Moja prosta skrzyneczka do FSa

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Moja prosta skrzyneczka do FSa

Post autor: RzEmYk »

Chodziła za mną od jakiegoś czasu skrzyneczka... Doszła ;) Finalny efekt:
Obrazek

Historia budowy - na blogu.

PS Są wakacje. Zamiast siedzieć przed kompami, można spożytkować jakoś ten czas. Polecam wykonanie swojej prostej skrzyneczki do FSa, to naprawdę proste, a satysfakcja spora.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Ale fajna :D Ile czasu ją robiłeś i ile w sumie kosztowała?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

W sumię zajęło mi to miesiąc. Wstępny projekt, rozglądanie się za częściami, zakupy.
Gdybym miał sklep elektroniczny w pobliżu i nie robił nic innego, to wyrobił bym się w tydzień.
Koszt, to około 200 zł.
W tym:
- joypad - 30 zł;
- lutownica + chemia - koło 50 zł;
- części + przesyłka z TME - 80 zł;
- multimetr - 20zł
- kabelki, kostki, itd. - koło 30 zł.

Teraz pora na zestaw diód do freetracka, a później upgrade skrzyneczki. W planach zmiana przedniego panelu i dodanie przełącznika obrotowego impulsowego jako pokrętło ustawiania QNH. Co dalej, to się zobaczy.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Następny ,,zarażony,, :). Rzemyk uważaj ,to neverending story,zaczyna się od skrzyneczki,i zanim człowiek się obejrzy..... :) ,okazuje się ze za mało miejsca pokoju.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Wiem, wiem ;)
Na razie walczę z FSUIPC, durnym toggle lights (niektóre) zamiast on/off, durnym brakiem toggle com1/com2, itd. ;)
EDIT:
Muszę znaleźć sposób na pisanie makra, o ile się da, żeby po naciśnięciu przycisku przypisywał do niego inną funkcję ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Nie no, jest wypas. Bardzo to fajnie wygląda. Mógłbyś wstawić jakiegoś filmika z lotu z wykorzystaniem cudeńka.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Obecnie dopiero przypisuję przełączniki w FSUIPC. Walczyłem wczoraj nieco z przypisaniem trybu pracy transpondera przez FSInn, ale poradziłem sobie z tym dzięki SB3gaugebridge:
Offset 0x7b91, 1 byte, Transponder mode, 0 = normal, 1 = standby
Jeszcze mnie czeka nagrywanie mouse macro dla niektórych maszyn. Próbuję też wyczytać jak zmieniać przez FSUIPC pojedyńcze bity w danym offsecie. Zobaczę czy coś wykombinuję, czy obejdę problem mouse macro.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Na blogu pojawił się filmik pseudo promo. Do oglądnięcia na Youtube oraz do ściągnięcia z Rapidshare (na koncie premium) oraz sendspace.pl. Wersja download jest lepsza jakościowo.
Awatar użytkownika
CHESTER
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLR

Post autor: CHESTER »

Ok. A co zrobić jak w panelu sterowania w wyborze kontrolera nie ma na liście takiego jak moj gamepad? Max 6 przyciskowy mam do wyboru. Mój ma 10 przycisków + 4 od zmiany widoku?. W niestandardowym moge wybrać max 4 przyciski? Mam windowsa XP + service pack'i
Nic nie robić tylko latać, akrobację kręcić wciąż
Być ŻELAZNYM po kres świata, tu w przestworzach jest nasz dom.

http://www.portlotniczy.lublin.pl/
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

CHESTER pisze:Ok. A co zrobić jak w panelu sterowania w wyborze kontrolera nie ma na liście takiego jak moj gamepad? Max 6 przyciskowy mam do wyboru. Mój ma 10 przycisków + 4 od zmiany widoku?. W niestandardowym moge wybrać max 4 przyciski? Mam windowsa XP + service pack'i
może poszukać sterowników dedykowanych do twojego?
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
CHESTER
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLR

Post autor: CHESTER »

http://cokupic.pl/produkt/MEDIATECH-MT1 ... -Pad-bialy W sytuacji jak nie ma sterowników nic się nie da zrobić?
Nic nie robić tylko latać, akrobację kręcić wciąż
Być ŻELAZNYM po kres świata, tu w przestworzach jest nasz dom.

http://www.portlotniczy.lublin.pl/
ODPOWIEDZ