Pilatus platny Fligt 1.
AP w Pilatusie ma nastepujace tryby pracy:
1. Climb/Descend at specyfic rate - wznoszenie/opadanie z ustalona predkoscia (VS) - to dziala bez problemu - ustalam sobie predkosc np. wznoszenia na Alt/VS Preselector wlaczam tryb VS i jest OK
2. Climb/Descend at current rate - wznosze sie "recznie" za pomoca joya, wlaczam ten tryb i samolot utrzymuje predkosc wznoszenia taka, ktora byla w momencie aktywacji funkcji - to tez dziala.
Powyzsze tryby wykorzystuja Alt/VS Preselector
3. Hold current altitude - tu wystarczy wlaczyc tryb ALT na kontrolerze AP i samolot utrzyma poziom lotu taki jaki byl w momencie wlaczenia ALT.
4. Climb/Descend to specyfic altitude - osiagniecie okreslonej wysokosci - z tym mam problem - powinno dzialac to tak: ustawiam zadana wysokosc na Alt/VS Preselector i wlaczam (tez na Alt/VS Preselector) tryb Alt (oczywiscie wczesniej wlaczam AP za pomoca kontrolera AP). Samolot powinien wzniesc sie na zadana wysokosc i nastepnie samoczynnie wylaczyc tryb Alt na Alt/VS Preselector jednoczesnie wlaczajac ALT na kontrolerze AP. na malych wysokosciach to dziala, ale jak ustawilem FL240 to AP wznoszenie ustawil na 2300 ft/min i na wysokosci FL220 zabraklo pary i samolot przepadl...

mam nadzieje ze troszke lepiej wyjasnilem o co mi chodzi

------------------------
ufff poradzilem sobie.... poza ustawieniem wysokosci, musze jeszcze ustawic predkosc z jaka chce aby samolot sie wznosil... namieszal mi tutorial zalaczony do pilatusa - nie bylo to jasno wyjasnione. poniewaz ustalam predkosc wznoszenia moge uniknac przeciagniecia.
jest jednak nowe pytanie zwiazane z ponizszym cytatem:
konraf pisze:
wlaczenie AP w tryb ALT od razu aktywuje VS (mozna ten tryb zmienic na IAS, czyli inaczej Level Change). W tym Twoim PC prawdopodobnie jest tak samo.
w momencie kiedy wlaczam IAS w AP - momentalnie spadaja mi obroty silnika tak jakbym lecial na oobrotach jalowych... moge machac dzwignia Power Lewer do woli - nie ma to wplywy na obroty - jak wylacze IAS wszystko wraca do normy... o co tu chodzi? no i jeszcze prosze o odpowidz co z tymi VOR? (pytanie w pierwszym poscie)
dzieki za udzielone odpowiedzi