Do/z/czy obok nadajnika VOR?

Jeśli przeczytałeś materiały ze Szkoły Aztec.pl, a nadal masz wątpliwości i pytania związane z nawigacją, ten dział jest dla Ciebie.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ok. Krakowa

Do/z/czy obok nadajnika VOR?

Post autor: lukasz »

Dalej ćwicząc sobie materiały z aviation.home.pl doszedłem do SIDa. Procedura wygląda tak: po starcie trzeba odbić na prawo, aby przechwycić radial 68 zdaje się. I tu pojawia się problem, który mnie gnębi :)

1) przecież w takiej sytuacji de facto nie lecę już żadnym radialem 68, ale oddalam się od latarni radialem przeciwnym - 248! Wynika to z tego, że SID nakazał mi skręcić w prawo. Dlaczego więc instrukcja nie mogaby brzmieć po prostu przechwyć radial 248 i leć kursem radiala i już.

2) wydawało mi się, że radial to jedna z 360 prostych przecinających punkt na płaszczyźnie (umówmy się) którym jest VOR. No ale po przechwyceniu radiala 68 czy 248 i tak nie lecę w kierunku nadajnika, mimo iż wykonywałbym zmiany kierunku o 180 stopni to i tak minę go z boku. Czyli wychodzi na to, że radial nie musi być linią biegnącą do VOR, a może być także RÓWNOLEGŁĄ linią do prostej przecinającej latarnię? Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba coś innego wynika za szkoły na aztec.pl.

Sorry, jeśli coś źle opisałem, no ale trudno się takie rzeczy opisuje.
thewho
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: thewho »

Daj jakies zdjecie tego SIDa albo przynajmniej nazwe.
Generalnie jak lecisz kursem 248 to w moze byc kilka przypadkow - mozesz leciec PO radialu 068 ale w kierunku stacji i w ten sposob lecisz tez DO radiala 248 (inbound).
Mozesz tez leciec PO radialu 248 ale wtedy stacje ma za soba (outbound) i jeszcze kilka innych...
O co dokladnie chodzi? Odbiornik wskazuje odwrotnie?
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

DEDOL1D

Gdy skręcę w prawo po starcie z pasa 15 aby przechwycić R68, to raz - odlatuję od OKE, a dwa, i tu jest problem, lecę w kierunku PRZECIWNYM do ustawionego wcześniej kursu 68 czyli jak pisałem kierunkiem 248! I tego nie rozumiem, dlaczego instrukcja nie mówi po prostu np. oddalaj się od OKE R248. Tak wygląda schematycznie pierwsza część SIDa:

Obrazek

Chyba wiem gdzie leży problem - tam gdzie mówisz. Gdy zaczynam SIDa, OKE jest jeszcze w takim miejscu, że się do niego zbliżam, zaraz jednak mijam go i zaczynam się oddalać. Stąd nie dolatuję już kursem 68, ale oddalam się kursem 248. Dobrze kombinuję?
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Rafal »

Skąd wziołeś takiego sid'a?
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Z aviation.home.pl. Nie wiem czy obecnie taki funkcjonuje.
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ja to widze tak:

Obrazek

Obrazek

Lecimy radialem 068 KRN.

PS.No i mamy DEDOL2D, OKE wykorzystujemy zeby doleciec do DEDOL.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Po pierwsze, to:
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php -> EPWA -> SID - RWY 15
Obowiązuje DEDOL 2D.

Po drugie:
viewtopic.php?t=5948
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A po trzecie, jeśli już jesteśmy przy tym DEDOL1D to i tak pokręciłeś radiale z pomocami, tzn nie od OKE tylko tak jak już mówiłem od KRN
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Istotnie, pomyliłem sobie te dwa nadajniki.
rozumiem, że kwestia 2) w moim pierwszym poście tez wynika z pomyłki czyli radial musi jednak przechodzić przez VOR?

Rzemyk, może i obowiązuje - ale ja się ofcoz uczę offline i wolę na razie wykonowayć to, co mam w locie szkoleniowym, czyli DEDOL1D - sam pewnie wiesz, że gdy będę umiał to, to i DEDOL2D nie sprawi mi problemów.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

lukasz pisze:rozumiem, że kwestia 2) w moim pierwszym poście tez wynika z pomyłki czyli radial musi jednak przechodzić przez VOR?
Radial, to radial, a nie kurs.
http://www.heading.enter.net.pl/vor.htm
http://www.heading.enter.net.pl/
http://www.google.com/search?&rls=pl&q=vor+radial
Rzemyk, może i obowiązuje - ale ja się ofcoz uczę offline i wolę na razie wykonowayć to, co mam w locie szkoleniowym, czyli DEDOL1D - sam pewnie wiesz, że gdy będę umiał to, to i DEDOL2D nie sprawi mi problemów.
Lepiej się uczyć aktualnych rzeczy, szczególnie, że oprócz mapki, jest też tekstowy opis procedury.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Ja spróbuję to jeszcze swoimi słowami. Poprawcie mnie, jeśli coś namieszam.

Radial to jest półprosta zaczynająca się nad fix-em (np. VOR) i biegnąca w danym kierunku. Czyli np. radial 270 zaczyna się nad fixem i skierowany jest na zachód.
Lecąc kursem 270 po radialu 270 oddalamy się od fix'a, a lecąc (po tym samym radialu 270) kursem 90 lecimy do fix'a. Po minięciu fixa kursem 90 lecimy już radialem 90.

Co do opisywanej procedury to nie mam pewności, czy piszesz o dobrej radiolatarni.
SID zaczyna się odlotem z kursem pasa do co najmniej 2nm od OKE. Nie lecimy żadnym radialem od OKE, ale korzystamy z DME OKE, aż wskaże 2nm.
Następnie zakręt w prawo do przechwycenia radiala KRN 068 - czyli już inna radiolatarnia - KRN. Po przechwyceniu radiala 068 lecimy kursem 248 w kierunku KRN i SOPEL (gdzie kolejny zakręt).
Paweł Dragan
Gdańsk
PK

Post autor: PK »

pawel-d pisze:Radial to jest półprosta zaczynająca się nad fix-em (np. VOR) i biegnąca w danym kierunku. Czyli np. radial 270 zaczyna się nad fixem i skierowany jest na zachód.
Lecąc kursem 270 po radialu 270 oddalamy się od fix'a, a lecąc (po tym samym radialu 270) kursem 90 lecimy do fix'a. Po minięciu fixa kursem 90 lecimy już radialem 90.
Nie ma co poprawiać, definicja perfekcyjna. Może tylko warto dodać, że mówimy o geometrii kuli, na której "półprosta" to fragment obwodu koła wielkiego.

Piotr
lukasz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Radial to jest półprosta zaczynająca się nad fix-em (np. VOR) i biegnąca w danym kierunku. Czyli np. radial 270 zaczyna się nad fixem i skierowany jest na zachód.
O to chodziło. Teraz wszystko jasne. Myślałem, że gdy dostane np. komendę "leć R-90 do JED" (jestem na wschód od JED), to ustawiam sobie właśnie na HSI kurs 90 i czekam, że samolot zacznie przekraczać radial, kieruję samolot zgodnie z kursem i lecę w pierony.
PK

Post autor: PK »

lukasz pisze:Myślałem, że gdy dostane np. komendę "leć R-90 do JED" (jestem na wschód od JED), to ustawiam sobie właśnie na HSI kurs 90 i czekam, że samolot zacznie przekraczać radial, kieruję samolot zgodnie z kursem i lecę w pierony.
Ot co! Z holdingami trzeba jeszcze bardziej uważać. Co innego radial na jakim oparty jest holding, a co innego kurs dolotowy. Standardowy holding nad KRW opart jest o radial 74 i ma kurs dolotowy 254. Trzeba uważac co mowi kontroler definiując holding.

Piotr
thewho
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: thewho »

Na HSI to nie ma znaczenia poza robieniem backcourse na ILSie. Jezeli chodzi o VOR to ma i rozrozniamy wskazania dyrektywne "normal sensing" jak niedyrektywne "reverse sensing" - te ostatnie maja miejsce wtedy jak leci sie do stacji a flaga wskazuje "FROM" albo od stacji z "TO". W takim przypadku lewe odchylenie igly korygujemy skretem w prawo i na odwrot. I tak zeby tego uniknac to leca po radialu 090 z kursem 270 do stacji powinnismy nastwic na odbiorniku VOR radial 270, flaga wskaze "TO" i wskazania beda dyrektywne.
ODPOWIEDZ