Frazeologia, wymowa
Moderator: RzEmYk
-
TytusPZL
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: Tarnów, D. T.
Frazeologia, wymowa
Może mnie ktoś oświecić jak wymawiać skróty nazw punktów nawigacyjnych, np. JED, czy GRU, czy też DEDOL
Na www.aviation.home.pl takich szczegółów nie ma.
(tak na marginesie: Kiedy ta stronka była ostatnio aktualizowana? Chyba dawno temu...)
Czy należy je "przeliterować" w alfabecie ICAO, czy literujemy normalnie po angielsku?
Na www.aviation.home.pl takich szczegółów nie ma.
(tak na marginesie: Kiedy ta stronka była ostatnio aktualizowana? Chyba dawno temu...)
Czy należy je "przeliterować" w alfabecie ICAO, czy literujemy normalnie po angielsku?
Re: Frazeologia, wymowa
Niczego się nie literuje po angielsku. Tylko alfabet fonetyczny wchodzi w grę. W przypadku systemów radionawigacyjnych również ich nazwy.TytusPZL pisze: Czy należy je "przeliterować" w alfabecie ICAO, czy literujemy normalnie po angielsku?
JED - Juliett Echo Delta lub Jędrzejów
Ostatnio zmieniony ndz 30 sie, 2009 11:52 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
Można wymawiać literami - Juliett Echo Delta, ale równie dobrze nazwą własną - Jędrzejów, tak samo np. Lima India November albo Linin.
DEDOL to czytane "dedol", ew. dopowiedziane "dedol intersection".
Stronka ma już swoje lata, wystarczy popatrzeć na nieaktualne TA i TL
Zerknij tutaj.
DEDOL to czytane "dedol", ew. dopowiedziane "dedol intersection".
Stronka ma już swoje lata, wystarczy popatrzeć na nieaktualne TA i TL
Zerknij tutaj.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
TytusPZL
- Turboprop Captain

RzEmYk, znam to forum. Jednak nie ma ono takiej formy jak Aviation, ponieważ te porady i instrukcje nie są w formie artykułów, tylko zbioru postów, które odrobinę niewygodnie się czyta (nie twierdzę, że materiały nie są rzetelne, tylko zredagowanie ich w formie postów, których nie można łatwo i precyzyjnie formatować, wstawiać tabel, wykresów itp. czyni je niewygodnymi w użytkowaniu)
Nie da się napisać do autorów, żeby zaktualizowali Aviation, albo jeżeli nie mają na to czasu, przekazali hasło admina komuś zaufanemu, kto ma czas?
Nie da się napisać do autorów, żeby zaktualizowali Aviation, albo jeżeli nie mają na to czasu, przekazali hasło admina komuś zaufanemu, kto ma czas?
JeV - wierzysz w to co piszesz?
teraz nie mam możliwości wejść na aviation.home.pl ale niech ktoś sobie sprawdzi czy coś z tej litanii się zmieniło:
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?f=25&t=24607
teraz nie mam możliwości wejść na aviation.home.pl ale niech ktoś sobie sprawdzi czy coś z tej litanii się zmieniło:
http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?f=25&t=24607
-
TytusPZL
- Turboprop Captain

Niestety, sprawdziłem i nic się nie zmieniło.
Literówkami aż tak bardzo bym się nie przejmował, ale faktem, że np. zmieniła się już TA i TL, to już tak.
P.S. Tak a propos: Jaka jest teraz TA i TL?? (NEWBIE jestem)
To są poprawne dane? (znalezione na tym forum)
8. Wznoszenie przez TA i zniżanie przez TL...
Co to jest Transition Altitude i Transition Level dowiecie się tutaj.
W Polsce TA wynosi 6500 ft, a TL wynosi FL080, jednak w innych krajach jest inaczej. O TA i TL możemy się dowiedzieć przeglądając i czytając mapki lotnisk.
Dodatkowo, jeśli ciśnienie spadnie poniżej 995 hPa Transition Level zmienia się na FL090!
Literówkami aż tak bardzo bym się nie przejmował, ale faktem, że np. zmieniła się już TA i TL, to już tak.
P.S. Tak a propos: Jaka jest teraz TA i TL?? (NEWBIE jestem)
To są poprawne dane? (znalezione na tym forum)
8. Wznoszenie przez TA i zniżanie przez TL...
Co to jest Transition Altitude i Transition Level dowiecie się tutaj.
W Polsce TA wynosi 6500 ft, a TL wynosi FL080, jednak w innych krajach jest inaczej. O TA i TL możemy się dowiedzieć przeglądając i czytając mapki lotnisk.
Dodatkowo, jeśli ciśnienie spadnie poniżej 995 hPa Transition Level zmienia się na FL090!
Wybacz, z telefonu pisałem, nie chciało mi się rozpisywać ;kJeV pisze:Nie i tylko if()RzEmYk pisze:FL080 i FL090.
Zapraszam do opcji Szukaj!