Hej.
W podstawach języka Angielskiego "zawodowego" trzeba znać jakieś specyficzne style , wyrazy itp. ? (chodzi mi tu o lotnictwo)Czy wystarczy znać czasy i podstawy typu : Present Simple , Past Simple, Present Perfect i dane słówka ?
Np: ... J'm flying aeroplane now. ...
Ps. W sql tech.Inf. mam ang. zawodowy ale nie wiem czy lotnictwo też tego potrzebuje i w jakim stopniu. Jak tak to macie jakieś materiały ? albo chociaż podajecie namiar z góry dzięki.
Usunąłem entery co zdanie.
Angielski "Zawodowy"
Moderator: PZL Belfegor
Angielski "Zawodowy"
Ostatnio zmieniony wt 30 cze, 2009 23:57 przez prq91, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Kamil
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem ale spróbuje:)Jeśli chodzi o style to sam język "zawodowy" jest stylem. Oprócz normalnego słownictwa, więc wspomniane przez Ciebie czasy, dochodzi słownictwo techniczne. Musisz się w końcu dogadać np. z mechanikiem w sposób sprawny. Dobrze jest czytać stronki anglojęzyczne poświęconej lotnictwu, podstawy budowy samolotów itd. tam najlepiej poznasz jak to wygląda.Takie stronki spokojnie znajdziesz na google.
Niezbyt jasno się wyraziłeś do czego ten angielski miałby służyć. Jako pilot musisz znać angielski i posługiwać się fachowymi terminami. W radiu też nie ma takiego swobodnego gadania, bo byłby bajzel. I w tym celu właśnie wymyślono frazeologię lotniczą ( czyli określone zwroty w odpowiedniej sytuacji ).
Marcin