Witam
Natrafilem na problem przez ktory jest mi dosc ciezko przebrnac, tzn pojac zaleznosc pomiedzy ciagiem silnika a moca.
Mianowicie dlaczego Rate of Climb zależy od nadmiaru ciągu silnika , a Angle of Climb od nadmiaru mocy? (oczywiscie przy stalej IAS).
Zawsze mi sie wydawalo ze im wieksza moc silnika tym wiekszy ciag wytwarza, a wiec obie te wartosci zaleza od ciagu, ktory bezposrednio zalezy od ciagu.
Jakby ktos mogl to w prostu i przejrzysty sposob przedstawic bede ogromnie wdzieczny.
Pozdrawiam
Zaleznosc pomiedzy ciagiem a moca.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Ciąg silnika to siła - odpowiada np. momentowi obrotowemu w samochodzie. Moc to uproszczeniu iloczyn tej siły i prędkości, czyli tak jakby wydolność pojazdu utrzymania konkretnych parametrów ruchu. Dlatego np. w samochodzie moment decyduje o przyspieszeniu a moc o prędkości maks. W samolocie odpowiednio ciąg będzie decydował o prędkości wznoszenia, a moc o pułapie maks.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Re: Zaleznosc pomiedzy ciagiem a moca.
r.a.f pisze:
Zawsze mi sie wydawalo ze im wieksza moc silnika tym wiekszy ciag wytwarza, a wiec obie te wartosci zaleza od ciagu,
I dobrze Ci się wydaje,
parametry wznoszenia zależą dalej od masy, potem od właściwości aerodynamicznych
/ opory, siła nośna itd. /,
Ciąg / siła /, moc, moment obrotowy, to zależne od siebie / proporcjonalne / wielkości fizyczne
FS wszystko to uwzględnia i chwała mu za to.
Asus P5E, Intel Core2 Duo 8400, OCZ Reaper 2 x 2048, HIS Radeon 4890 Turbo, SB X-Fi