Czy jest możliwość wyłączenia zintegrowanej karty graficznej

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

mateo72

Czy jest możliwość wyłączenia zintegrowanej karty graficznej

Post autor: mateo72 »

Witam wszystkich serdecznie,
Może to kogoś bawić, ale dotychczas latałem na zintegrowanej karcie graficznej. Ostatnio dostałem od wujka kartę ATI (nieznam wersji) 128MB na 128 bit i chciałbym wrzucić ją do swojego komputera. Moje pytanie brzmi, czy da się wyłączyć zintegrowaną kartę, żeby działała ta ATI?? Czy nie obędzie się bez wymiany płyty głównej??
Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
castor
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Koszalin

Post autor: castor »

Witam
Wszystko zależy jakie złącza masz na płycie głównej. Najpierw sprawdź czy masz PCI-Expres czy starsze AGP. Karta którą dostałeś powinna mieć takie samo złącze.Wsadzasz w slot i w biosie wyłączasz zintegrowaną grafikę. Powinna chodzić bez problemu.
mateo72

Wielkie dzięki, złącze jest PCI-Express, zaraz pokombinuje i napiszę jak poszło. Jeszcze raz dziękuje i Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Po włożeniu karty AGP/PCI-X w slot automatycznie wyłącza się karta zintegrowana. Jeśli się nie wyłączy - a się wyłączy - to w BIOSie można ją "na siłę" wyłączyć.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
mateo72

Wielkie Dzięki.....Rzemyk masz rację, bo jak włożyłem kartę w PCI-Express, to już nic nie musiałem, robic (oprócz zmiany starych sterowników NVIDIA na ATI).

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ