Modyfikacje aircraft.cfg

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

SP-LOB

Modyfikacje aircraft.cfg

Post autor: SP-LOB »

Witam,

czym zrobić najlepiej pliczek aircraft.cgf i pliczk air.cfg ? Dzięki.
lechende
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: lechende »

Obrazek
zolty666
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLB

Post autor: zolty666 »

Mam problem z nierealistycznymi osiągami 737-800, a dokładniej z zasięgiem. Porobiłem obliczenia, porównałem z danymi technicznymi tej maszyny i okazało się, że jest to kwestia nadmiernego spalania. Wynosi około 4/3 takiego jak powinno być, co owocuję skróconym zasięgiem. Chcę zmodyfikować w tym celu plik aircraft.cfg. Nie wiem tylko, co dokładnie zmienić. Znalazłem następujące informacje: chodzi o parametr fuel_flow_scalar

Scalar for modifying the fuel flow required by the engine(s). A value of less than 1.0 causes a slower fuel consumption for a given power setting, a value greater than 1.0 causes the aircraft to burn more fuel for a given power setting.

Teraz muszę metodą prób i błędów określić jaką wartość wpisać by osiągnąć zadowalający efekt? Wówczas na wyświetlaczach w kokpicie zmienią się również pokazywane wartości FF, czy tylko tempo spadnie? Zastanawiam się też nad wartością Thrust specific fuel consumption. Z tego co wiem to jest określenie wielkości silnika, więc pewnie przepływ paliwa również jakoś uzależnia. Wolę się zapytać zanim coś spieprzę.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Mowa o defaultowym samolocie z FSX?
Pamiętaj, że spalanie zależy pod wielu czynników, m.in. od masy samolotu, wysokości lotu, przyjętego Cost Index, czy odstępstw od atmosfery wzorcowej, itd.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
zolty666
Light Planes Captain
Light Planes Captain

To jest właściwie lekko zmodyfikowany samolot, ale baza jest Microsoftu, pochodzi z pakietu z nowymi malowaniami i dodanymi callsingami. Reszta jest defaultowa. Pamiętam o tych czynnikach, ale wykluczam je z przyczyn ponieważ zasięg samolotu spadł drastycznie. Normalnie powinno być ponad 3000 Nm, a przy takim zjadaniu paliwa jakie ma miejsce u mnie to jest to najwyżej 2200. Na pułapie 39 000 stóp normalnie 800-tka spala góra 6500 lbs/h. U mnie jest to 10 000! Do tego w początkowej i końcowej fazie lotu FF skacze do 25 000 lbs/h.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Zastanawiam się też nad wartością Thrust specific fuel consumption. Z tego co wiem to jest określenie wielkości silnika, więc pewnie przepływ paliwa również jakoś uzależnia.
Warto przeczytać:
http://selair.selkirk.ca/Training/Aerod ... e_prop.htm
http://selair.selkirk.ca/Training/Aerod ... ge_jet.htm
zolty666
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No i wszystko jasne. Dzięki wielkie!
ODPOWIEDZ