Pytanie do kochanych GMAXowców (samoloty)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Pytanie do kochanych GMAXowców (samoloty)

Post autor: D. Design »

Od trzech tygodni próbuje rozwiązać problem ze światłami do lądowania. Robię wszystko według manualów, tzn. tworzę obiekt, daję mu nazwę materiału LIGHT_LAND i prawidłowo eksportuje. No i światło się owszem pojawia, ale świeci do tyłu, w dół albo w górę.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co jest? Albo gdzie szukać pomocy? Ewentualnie gdzie można napisać w tej sprawie?
Dzięki
Pozdrowienia

ps do Konrafa: Czy tego typu post powinien być umieszczony w dziale "problemy techniczne"? A jeżeli tak to w jakiej podgrupie?
Obrazek
Awatar użytkownika
RipPipPip
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA/EPBC

Post autor: RipPipPip »

A oś Z to w jakim ma kierunku?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Jeżeli Z jest niebieska to ma do przodu. Ale po obracaniu tych figur sytuacja się wcale nie zmienia. Zależy to tylko od ustawienia względem samolotu i podłączenia (łańcuchem) do jakiegoś innego obiektu. Światełko jest wyświetlane w miejscu, gdzie jest pivot figury geometrycznej. Tylko cholera nie moge dojść do tego od czego zależy kierunek światła... Tzn działało mi (jakoś) we wszystkich kierunkach (nawet na boki) tylko nie do przodu...

Aha, zniknęło mi to menu po prawej stronie ekranu i nie wiem jak je z powrotem włączyć, a tam jest obsługa pivotów i edycji brył...
Obrazek
Awatar użytkownika
RipPipPip
Cadet
Cadet

No to niby dobrze.
A może coś te światełko od przodu zasłania???
Spróbuj zrobić model zawierający tylko to światełko.

Choć ja z gmaxem mam minimalne doświadczenie, bardziej z FSDS2.24...
Jest takie czaderskie forum tu: http://www.aerodynamika.com/cgi-bin/yab ... rd=General (amerykańskojęzyczne), gdzie radzą same tuzy modelowania (np. ci od Eaglesoft), spróbuj może tam...
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

A może byś wiedział jak sprowadzić z powrotem to menu?
Chodzi o to, że to, co się zaprogramuje w GMAXsie jest dopiero rozszyfrowywane przez FS w odpowiedni sposób. Dlatego nic tego światła by zasłaniać nie mogło. A również dlatego, że świeci się ono zawsze, tylko zamiast do przodu to do tyłu.
Ale dzięki za pomoc. ;)

Właśnie się wpisałem do tego forum, będę czekać na odpowiedź. :)

Oto, co mi na tym forum doradzono. No sory, ale ja bym na to w życiu nie wpadł... :evil: Zaraz ide sprawdzić.

"Did you construct TWO LIGHT_LAND polygons? Did you link the second to the first?

The top level poly is used to "aim the light." The second polygon provides the "light."

exterior
.....LIGHT_LAND <== aiming polygon
.........LIGHT_LAND <== light source

Note that both polys must have the Material named LIGHT_LAND applied to them.

The same thing applies to LIGHT_TAXI as well."
Obrazek
Awatar użytkownika
RipPipPip
Cadet
Cadet

Mówiłem, że wymiatają, he, he 8)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Wiesz co, zrobiłem wszystko, co mi facet kazał i co? Oczywiście światła świeciły w dół. Ale o godzinie 3 nad ranem wreszcie mi się udało :D

A może wiesz, jak włączyć control panel, tam, gdzie są rollouts? Bo GMAX pokazuje mi, że ten panel jest włączony ale go nie widać...
pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
RipPipPip
Cadet
Cadet

No to cieszę się.
Na panelach gmaxowych się nie znam, za gmaxa się wezmę jak ewentualnie FS10 pogryzie się z FSDS...
Pytaj tam gdzie poprzednio.

PS: A, i podaj jak Ci się udało, to i potomnym się przyda...
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Zrobiłem generalnie tak jak mi ten człowiek powiedział, ale trzeba było jeszcze te obiekty obrócić o 90 stopni. Kierunek był dobry wtedy, kiedy oba połączone obiekty były jeden nad drugim.
pozdrowienia
Obrazek
ODPOWIEDZ