Poziomy lotów (separacja)
Moderator: RzEmYk
Poziomy lotów (separacja)
Proszę znawców tematu o wytłumaczenie mi np: vroute epkk-epwa FL 195do 285 ?.
Jaką wysokość powinienem planować,np.czy 19500 ft,czy 21000 ft aż do 28500 ft ?.
Wiem,że w Polsce na wschód na nieparzystej, a na zachód na parzystej,ale jak to się ma do
FL 195-285.
Pozdrawiam wszyskich forumowiczów!.
Jaką wysokość powinienem planować,np.czy 19500 ft,czy 21000 ft aż do 28500 ft ?.
Wiem,że w Polsce na wschód na nieparzystej, a na zachód na parzystej,ale jak to się ma do
FL 195-285.
Pozdrawiam wszyskich forumowiczów!.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez piksel123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PK
Piksel123 - separacja jest co 1000ft. IFR latają na pełnych tysiącach i dla nich nieparzyste to FL210, FL230 itp. www.aviation.home.pl - tam jest to elegancko pokazane.
Piotr
Piotr
Gryzie mnie tylko zapis np. we vroute EPKK-EPWA od FL195 do 285 ?.
Dlaczego nie pisze się EPKK-EPWA FL210 do 270 bo tak trzeba latać IFR,żeby utrzymać separację,dlaczego się komplikuje?
Czy to wynika,ten zapis, z przepisów o drogach w ruchu lotniczym?
Czytałem wiele razy www.aviation home.pl,ais pata i wiele innych.
Nie wiem, chyba nie rozumię, albo trzeba włączyć komplikatory,żeby mieć się nad czymś zastanawiać co powinno być proste jak przysłowiowy drut.
Dużo jest w lotnictwie utworzonych ciekawostek no choćby SID z EPLL.
Dlaczego nie pisze się EPKK-EPWA FL210 do 270 bo tak trzeba latać IFR,żeby utrzymać separację,dlaczego się komplikuje?
Czy to wynika,ten zapis, z przepisów o drogach w ruchu lotniczym?
Czytałem wiele razy www.aviation home.pl,ais pata i wiele innych.
Nie wiem, chyba nie rozumię, albo trzeba włączyć komplikatory,żeby mieć się nad czymś zastanawiać co powinno być proste jak przysłowiowy drut.
Dużo jest w lotnictwie utworzonych ciekawostek no choćby SID z EPLL.
Właśnie po to ludzie się szkolą latami, żeby nie narzekać na rzeczy, które pozornie tylko są utrudnione, a jednak mają sens.
Po prostu tak jest skonstruowana przestrzeń, długo by trzeba gadać, żeby to wyjaśnić. Bezpośrednio wynika to z tego, że te drogi lotnicze mają po prostu takie granice pionowe.
Po prostu tak jest skonstruowana przestrzeń, długo by trzeba gadać, żeby to wyjaśnić. Bezpośrednio wynika to z tego, że te drogi lotnicze mają po prostu takie granice pionowe.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
-
PK
Aaben już napisał, że większość poważnych spraw na tym świecie wymaga wiedzy zdobywanej dość długo i nie da się ot tak zdoworozsądkowo zrozumieć tego od kopa. Zrozumienie wymaga pracy nad swoją wiedzą.piksel123 pisze:Gryzie mnie tylko zapis np. we vroute EPKK-EPWA od FL195 do 285 ?.
W tym konkretnym przypadku to nie bardzo rozumiem czego Ty tu nie rozumiesz. vroute stwierdza, że dana trasa jest możliwa przy locie w zakresie FL195-FL285 i nic więcej. Natomiast Ty oczekujesz, że vroute poda Ci trasę i jeszcze powie na jakim poziomie masz lecieć i to ma być "proste jak przysłowiowy drut". A dlaczego vroute ma robić to, czego Ty oczekujesz, a nie to, po co został stworzony? Autor zakładał, że użytkownik vroute wie jaki jest podział przestrzeni i jakie są zasady doboru poziomów do kierunków dróg lotniczych w danym kraju, a jedyne czego użytkownik szuka, to trasy zgodnej z aktualnym AIRAC.
SID w EPLL nie utworzono aby "był prosty jak przysłowiowy drut" ani jako "ciekawostkę", a dla rozwiązania konkretnych problemów wynikającyh z podziału przestrzeni dla odlotów w kierunku zachodnim.
Piotr
-
PK
Przestrzeń kontrolowana w Polsce obejmuje obszary wokół głównych lotnisk (CTR aż do poziomu lotniska, TMA w różnych miejscach zaczyna się od różnych wysokości), a poza nimi zaczyna się dopiero od FL100. W przypadku Lublinka po starcie z 25 już po 7nm wlatujemy w przestrzeń niekontrolowaną, no chyba że zdążymy się wznieść do poziomu 100. Takie tempo wznoszenia jest mało realne zatem jeśli nie chcesz znależć się w takiej przestrzeni, to potrzebujesz dłuższej drogi. Oczywiście kontrola może Cię "pokręcić" wokół lotniska serią poleceń ale lepiej to po prostu ustandaryzować w postaci SIDów.
Piotr
Piotr
-
Artur Grabski
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Bielsko-Biała
W EPLL bywało tak ze samoloty startujące z 25 na zachód w większosći wlatywały w przestrzeń G, na co musiały wyrazić zgode, jak takowej nie było kontroler kręcił nimi tak żeby wyszły ponad FL100 i wtedy mogły iść już po trasie.
Co do Fl195-285. Gdzieś czytałem że po to wprowadzono zapis że FL195 aby było wiadomo czy FL200 wchodzi czy tez nie. Jakbyś miał zapis Fl200-Fl280 to nie wiadomo czy FL200 i FL280 wchodzą w skład czy nie, jak masz Fl195 to wiadomo że takowy FL200 wchodzi, a ponieważ IFR latają na pełnych FL to nie polecisz na Fl195 czy Fl205, a wybierzesz FL200 czy FL210.
Artur
Co do Fl195-285. Gdzieś czytałem że po to wprowadzono zapis że FL195 aby było wiadomo czy FL200 wchodzi czy tez nie. Jakbyś miał zapis Fl200-Fl280 to nie wiadomo czy FL200 i FL280 wchodzą w skład czy nie, jak masz Fl195 to wiadomo że takowy FL200 wchodzi, a ponieważ IFR latają na pełnych FL to nie polecisz na Fl195 czy Fl205, a wybierzesz FL200 czy FL210.
Artur