Jak wbić się do kokpitu? ;)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

El Wieczor
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ppp

Jak wbić się do kokpitu? ;)

Post autor: El Wieczor »

Tak mnie ciekawi... jaka jest szansa, że załoga pozwoli szaremu człowiekowi pobyć choć przez chwilę w kokpicie i się poprzyglądać? Czy takie atrakcje to tylko dla znajomych, czy zwyczajny Kowalski może spróbować spytać? Jeśli już to kogo pytać i jak argumentować? Ilu z Was miało taką przyjemność i w jakich okolicznościach?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Z tego co wiem, oficjalnie nie ma takiej możliwości. Nieoficjalnie - na pewno Ci się nieuda, jeśli po prostu zapytasz: "Przepraszam, czy mogę wejść do kokpitu?". To zależy od załogi, ich i Twojej życzliwości. Piloci to z reguły bardzo przyjacielski naród. ;)
Obrazek
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

Podczas moich corocznych wojaży zagranicznych zawsze udawało mi się złożyć wizytę w kokpicie i pstryknąć kilka fotek, czasem nakręcić filmik oraz of course porozmawiać z pilotami. Niestety, jedynie tylko przed startem albo po wylądowaniu. Podczas lotu piloci obawiali się utraty licencji, gdyby informacja o "obcym w kokpicie" przedostała się na zewnątrz. W wakacje w dostaniu się do kabiny pilotów często pomaga mi koszulka Aztec Airways - załoga zazwyczaj jest zaintrygowana cóż to za linia i "kim zacz" ja jestem :D Generalnie łatwiej dostać się do kabiny po wylądowaniu, i często trzeba być trochę natrętnym w stosunku do stewardess, bo to niestety one stanowią pierwszą ale na szczęście ostatnią "linię obrony". ;)
Pzdr - Artur S.
Załączniki
Fotka z wakacyjnego wylotu na Cypr
Fotka z wakacyjnego wylotu na Cypr
Cypr.jpg (80.19 KiB) Przejrzano 11883 razy
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
cicki

Post autor: cicki »

W kwietniu zeszlego roku lecialem Wizzairem. Chcialem tylko rzucic okiem do kokpitu a skonczylo sie na locie na jumpseat. Pod tym linkiem dokladna "relacja" z mojej podrozy - > http://www.lotnictwo.fora.pl/viewtopic.php?t=4264

Potwierdzam co Artur napisal - jak juz przekonasz stewe, zeby spytala pilotow, czy mozesz wejsc do kokpitu, to jest to juz 80% sukcesu!
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Kuba Mędrzycki »

Kiedyś było zdecydowanie łatwiej. Jednak, z tego co wiem to po 09/11, kategorycznie zabroniono komukolwiek poza obsługa wchodzić do kokpitu. Ciekawe dlaczego...?;))
W 1996tym podcxzas lotu do Amsterdamu(B737), udało nam się z kolegą "władować" do kokpitu w trakcie lotu. Mam nawet krótki film z tej wizyty, ale niestety na VHSie:/ Może uda mi się go jakoś zgrać do komputera, to wtedy podrzucę tutaj. W tym samym też 97mym, leciałem B747 z LA i drzwi do kokpitu były przez sporą część lotu po prostu otwarte. :)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Kuba Mędrzycki pisze:(...) leciałem B747 z LA i drzwi do kokpitu były przez sporą część lotu po prostu otwarte. :)
Hm? Leciałeś First Class?? :shock:
Z autopsji wiem, że bez biletu first class (lub bardzo dobrych znajomości) nikt Cię na piętro w 747 nie wpuści.
Obrazek
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Pewnie to były drzwi do łazienki ... ;)
<żart>
Marcin
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hm? Leciałeś First Class??

No właśnie. Już się tłumaczę ;))))
Lecieliśmy większoą grupą z LA do Warszawy przez Amsterdam(jak łatwo się domyśleć, byly to KLM), no i wszedłem na pokład jak biały człowiek, pokazałem "wejściówkę", po czym pani stewardessa wskazała ręką i powiedziała "on upstair". :) Wtedy nie wiedziałem, że na pięterku jest jedynka. Z resztą pierwszy raz leciałem JJ. Zająłem miejsce, ale rzeczywiście po chwili wydało mi się, że jest jakoś tak... wygodnie, dużo miejsca i w ogóle wow. Pomyślałem, że to jedna z atrakcji 747-takie wygodne szerokie fotele, które na dodatek można rozsunąć. Coś mi zaczęło jednak nie pasować, bo jakoś tak pustawo było na górze, a znajomi też gdzieś wsiąkli.:) Zszedłem na dól i wtedy dopiero zobaczyłem co się tam na dole dzieje - ludzie upchani niczym baby z kiełbasą w pekaesie do Garwolina:) Cóż, różnicy między górą a dołem nie dało się nie zauważyć. Ot i cała tajemnica mojego siedzenia tuż za kokpitem:) Nie wiem do dziś jak to się stało, że "załapałem" się na jedynkę, no ale jak pani powiedziała - na górę, to na górę.:)
Jednak z tym nie wpuszczaniem na piętro, to może coś teraz się zmieniło, bo wówczas czyli 10 lat temu, kolega "z dołu" przyszedł bez problemu na górę zobaczyć te "cuda":)
Ostatnio zmieniony pt 09 lut, 2007 22:09 przez Kuba Mędrzycki, łącznie zmieniany 3 razy.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

A myślałem, że tylko mi się coś takiego przydarzyło. Całkiem niedawno leciałem z Warszawy do Paryża i miałem podobną sytuację. A na bilecie 'economy' ;)
Marcin
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Z Warszawy do Paryża leciałeś 747?! :lol:
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

tidit pisze:Z Warszawy do Paryża leciałeś 747?! :lol:
No niestety Embrarerem ( ale ponoć są prawie identyczne ;) )
Marcin
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOK

Post autor: Por.Kornel »

Pfi, dwa silniki mniej czy więcej, i kilkaset siedzeń różnicy. :P Co do włażenia do kokpitu- to lecąc B-737 kilka lat temu(Antalya-Warszawa) jakaś dziewczyna po prostu wstała z fotela i poszła do kabiny nie pytając się nikogo, czy można, i pstryknęła kilka fotek panelowi (z flashem! Było może kilka minut po północy.)... Stewardessy nawet słowem się nie odezwały do niej :? , zero protestu czy potępienia czynu...
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

jakaś dziewczyna po prostu wstała z fotela i poszła do kabiny nie pytając się nikogo, czy można, i pstryknęła kilka fotek panelowi

Ale drzwi do kokpitu były otwarte czy je wywaliła? :) Z tego co wiem, po 09/11 piloci mają obowiązaek "szczelnie" zamykać się w kabinie.
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ano, drzwi były lekko przymknięte, więc jak je otworzyła, to już można to chyba nazwać "wbiciem się do kokpitu" albo chociaż próbą :P :P
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kubahh »

NAPEWNO musiała to być :
-żona, znajoma, dziewczyna siostra itp. pilota lub stewardessy
-córka...(patrz wyżej) udziałowca lub kogoś z rady nadzorczej lini
-(sory) lub za dużo wypiłeś :)
Kuba
Awatar użytkownika
pawelo81
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: LUBLIN

Post autor: pawelo81 »

W poprzednie wakacje moja mama leciała Centralem do Włoch i zapytała się stewardesy czy może porozmawiać z kapitanem i....

Czy życzy sobie pani żeby kapitan przyszedł do pani czy aby poszła pani do kotpitu. :D

Wybrała tą 2 opcję... ;)
Obrazek
Airbus- Macintosh Boeing-PC
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kubahh, co do ostatniego, to po herbacie i puszcze Pepsi :D chyba nie ma się jakiś większych problemów ze wzrokiem, zwłaszcza, jak się siedziało w rzędzie koło skrzydeł, gdzie widok na kabinę pilotów jest OK i gdy wogule się spać nie chciało (nocny lot, przypominam!), no chyba, że herbata była przeterminowana o kilka lat, i moja torebka herbaty "służyła" w kilku innych liniach lotniczych :P :P Generalnie, to mi się też wydaje, że to była znajoma kogoś z załogi albo ogólnie kwalifikowała się do dwóch pierwszych punktów :D
kubahh
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kubahh »

No i o to mi chodzi, z tą 3 opcją to był żart :)
Kuba
Awatar użytkownika
Por.Kornel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wiem, wiem, dlatego ja też zażartowałem z tą herbatą :D
Awatar użytkownika
pafkoo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: pafkoo »

co do wejścia do kokpitu, to pamiętam jak pierwszy raz leciałem samolotem (miałem może z 10lat), leciałem z ojcem bisnes class (z pracy miał bilety :P). Nie pamiętam dokładnie jaki to był samolot (możliwe że 737), i w pewnym momencie stewardessa wzięła mnie, i inne dzieciaki, na krótką wizytę w kokpicie. Szkoda tylko że wtedy prawie nie umiałem anglika, a moja miłość do samolotów ograniczała się do robienia kartonowych i drewnianych modeli...
No ale cóż, w wakacje znów lecę, może tym razem się coś uda?
ODPOWIEDZ