicy – klapy i trymowanie steru kierunku, z pinkie - podwozie, stery, hak i odpalenie katapulty.
Duże pokrętło – nic, nie ufam już potencjometrowi.
Suwak - nic, mimo jeszcze pewnej dozy zaufania.
Małe pokrętło – tiller, jeśli samolot na to pozwala, przepustnica w helikopterach.
W trybie drugim przycisk E obsługuje światła lądowania, z pinkie resetuje ich pozycję, HAT na przepustnicy zamiast klap steruje wartością zadaną regulatora obrotów, a z pinkie pozycją lamp świateł lądowania. W trybie trzecim HAT na przepustnicy steruje wciągarką.
ODPOWIEDZ