Spoilery (kiedy, jak)?

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

kris232

Spoilery (kiedy, jak)?

Post autor: kris232 »

witam

ucze sie latac na wiekszych maszynach typu boeing,chcialbym sie dowiedziec kiedy i do czego uzywac spoilerow???
moje dotychczasowe proby korzystania z nich konczyly sie prawie kraksa....
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kris232, łącznie zmieniany 1 raz.
-Tommy-
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPTO

Post autor: -Tommy- »

Jak lądujesz i dotkniesz ziemi, wyjmujesz spojlery. Mnóstwo jest filmów z użyciem spojlerów w benkach, przykład:
www.flightlevel350.com
Spojlerów używasz do hamowania benka, w przeciwnym wypadku gdybyś hamował hamulcami w kołach, to by Ci się spaliły.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

spoilery pomimo ich angielskiej nazwy speedbrakes nie służą jako hamulce,
chociaż de facto przy okazji wywoływanego oporu nieźle hamują,
gdyby taką rolę miały pełnić, zapewne ich powierzchnia byłaby większa i wcale nie musiały by być umieszczone na górnej części skrzydeł,
podstawowym zadaniem spoilerów jest zmniejszenie siły nośnej skrzydeł,
podczas dobiegu zapobiegają "kangurowi",a co za tym idzie powodują większą skuteczność hamulców podwozia
mile2

Post autor: mile2 »

Poprawcie mnie jeśli się mylę. Podczas końcowego podejścia ustawia się spojlery w pozycji "Armed" a ciąg silników (przed samym przyziemieniem) do ciągu jałowego.
Po dotknięciu pasa spojlery wysuwają się automatycznie, a silniki przełanczają się na ciąg wsteczny.
Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

zgadza się . Po "uzbrojeniu" spojlerów wysuna się one automatycznie po przyziemieniu. Czasami zdarza się też tak , że gdy spojlery się wychylają z chwilą zetknięcia z ziemią podwozia głównego nastepuje nagłe przyciśnięcie przedniego koła a w konsekwencji jego złamanie. Dlatego w niektórych maszynach używam ich dopiero po pełnym kontakcie wszystkich kół z ziemią. Natomiast wsteczny ciąg włącza się ręcznie. Nie ma mozliwości ustawienia automatu na wsteczny. Zara po przyziemieniu F2 .
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
-Tommy-
Cadet
Cadet

Kamandra pisze:Zara po przyziemieniu F2 .
Tylko pamiętajcie, żeby wyłączyć Autothrottle. Bo ja ląduję z autothrottlem ustawionym tak, zeby samolot wisiał nosem lekko w górę. I jak się ustabilizuję na ILS, wyłączam, a na pasie F2.

Zapomnienie tego było jedyną przyczyną dłuuugiego lądowania kiedyś na VS na EPWA. (Lechu zapewnie pamięta, jak nie mogłem wyhamować i spauzowałem na końcu pasa):P
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Ee, Tomek cos krecisz.

Wezmy takiego B737. Ladujesz. Na AP SPD ustawiasz na predkosc podejscia, powiedzmy 140 kts. AP odłączony (podchodzisz sobie recznie) ale AT cały czas steruje ciągiem utrzymując te 140 kts. Klapy oczywiscie odpowiednio wysuniete. Dotykasz pasa, ciag wsteczny, do tego autobrake i mozesz sie zatrzymac w połowie pasa.
Z tego co piszwsz wynika, ze na SPD miales ustawione zle predkosci, np. 180 kts albo wiecej. Ladowałes ale samolot Ci nie zwalniał, bo AT robiło swoje i utrzymywało te 180 kts.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

konraf pisze:Ee, Tomek cos krecisz.

ale AT cały czas steruje ciągiem utrzymując te 140 kts.
Nie wyhamujesz...
Nie włączysz ciągu wstecznego... bo AT steruje całym ciągiem i nawet na ziemi będzie chciało utrzymać te 140 kts.
Mi się kiedyś też zdarzało nie wyłączać AT na końcowym podejściu. I mimo że hamowałem to silniki wchodziły na całą moc i samolot nie zwalniał. dopiero po wyłączeniu AT da się wyhamować. Bo jest niemożliwością przy pomocy hamulców spojlerów itp. wyhamować samolot pędzący ponad 100 kts na pełnym ciągu silników...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Prawde mowiac teraz mnie zaskoczyłes. Latając takim PMDG wyłaczam AP klawiszem Z. Nie zwracałem do tej pory szczegolnej uwagi na to, co sie wtedy wyłącza...ale osobiscie nigdy osobno AT nie wyłaczam. Po wylądowaniu daje F2 na ciag wsteczny i samolot pieknie zwalnia.
Bartek
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slysy »

Istotnie, w PMDG, jak i w prawdziwym Benku, AT jest wyłączane automatycznie po przyziemieniu, lądowanie powinno wyglądać tak, jak Konraf pisał, ustawiamy predkosc podejscia, np. 140 kts, a po przyziemieniu włączamy rewers
Obrazek
-Tommy-
Cadet
Cadet

konraf pisze:Ee, Tomek cos krecisz.

Wezmy takiego B737. Ladujesz. Na AP SPD ustawiasz na predkosc podejscia, powiedzmy 140 kts. AP odłączony (podchodzisz sobie recznie) ale AT cały czas steruje ciągiem utrzymując te 140 kts. Klapy oczywiscie odpowiednio wysuniete. Dotykasz pasa, ciag wsteczny, do tego autobrake i mozesz sie zatrzymac w połowie pasa.
Z tego co piszwsz wynika, ze na SPD miales ustawione zle predkosci, np. 180 kts albo wiecej. Ladowałes ale samolot Ci nie zwalniał, bo AT robiło swoje i utrzymywało te 180 kts.
No to właśnie ustawiam na 140 knots (różnie) na ścieżce podejścia. Jak samolot się ustabilizuje i nie będzie potrzebował dalszych przeróbek, to wyłączam A/T, ale A/P zostawiam ON (gdyby był jakiś podmuch wiatru). Jeszcze na ścieżce podejścia. (Czasami niestety mi się zdarza zapomnieć wyłączyć A/T i wtedy sunę po pasie z stałą prędkością :?) Wracając do tematu, spojlerów osobiście nie ustawiam na Arm ponieważ lubię o tym pamiętać i włączać ręcznie przyciskiem na joysticku.
Istotnie, w PMDG, jak i w prawdziwym Benku, AT jest wyłączane automatycznie po przyziemieniu, lądowanie powinno wyglądać tak, jak Konraf pisał, ustawiamy predkosc podejscia, np. 140 kts, a po przyziemieniu włączamy rewers
Nie zauważyłem ;) Muszę sprawdzić :)

Za dużo trenowałem na defaultowych samolotach :?
Ostatnio zmieniony pn 25 kwie, 2005 14:51 przez -Tommy-, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

slysy pisze:Istotnie, w PMDG, jak i w prawdziwym Benku, AT jest wyłączane automatycznie po przyziemieniu, lądowanie powinno wyglądać tak, jak Konraf pisał, ustawiamy predkosc podejscia, np. 140 kts, a po przyziemieniu włączamy rewers
Noo...bo juz zaczynałem wątpic. Sprawdziłem nawet Normal Procedures dla PMDG i nie ma słowa o wyłączaniu AT. Jest tylko mowa o tym, ze przepustnice muszą byc na Idle...a przepustnic nie dotykam od startu do ladowania, gdyz AT i FMC juz dbają o regulacje ciągu, czyli na joy'u zawsze przepustnica jest na zero.
Bartek
Awatar użytkownika
Willly
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPSC

Post autor: Willly »

konraf pisze:(...) Latając takim PMDG wyłaczam AP klawiszem Z. (...)...ale osobiscie nigdy osobno AT nie wyłaczam. Po wylądowaniu daje F2 na ciag wsteczny i samolot pieknie zwalnia.
No właśnie... może tak jest w PMDG. Nie wiem. Nigdy nie miałem płatnej maszyny. Latam deflautami i tym co znajdę na AVSIM... a tam też sporo opiera się na deflaucie...
W każdym razie, ja tez zwykle wyłączam AP klawiszem Z ale AT musze wyłączyć osobno. W przeciwnym razie robi swoje i nie ma żadnego znaczenia czy jestem w powietrzu czy już na ziemi.

PS: Właśnie wpadłem na pomysł że AP i AT można by przypisać do tego samego klawisza, ale nie wiem czy jest to możliwe... chyba nie
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kaa »

testuje Fokkera 70 - to moja pierwsza maszyna z auto-brake'ami i auto-spoiler'ami. zaliczyłem lądowanie, wszystko fajnie zadziałało i samolot się zatrzymał... ale gdyby okoliczności zmusiły pilota do odejścia zaraz po przyziemnieniu - co wtedy? auto-brake rozłącza się po ręcznym (nożnym) użyciu hamulców, ale spoilery się samoczynnie nie chowają, co skutecznie uniemożliwia oderwanie się od ziemi, a w sytuacji niebezpiecznej łatwo zapomnieć o ich schowaniu. jak to jest w innych samolotach?
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

W 737 po ruszeniu przepustnic z pozycji IDDLe automatycznie ustawiają się w pozycji DOWN.
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

Fokker jest o tyle nietypowy, że posiada jednocześnie hamulec aerodynamiczny (rozkładane płyty na końcu ogona) i spoilery na skrzydłach. te ostatnie w grze zaimplementowane są "zamiast" składania/rozkładania skrzydeł... będę musiał się temu jeszcze przyjrzeć.

PS
czy da się pozbyć napisu "wing folding/extending"?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

kaa pisze:Fokker jest o tyle nietypowy, że posiada jednocześnie hamulec aerodynamiczny (rozkładane płyty na końcu ogona) i spoilery na skrzydłach. te ostatnie w grze zaimplementowane są "zamiast" składania/rozkładania skrzydeł... będę musiał się temu jeszcze przyjrzeć.
Też latam F70, więc wtrące swoje trzy grosze :)
Na skrzydłach są przerywacze strugi, mają one wyłącznie na celu oderwanie strug powietrza od skrzydła i tym samym zmiejszenie siły nośnej, nie mają one na celu hamowanie samolotu (chociaż też stawiają opór aerodynamiczny), od tego jest hamulec aerodynamiczny na końcu kadłuba.
The spoilers on the wings of Fokker jets are called “lift-dumpers”, hence the abbreviation LDP. You cannot deploy the liftdumpers
in air such as with other aircraft. But you can arm the LDP in air to auto-deploy upon touch-down. The only
purpose of the lift-dumpers is to reduce lift upon touchdown.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

spoko, ale było już o tym na poprzedniej stronie. zresztą sama nazwa spoilerów znającym angielski powinna się kojarzyć z psuciem czegoś... w tym wypadku z "psuciem" profilu aerodynamicznego płata.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

A ja mam jeszcze takie pytanie odnośnie spoilerów - latam PMDG i po uzbrojeniu jeden jedyny raz mi się tylko otworzyły same. :/ Poza tym jedynym razem nigdy mi się nie otwierają po przyziemieniu.

Na innym forum znalazłem, że może zbyt delikatnie przyziemiam (że prędkość pionowa nie może być za mała). Ale spróbowałem różnych wariantów i efekt ten sam - nie otwierają się. :/ Ma ktoś może jakiś pomysł czemu tak może się dziać?
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

A Autobrake uzbrajasz??
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Artur Grabski pisze:A Autobrake uzbrajasz??
Tak - zazwyczaj ląduję na 3, ale na MAX też nie działa. 1 i 2 nie próbowałem, ale to chyba tym bardziej nie zadziała (tzn ze spoilerami). Normalnie brakes działa (tzn widzę to w lewym, dolnym rogu po przyziemieniu, ale dopiero wtedy jak włączę ciąg wsteczny silników).

Aha no i lampka Autobrake disarm mi się nie świeci - więc jak pisze w manualu powinny być uzbrojone.
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A może model ma nie animowane spoilery ?? I dlatego ich po prostu nie widać.
Działają poprawnie, nie ma tylko ich animacji.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Animację spoilerów ma. ;) Poza tym jak włączę panel przepustnic to widzę, że spoilery są na armed, a nie na down. :/
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Chodizło mi o to czy widać animacje na zew, co to za samolot i jaki masz do niego panel??
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PMDG 736, panel standardowy. Animację na zewnątrz na ogół widać jak otwieram spoilery ręcznie. :)

Oki - już się uporałem z problemem. ;) Nie wiem dlaczego, ale kiedy wgrywałem już wcześniej zapisany stan (samo podejście do lądowania do ćwiczeń) to spoilerów nie wysuwa. Jeśli dam nowy lot i ląduje to wszystko jest jak należy. :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No i dlatego nie zaleca sie zapisywanie stanu lotu, szczegolnie własnie w fazie lotu. Samolot się wczyta poprawnie ale systemy mogą nie działać.
Bartek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

No tak, wszystko jasne... I tak dobrze, że masz okazję wylądować, wczytanie samolotów zrobionych w bardziej skomplikowany niż PMDG sposób daje o wiele ciekawsze efekty :D
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Niekonieczne, te naprawdę dobre samoloty mają czasami własny algorytm zapisywania lotu, dzięki czemu po wczytaniu odzyskuje się dokładnie taki sam stan panelu ;)
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Kurcze - zamęczę Was z tymi spoilerami. :/ Parę dni było oki, a teraz znowu jest kicha. Spoilery się raz otworzą, a raz nie. :/

Dołączam screen'a z konfiguracją:
Obrazek

Nie wiem - może to zależy od prędkości pionowej, poziomej? Być może spoilery nie wysuwają się, jeśli nie ma takiej potrzeby? Pytam bo w manualu tego nie znalazłem, ale tak już myślę bo innego wytłumaczenia raczej nie znajduje. :/
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Uuu chłopie, toś się popisał. Samolot masz przeciez niepoprawnie uruchomiony. Co robią te wszystkie światła ostrzegawcze (w tym od elektryki i hydrauliki)? Nic sie tam nie powinno palić. FD wyłączony.
Bartek
mateo72

Post autor: mateo72 »

Samolot masz przeciez niepoprawnie uruchomiony.
No właśnie ;)
A masz wgrane wszystki update'y ze strony: http://www.precisionmanuals.com/priv/pa ... dates.html ??? ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

mateo72 pisze:A masz wgrane wszystki update'y ze strony: http://www.precisionmanua...wn/updates.html ??? ;)
Tak. :)
konraf pisze:Samolot masz przeciez niepoprawnie uruchomiony.
Upsss. :oops: Szczerze mówiąc nie uruchamiałem samolotu ręcznie tylko zawsze korzystałem już z uruchomionego. Ale to mój zły nawyk (lenistwa :P), którego chciałem wyeliminować w późniejszym czasie. ;) Ale chyba jednak się nie da i już teraz trzeba się tym zając. Dzięki za zwrócenie na to uwagi bo normalnie to pewnie dalej bym z tym latał i się tylko wkurzał. :)

Jutro i we wtorek mam jeszcze egzaminy to później zabiorę się za to i dam znać czy już jest w porządku (mam nadzieję, że będzie). :)

---------------

Jednak nie wytrzymałem i sprawdziłem. Odpaliłem samolot według poradnika ze strony. Konfiguracja przy lądowaniu:
Obrazek

Ale spoilerów nadal nie otwiera. :(
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

Jeśli możesz to pokaż screena z panelu z "throttle" (ten z przepustnicami) tuż przed przyziemieniem - zanim jeszcze dotkniesz pasa.
Widzę, ze masz komplet 737 PMDG. Napisz z którego modelu będzie zrzut.
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

737-700:
Obrazek
Artur S. pisze:Widzę, ze masz komplet 737 PMDG.
Do kompletu jeszcze 747 mi brakuje. ;P Ale to dopiero jak się nauczę porządnie latać mniejszymi maszynami. :)

Hm... a taka mnie jeszcze myśl naszła - może FMC ma wpływ na spoilery (chociaż nie sądzę, ale...) bo w FMC w tych ostatnich lotach nic nie ustawiałem? Jeszcze przetestuje z ustawionym. ;)
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

FMC coś chce od Ciebie - może nie ustawiłeś Vref do lądowania? IMHO chyba bez znaczenia, ale warto dodać.
Ustaw też ciąg na idle jeszcze przed samym przyziemieniem.
Co do kompletu PMDG - pisałem o 737 ;)
Pzdr - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Wykonałem lot z FMC i spoilery ładnie otwiera przy lądowaniu. W sumie dziwne, bo w manualu nie znalazłem nic o tym, że FMC jest wymagane do spoilerów. Tym bardziej, że dawniej latałem bez FMC (ćwiczyłem lądowanie) i spoilery mi otwierał, a dopiero ostatnio coś się zaczęło z nimi dziać.

No nic, w sumie na dłuższych trasach i tak się lata z FMC. ;) Mimo wszystko jakby ktoś wiedział czemu tak się może dziać to będę wdzięczny za informację. :)
Artur S. pisze:Ustaw też ciąg na idle jeszcze przed samym przyziemieniem.
Tak też próbowałem. ;) Efekt bez zmian. :/
ODPOWIEDZ