Dwa pytania:
1) Dlaczego muszę mieć włączoną tą opcję w FS settings'ach, by FS chciał działać ?
Po odznaczeniu program nie zawiesza się jedynie przy ustawieniu bezchmurnej pogody.
2) Nie mogę zaznaczyć opcji wyświetlania chmur DXT3 w ActiveSky (bo pisze, że muszę mieć zaznaczone Render to texture w FS-ie, a przecież mam zaznaczone bo : patrz pkt 1).
Nie wiem, ale generalnie nie mogę sobie poradzić z tymi chmurkami.
Mam ustawione 128x128, a klatki z 40-60 przy bezchmurnym niebie walą się na łeb i szyję, gdy tylko pojawią się jakieś chmurki (spadają do 16-19).
Nie mam pomyslów ....
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Cerata, łącznie zmieniany 1 raz.
Ta opcja umożliwia wyświetlanie skompresowanych tekstur w formacie DXT3.
FS nie zawiesza się przy bezchmurnej pogodzie, bo... nie ma chmur, które to są przechowywane w tym formacie, wczytywane, dekompresowane i pokazywane na ekranie.
Proponuję zainstalować najnowszego patcha, może on coś pomoże.
Jeszcze mam tylko pytanie odnośnie DXT3.
To, że na wygląd chmurek (i na klatki) ma wpływ rozdzielczość tekstur to oczywiste.
A czy format DXT ma również wpływ na wygląd, czy tylko szybkość wyświetlania tekstur ? (jeśli tylko na szybkość, to znaczy, że zawsze należy tę opcję włączyć. Czy tak???).
Na wygląd ma znikomy wplyw, mimo kompresji. DXT to po prostu format kompresji. Przykladowo, jedna z tekstur paint-kita do PMDG 737 ma około 4 MB w czystym bmp 32 bit. Po przerobieniu jej na dxt3 ma około 1 MB. Taka sama zasada dotyczy chmur. Opcja Render to Textures zapobiega wlasnie takim błędom, jakie Ty miałes. Spotykany czesto problem z dxt to zatrzymanie ładowania FS2004 na około 72% pasku postępu.
Bartek Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta