Szkolenie na szybowce

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

maciektes
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Szkolenie na szybowce

Post autor: maciektes »

Witam, mam zamiar niedługo robić teorie na szybowce, lecz przeglądając forum sam sie w tym wszystkim pogbiłem. Po zdaniu teori i praktyki na III klase jaki papier otrzymam? Licencje PL(G) czy coś innego?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Żadnego. Po prostu skończysz szkolenie podstawowe. Potem czeka Cię jeszcze długa droga do licencji. Przede wszystkim jeśli będziesz robił szkolenie za wyciągarką czeka Cię przeszkolenie na hol za samolotem, potem tzw. celność lądowania, nauka lotów termicznych i laszowanie na jakiś jednomiejscowy szybowiec. Po tym wszystkim będziesz mógł zdawać egzamin praktyczny do PL(G) (teoretyczny możesz zdawać przed LKE już po otrzymaniu zaświadczenia o odbyciu kursu teoretycznego, jednak radziłbym się wstrzymać, gdyż zdany egzamin teoretyczny jest ważny tylko rok).
maciektes
Cadet
Cadet

To mam jeszcze jedno pytanie, co lepiej robić, do końca szybowce czy przejść po podstawie na szybowcach do PPL ? Wszystkie licencje jakie będę robić to z myślą o jednej z trzech szkół tj: cywilny Dęblin, PRz lub szkoła w Chełmie. (Jeśli się nie myle to każda z tych szkół szkoli do CPL ?)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

To zależy. Jak zrobisz PL(G) to 10% nalotu szybowcowego będziesz mógł sobie odliczyć od szkolenia do PPL, jednak nie więcej jak 10 godzin.

Jeśli chcesz zrobić szybko to idź od razu na PPL. Jednak latanie szybowcowe wyrabia pewne nawyki, które przydają się na późniejszych etapach latania i generalnie szkolenie samolotowe idzie potem zdecydowanie łatwiej.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Z doświadczenia Ci powiem, że jeśli chcesz latać zawodowo to nie ma się co bawić w żadne szybowce. Wiadomo, potem jest trochę łatwiej, jesteś już obyty z powietrzem itp itd, ale z perspektywy latania zawodowego wg mnie nie warto. Strata jakiś dwóch sezonów, sporej ilości czasu i pieniędzy. Sam zaczynałem na szybowcach, ale tylko dlatego, że nie przypuszczałem, że lataniem będę chciał zająć się na poważnie. Gdybym wiedział to na pewno szybowce bym sobie odpuścił.
Marcin
maciektes
Cadet
Cadet

Dzięki za odpowiedzi, ale mam jaeszcze jedno pytanie do ciemny21, jak lepiej robić, obyć się troche z powietrzem na kursie podstawowym szybowcowym czy sobie darować wogóle szybowce i odrazu przejść na PPL?
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Ja bym odpuścił, ale jak masz czas i pieniądze to oczywiście możesz zacząć od szybowców.
Marcin
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Nie wiem czy jesteś już po liceum ale są jeszcze klasy lotnicze w różnych szkołach gdzie możesz bezpłatnie zdobyć licencje PL(G), ja np. będe próbował dostać się do http://www.aeroklub.lublin.pl/klasa/liceum_x_wojciechowska.html .
maciektes
Cadet
Cadet

Ja już ide po wakacjach do 2 kl. LO więc na szkolenia wiele czasu mi nie zostało... narazie mam taki plan, teraz zrobie sobie podstawe szybowcową a jak bym sie dostał na studia to pomiędzy pierwszym a drugim rokiem zacząłbym szkolenie na PPL. I mam jeszcze kilka pytań do osób znających się na wyższych szkołach:

1) Ile godzin nalotu jest po ukończeniu cywilnego Dęblina ?

2) Czy to prawda że najłatwiej dostać się do szkoły w Chełmie ?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

A ja tak trochę z innej beczki: wiesz, że teraz ludzi z ATPLem (i najczęściej zrobionym TR na 737 lub A320) bez pracy jest cała masa? Myśl perspektywicznie i szkolenie traktuj jako swego rodzaju hobby (a nuż się na rynku pozmienia za parę lat), a zawodowo zwiąż się z czymś co da Ci $$$ na latanie.

BTW jakiś czas temu gdy Wizzair ogłaszał nabór z całej Europy zgłosiło się ok. 2500 ludzi.
maciektes
Cadet
Cadet

Tylko że lotnictwo to jest to co naprawde lubię i ciężko by mi było wybrać coś innego jako swój przyszły zawód.
jasioss
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Staroscice

SZkolenie Szybowcowe

Post autor: jasioss »

W tym roku zaczynam szkolenia szybowcowe i moze ktos mi pomoze w sensie ze udzieli pare wskazowek odnosnie tego szkolenia
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

Start jest opcja, lądowanie przymusowe.
A na serio zajrzyj na nakolannik.pl, jest tam parę dobrych książek i innych materiałów, które pomogą w przygotowaniach.
jasioss
Cadet
Cadet

A wie ktos moze cos na temat szkół lotniczych
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ja wiem, że takie są. Zależy co konkretnie chcesz wiedzieć.
jasioss
Cadet
Cadet

Witam was.Widze ze jestescie w tej samej sytuacji co ja.Tez mam wiele pytan odnosnie szkolenia szybowcowego. Vepser jak chcesz to powiem ci co nie co na temat klasy szybowcowej w X LO w Lublinie. A odnosnie szkół lub klas o profilu lotniczym na poziomie liceum to oprócz Dęblina sa klasy szybowcowe w Lublinie i podobno w Zielonej Góże.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

KubaS1
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: KubaS1 »

Wracając do wcześniejszych postów, czy na prawdę nie ma co w przyszłości nastawiać się na zawodowe lotnictwo? Jest u nas aż tak trudno z pracą dla pilota liniowego?
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Nastawiać zawsze się można. A rynek pewnie się zmieni prędzej czy później.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Szczerze mówiąc teraz jest lipa. Nie wiadomo jednak co będzie za x lat.
Awatar użytkownika
piotral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC/EPBK

Post autor: piotral »

Przy takiej polityce odnośnie "małego lotnictwa" za X lat może być tylko gorzej!
ODPOWIEDZ