Holding, racetrack po raz kolejny

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Holding, racetrack po raz kolejny

Post autor: PZL Belfegor »

Wiem, że te sprawy były wałkowane na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania

1.Gdy lecę z II lub III ćwiartki, holding muszę zrobić chciał-niechciał, ale co jeśli lecę z pierwszej ćwiartki? Muszę wtedy zrobić holding, tylko kiedy kontrola każe?

2.Z tej STRONY nie rozumiem jednego:
Lecąc zadanym kursem pilot dolatuje do nadajnika i mijając go rozpoczyna krążenie, w przypadku nadlecenia z kursu bliskiemu odchyleniu 110 stopni od osi Holdingu ( lewy górny róg w przedstawionym tu rysunku)), pilot może wykonać manewr wejścia w holding nie przecinając stacji nadawczej-przed nadajnikiem
Czy ktoś może mi to wytłumaczyć?

3.Na przykładzie mapki EPRZ Rzeszów-Jasionka VOR rwy 27:
W holdingu należy wykonywać zakręty z prędkością 3 stopnie na sekundę. Na mapce racetrack jest sporo mniejszy od holdingu. Z jaką prędkością brać w nim zakręty? I czy trwa on też minutę, jak holding?

4. Co na wykresie z tej samej mapki oznaczają rzeczy, które podkreśliłem na czerwono?
KLIK!
Podejrzewam, że pętla nad 700 (500) to holding, a linia podkreślona na czerwono to obniżanie na racetracku, ale nie mam pewności
I co znaczy 5.1% nad kursem 256°?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Re: Holding, racetrack po raz kolejny

Post autor: konraf »

1. Hold to hold, racetrack to racetrack. To czy dostaniesz hold zalezy w duzym stopniu od sytuacji ruchowej. To czy dostaniesz racetrack, zalezy od sposobu prowadzenia kontroli. Albo kontroler Cie powektoruje albo dostaniesz podejscie proceduralne as published i wtedy takie podejscie musisz wykonac z racetrack.

2. Po prostu mozesz sobie to wejscie "złagodzic". Nie lecisz prosto na pomoc nawigacyjną ale lekko odbijasz w prawo, mijasz pomoc nawigacyjną, mając ją po lewej.

3. Racetrack z predkoscia max 345 km/h (czyli około 180 kts - knot (kt) węzeł = 1,8532 km/h)

4. Tu odsyłam do: http://aztec.histo.pl/viewtopic.php?t=11 czytanie map ;)
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

3. Tu nie do końca mnie zrozumiałeś-chodziło mi o to, że w holdingu wykonuje się zakręty z prędkością 3 stopnie na sekundę, dzięki czemu wiadomo, jak poleci samolot, i ile czasu zajmie mu zakręt. Na mapie racetrack zajmuje mniej miejsca, jest węższy od holdingu. Czy to znaczy, że muszę robić w nim ostrzejsze zwroty? Jeśli tak, to jakie (jakbym robił 3 stopnie, na sekundę, to chyba bym się w nim nie zmieścił?)?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Zamiast predkosci 3 stopni na sekunde weź sobie przechył 25 stopni i na to samo wyjdzie.
Na tej mapie kregi hold i racetrack są różne, bo rózne masz tam predkosci. Dla racetrack mniejsza.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A czy samoloty lecącye 100 knots i 500 knots robiąc zwrot 3° na sec. wykreślą taką samą trasę na mapie :oops: ?
2. Po prostu mozesz sobie to wejscie "złagodzic". Nie lecisz prosto na pomoc nawigacyjną ale lekko odbijasz w prawo, mijasz pomoc nawigacyjną, mając ją po lewej.
W TAKi sposób?
PS
Przepraszam za upierdliwaść :oops: ;) [/quote]
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

na wszelki wypadek strefa buforowa to kilkadziesiat mil, nikt nie powiedzial ze hold ma byc kreska w kreske takiej wielkosci jak na mapie
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Dzięki za odpowiedzi, wszystko zaczyna się powoli rozjaśniać :)
ODPOWIEDZ