Nakładające się meshe

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Jaszczur

Nakładające się meshe

Post autor: Jaszczur »

Witam serdecznie szanownych forumowiczów
Mam pytanie odnośnie pierwszeństwa wyświetlania meshów terenu.
Otóż mam ściągniętą i zainstalowaną scenerię "Projekt Tatry". Niedawno zassałem także mesh Słowacji (pokrywający również nasze góry). I tu pytanie czy da się wymusić wyświetlanie tatr "Projekt Tatry", a ignorowanie tatr z meshu słowacji? Bo zauważyłem że np jeden ze stawów w Tatrach znajduje się na szczycie jednego wzniesienia z czego wnioskuję że aktywny jest mesh słowacji. Ale po zamianie w scenery library priorytetu wyswietlania scenerii jest taka sama sytuacja. Co zrobić, żeby tatry były wyświetlanie z "projektu tatry" a nie z mesha słowacji.
Dodam że jeśli jest zainstalowana tylko tylko sceneria "Projekt Tatry" to wszystko jest ok, góry są piękne i strzeliste, a jeśli zainstalowane są obie scenerie (niezaleznie od tego jaka jest ich konfiguracja w scenery library) są mniej dokładne i widoczne są błędy (staw na szczycie góry).
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Teoretycznie ta sceneria, która jest wyżej (ma mniejszy numer) jest ważniesza.
W sumie zgadza się to z tym, co mam u siebie.
Jeszcze tylko dla pewności: podmieniłeś te bgl, które zaleca autor scenerii?
BartGraF
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPZK

Post autor: BartGraF »

Witam
Pracuje nad projektem TATRY i jestem zainteresowany wszelkimi kłopotami jakie wynikają z jego użytkowania.
Dlatego wczoraj po przeczytaniu twoich problemów z mesh'ami zainstalowałem mesh słowacji "SRTM reliéf SR" ze strony flightsim.periskop.cz nazwa pliku "sr_srtm_138351.zip" i wszystko było dobrze, czyli jeżeli sceneria TATRY była wyżej niż mesh słowacji to wyświetlany był mesh ze scenerii TATRY.
Dlatego mam do Ciebie pytanie jakiego mesh'a słowacji używasz ?
Skąd został ściągnięty i jak nazywa się plik z tym mesh'em ?
Awatar użytkownika
adams
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Katowice

Post autor: adams »

O ile pamietam to meshe Słowacji i Tatr sa w osobnych plikach, więc wystarczy wywalić Tatry, a zostawić Słowację.
Awatar użytkownika
PolBaj
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: PolBaj »

Witam wszystkich bardzo serdecznie, tym bardziej iż jest to mój pierwszy post na tym forum.

Problem z jakim się do was zwracam dotyczy nakładających się meshów w (geniallnej moim zdaniem ) scenerii Tatr. Mam FS2004 i oczywiście dodatek Tatry. Niestety Czarny Staw Polski w dolinie Pięciu Stawów i Czarny Staw Gąsienicowy mają duże wypuklenia lub nawet wodospady :shock:

Obrazek Obrazek

Wiem już z lektóry tego wątku, że jest to wina nakładającej się siatki Mesh. Niestety nie wiem jak, a przede wszystkim gdzie mogę to naprawić. Nie wiem gdzie w folderze symulatora są siatki Mesh i co z nimi zrobić żeby usunąć ten problem.

Za pomoc wszystkim z góry ( najlepiej nad Tatrami :D ) dziękuję .
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

A zerknij na to:
viewtopic.php?t=4295
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
PolBaj
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sosnowiec

Post autor: PolBaj »

Dzięki Wielkie. Pomogło!!!

Poczytałem i teraz już i wiem gdzie są Meshe w FS2004 (to poprostu pliki z rozszerzeniem "bgl" . Wszystko to skłoniło mnie do sprawdzenia poprawności instalacji dodatku i okazało się, że załączone z Tatrami meshe wkleiłem do folderu Eurw a nie do Eure i to był główny powód problemów. Teraz jest już ok. i mogę z powietrza podziwiać piękno naszych gór.

Pozdrawiam PolBaj :D
ODPOWIEDZ