Problem z VOR

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Problem z VOR

Post autor: cuube »

Mam dość dziwny problem z GBR VOR w Gibraltarze. Gdziekolwiek bym się nie znajdował strzałkę kierującą do VOR'a mam zawsze w tym samym miejscu (DME mi dobrze pokazuje). Ponadto w ogóle nie mogę ustabilizować się na radialu do tego VOR'a (przyrządy nie pokazują mi w ogóle czy jestem na prawo czy na lewo od radiala, natomiast na ND ładnie rysuję mi prostą z radialem w PMDG). Problem mam tylko z tym jednym VOR'em...
Sceneria jest standardowa, później ściągnąłem jedną z FlightSim, ale skutek był taki sam...
Być może ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? Jeśli tak to z góry dzięki za pomoc. :)

P.S. Tak to wygląda...
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

GBR to nie VOR, to TACAN.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

No to się popisałem mówiąc o VOR... Tym bardziej, że na mapce jak byk jest zaznaczone TAC-83. Dzięki za wyjaśnienie. :)
Przy okazji jeszcze sobie parę rzeczy o TAC poczytałem i mam jedną niejasność. Rozumiem, że TACAN zawiera informację o azymucie względem północy i tym samym przy pomocy klasycznej nawigacji nigdy dokładnie nie będę wiedzieć jakim kierunkiem powinienem lecieć, aby do niego dolecieć i go przeciąć? Dobrze rozumiem?
Z góry thx za odp i już nie męczę. :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Radiolatarnie TACAN działają na nieco innej zasadzie niż VOR, przez co na odbiorniku VOR nie jesteś w stanie dokonać odczytu. Potrzeba do tego odbiornika systemu TACAN.
Mając odbiornik TACAN możesz nawigować na taką radiolatarnię tak samo jak na na VOR, a odczyt azymutu jest dokładniejszy niż w systemie VOR.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ODPOWIEDZ