Ster Kierunku

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

questt

Ster Kierunku

Post autor: questt »

Witam
Niedawno zaczalem sobie troche latac, wirtualnie oczywiscie ( na "Condorze " ). I mam pytnie : czy steru kierunku uzywa sie 'koniecznie' podczas samych zakretow czy tylko do korygowania podczas lotu z wyślizgiem ?
Snajper

Post autor: Snajper »

Gdzies czytalem ze jak podczas zakretu nie uzyjesz steru kierunku to wlasnie wtedy powstanie "wyślizg".Wiec wg. tego poradnika zawsze podczas skretu trza uzywac tego steru. ;)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

steru kierunku używasz do korygowania zakrętu. Zależnie od tego czy następuje wyślizg czy ześlizg naciskasz pedał po stronie środka zakrętu lub przeciwny Oczywiście możesz tak dobrać przechył do prędkości liniowej, że używanie steru kierunku nie będzie konieczne
questt

Post autor: questt »

yhy, czyli jak 'kuleczka' np. ucieka mi na prawo to mam nacisnac prawy pedal ? czy lewy ?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

to zależy czy jesteś przechylony w prawo czy w lewo. Kuleczka symbolizuje wektor siły wypadkowej działającej na samolot w czasie zakrętu. Jak ucieka na zewnątrz zakrętu (czyli np w prawo w czasie zakrętu w lewo) należy skierować dziób bardziej do środka zakrętu działając lewym pedałem. W przeciwnym wypadku naciskasz przeciwny pedał, starając się utrzymać kuleczkę w środku chyłomierza
aviator
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: FIR Warszawa

Post autor: aviator »

tidit pisze:...Jak ucieka na zewnątrz zakrętu (czyli np w prawo w czasie zakrętu w lewo) należy skierować dziób bardziej do środka zakrętu działając lewym pedałem. ...
Mam nadzieję, że to zwykła pomyłka lub ćwiczysz to tylko na fs-ie... ;) Działając w opisany wyżej sposób zwalisz się kiedyś w kora, oczywiście jeśli fs to kiedykolwiek dobrze zasymuluje... :P

Zasada jest prosta: kulka ucieka od nogi i chodzi za drążkiem.
Czyli, widzisz kulkę z prawej strony -> drążek/wolant w lewo i prawa noga; kulka z lewej -> drażek/wolant w prawo i lewa noga.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Masz rację Tomek. Pisałem to na szybko i nie zwróciłem uwagi, a wielkiego doświadczenia na szybowcach jeszcze nie mam. Dzięki za dokładne wyjaśnienie całej sytuacji ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Jednym słowem prawa noga, lewa lotka albo lewa noga, prawa lotka ;)
ODPOWIEDZ