Jak zachowac separacje na podejsciu bez ATC?

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Jak zachowac separacje na podejsciu bez ATC?

Post autor: szyna »

Witam,
Chcialbym dowiedziec sie jak nalezy zachowac sie w sytuacji gdy np: kilka samolotow zbliza sie do EPKK z roznych kierunkow, bez kontroli. Wszyscy oczywiscie przygotowuja sie do podejscia proceduralnego, zalozmy, ze wszyscy zblizaja sie do NDB KRW 3500ft prawie jednoczesnie i ... wlasnie jak zachowac separacje w takiej sytuacji?
szyna
PK

Post autor: PK »

To nie jest uregulowane ani w realu ani na VS. Wszystko opiera się na zdrowym rozsądku i kulturze. Ja robię tak:

1. Z odpowiednim wyprzedzeniem do punktu oczekiwania (holding nad KRW) zgłaszam się na UNI z odległościa, przewidywanym czasem nad KRW i wezwaniem innych do podobnych informacji. Jeżeli jestem w stanie od razu ustalić sam kolejkę (kto będzie który), to deklaruję swoją pozycje w kolejce i zgłaszam holding nad KRW na wysokości 3500 + 1000 na każde miejsce w kolejce (czasem 2000 jak są to "very newbies"). Jeżeli nie mogę od razu tego ustalić (przez TCAS lub SI) czekam na komunikaty innych, na ich podstawie ustalam i deklaruję. Jak ktoś zadeklaruje miejsce, które wg mnie wypada mnie to biorę następne. Po co się pchać.

2. Na holdzie schodzę niżej dopiero po komunikacie poprzednika, że zajął jeszcze niższy poziom. Zajęcie niższego poziomu, rozpoczęcie wykonywania podejścia, stabilizację z odległością do progu i opuszczenia pasa zgłaszam na UNI.

Oczywiście to działa jak wszyscy tak robią. Jak nie, to skręcam gdzieś w stronę Limanowej i wykonuję parę kółek aż korek zniknie.

Piotr
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

Poniewaz jeszcze nie wszyscy vatsimowcy tu zagladaja, zadalem to samo pytanie na forum ogolnym vatsim i wlasciwie dostalem taka sama odpowiedz.
Sposob postepowania opisany powyzej przez PK wydaje sie byc logiczny i dosyc oczywisty.
Inna wersja (opisana tutaj) jesli dobrze rozumiem polega na tym, ze; planujemy indywidualnie swoje podejscie wzgledem pierwszego pilota, ktory zglosi swoja pozycje i zamiary.
szyna
ODPOWIEDZ