Feelthere E-Jets v.2

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: pl

Feelthere E-Jets v.2

Post autor: E-Jet »

Feelthere szykuje dla nas coś nowego - tylko szkoda, że na ich stronie nie ma nic na ten temat i muszę się dowiadywać od McPhat.

http://www.mcphatstudios.net/index.php? ... &Itemid=53

Tu są tylko obrazki malowań, jakie będą, nie ma nic np. kiedy ukażą się te E-Jety v.2. Fajnie, bo McPhat przygotowało aż trzy malowania E-175, w tym dwa LOTu i jeden "Polish Government" :)

Czy ktoś z Was się nie orientuje, kiedy te Embraery wejdą do sprzedaży? Na stronie feelthere nie ma nic na ten temat.

Pozdrawiam.
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

Na forum feelthere już od dosyć dawna są pewne informacje. Do tej pory jednak nie było tam nic konkretnego dot. premiery. Jeżeli jednak E-jets v2 będzie w porównaniu do pierwszej gen. tym, czym był ERJ v2 dla pierwszej odsłony ERJ'tów, to szykuje się mega hit.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Oj szykuje się, szykuje, bo ja już nie wytrzymuję, EMB 175 to samolot o którym marzyłem od dawna. Szkoda że informacji tak mało. Chciałem napisać maila do feelThere, ale mają podany tylko mail do działu support, który mi nie pomoże bo przyjmuje tylko maile związane z problemami w użytkowaniu produktów. Napisałem więc do Wilco - nie wiem, czy mają coś wspólnego z tymi v.2, ale chyba tak.

Trzeba czekać ...
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Chyba nie będzie taki hicior.
Z tego co można wyczytać na forum, to chyba dodano tylko modele zewnętrzne dla 175/195, HUD, Call! i Map. Nie ma być zmian w VC, chyba nie będzie zmian w symulacji systemów itp.
Generalnie nowe rzeczy nie będą działały w samolotach z wersji 1, czyli będzie to zupełnie osobny produkt.
No ale zobaczymy. Na razie zapowiada się, że nie będzie sensu becelować sporej kwoty za te nowości.
Paweł Dragan
Gdańsk
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zobaczymy, zobaczymy.

Ale z tego co widziałem na screenach na forum feelthere, to do VC dodano jakieś nowe pierdoły typu inny wygląd klapek zabezpieczających gałki włączania silników. Może jest więcej takich rzeczy... zobaczymy
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Link do wątku na forum i do krótkiego filmiku. Ciekawe tylko czy użytkownicy poprzedniej wersji dostanął zniżke czy może dla nich za darmo :lol: .
Ostatnio zmieniony pt 30 lip, 2010 22:54 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wilco jednak przysłało odpowiedź na pytanie "Kiedy wyjdą E-Jets v.2"

Sir, they will be released next week. Best Regards
Dla nieznających angielskiego - E-Jets v.2 ukażą się w przyszłym tygodniu.
Vesper pisze:Ciekawe tylko czy użytkownicy poprzedniej wersji dostanął zniżke czy może dla nich za darmo .
Oby to drugie :lol: EMB 175 to moje marzenie, ale na to marzenie nie chcę za dużo wydać :lol:

Pozdrawiam,
Maciej
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

http://www.wilcopub.com/index.cfm?fusea ... od_ejetsv2

mogliby chociaż jakąś zniżkę dać, czy coś...
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Matt »

Jesli ktos by chcial lotowskie malowanko to jest juz gotowe. Ze wzgledu na ich wspolprace z mcphat i braku zgody na publikacje (choc malowanie wykonalem z uzyciem wlasnego paintkitu) - nieoficjalnie. ;)
Ostatnio zmieniony pn 02 sie, 2010 14:40 przez Matt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

W tej wersji 2 jest zawarte tylko EMB 175 i 195? Myślałem że będzie zawierać także poprzednie 170 i 190 :| . To jakby chcieć wszystkie to trzeba wydać z 60-70 Eur?! Nie opłacalne i bezsensowne :evil: .
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Vesper pisze:W tej wersji 2 jest zawarte tylko EMB 175 i 195?
No właśnie... zawarte tylko 175 i 195, w kokpicie nie zmieniło się prawie nic. Dodali wprawdzie kilka fajnych bajerów, ale chcą za to tyle co za E-Jety v.1 - ok. 150 złotych :|
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: KaEn »

A w tym kontekście opłacalne jest wydawanie około 100$ na produkty PMDG? Te E-jety są na prawdę rewelacyjne. Ja je bez wahania stawiam na równi z produktami PMDG czy Level-D, jeżeli chodzi o jakość i złożoność symulacji. Jeżeli V2 coś jeszcze dodaje/poprawia, to uważam że mamy teraz bardzo porządny symulator E-jetów wart wydania tych 70EUR. Zupełnie inną sprawą są możliwości finansowe polskich miłośników symulacji, ale to już temat na zupełnie inną dyskusję.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Ciekawe czy HUD bedzie tez w VC :)

Cena rzeczywiście jest spora, ale cóż... E-jety od Wilco to moje ulubione maszyny pod FS :P :P
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kasztan pisze:Ciekawe czy HUD bedzie tez w VC :)

Cena rzeczywiście jest spora, ale cóż... E-jety od Wilco to moje ulubione maszyny pod FS :P :P
Moje też, ale zdecydowałem, że odpuszczę sobie te EMB175 przynajmniej jak na razie... bo to z Embraerem 170 jestem psychicznie związany :) (SP-LDE)
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

D.Scobie pisze:model the 175 and 195 aircraft
updated flight dynamics
new manual - over 100 pages
FSX liveries use 'bumpmaps'
feelThere's CALL! for the Ejets (http://feelthere.com/2005/embcall.html)
feelThere's MAP! (http://feelthere.com/2005/map.html)
ejet specific HUD
HUD tylko w 2D, raczej taki addon do E-jets v1. Mogli to zrobić jak Captain Sim, expansion po 10-20 Eur.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Vesper pisze:
D.Scobie pisze:model the 175 and 195 aircraft
updated flight dynamics
new manual - over 100 pages
FSX liveries use 'bumpmaps'
feelThere's CALL! for the Ejets (http://feelthere.com/2005/embcall.html)
feelThere's MAP! (http://feelthere.com/2005/map.html)
ejet specific HUD
HUD tylko w 2D, raczej taki addon do E-jets v1. Mogli to zrobić jak Captain Sim, expansion po 10-20 Eur.
No to ja tak na szybko podsumuje tego E-jeta v2.
Malowania ok jednak sporej roznicy nie widze.
Call Ejet-fajny bajer ale napisy dosc rozmazane lub jakos tak nie wyraznie.Lepiej to wygladalo w ERJ145
Mapa fajny bajer i nic wiecej :)
Reszta taka sama jak w v1.
Obrazek
a_fan
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

EJet v1 vs Ejet v2

Post autor: a_fan »

Witam,

Odświeżę trochę temat.

Czy EJet v2 różnią się czymś szczególnym od EJet v1 poza dodanymi MAP! and Call!?

Nie mam żadnych EJetów i rozważam zakup którejś wersji. Na Simmarket jest teraz promocja i EJet v1 są przecenione o 50%. Zastanawiam się czy warto dołożyć i kupić wersję v2 (bądź co bądź produkt nowszy) czy jednak niczym nie różni się od v1 i nie warto dopłacać?
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

W sumie to podobne produkty, choc v2 ma cos dodane - chyba mape.

Jesli chodzi o V1 to jest to zrobione przez FeelThere ale support jest przez Wilco - czyli nie ma supportu. (Ja np od października mam maly problem i nadal nic, ponoc caly czas szukaja rozwiazania).

V2 to inna bajka. Zrobione przez FeelThere i supportowane przez nich. Support bedzie póki oni beda :) Ponoc troche poprawili v1 - na ile, nie wiem.

Jak bym mial kupowac teraz to V2.
Ostatnio zmieniony sob 25 gru, 2010 13:02 przez st1322, łącznie zmieniany 2 razy.
treeq
Cadet
Cadet

Post autor: treeq »

Witam!

Od kliku dni jestem posiadaczem nowego embraera 175 v2 od wilco.
Niestety mam pewien problem z pokrętłami. Nie mogę np. wybrać wysokości 4000, zawsze tylko 3900 lub 4100. (to samo mam na innych wysokościach) Gdy klikam PPM na ALT knob wysokość powinna skakać o 1000ft a skacze czasem o 900ft a czasem jeszcze mniej. Podobnie sprawa wygląda z VS.

Produkt kupiłem w simmarkecie, gdy go ściągałem napisane było że ma już w sobie SP2 jednak po instalacji okazało się że zawarty jest jedynie SP1. Czy to może być przyczyną problemu?

Świeżo po instalacji wszystko chodziło poprawnie dopiero kilka chwil później nastąpił problem. Wykonywałem już reinstall FSX jednak problem ponownie zaczął występować. Czy ktoś może miał podobny problem i wie jak z nim postąpić?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Zapewne jednostki w FSX masz ustawione jako metryczne. Zmień np. na metric (altimeter in feet) i powinno być po kłopocie.
treeq
Cadet
Cadet

Post autor: treeq »

Rzeczywiście, dzięki za pomoc. ;)
Ostatnio zmieniony ndz 13 mar, 2011 21:07 przez treeq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konrad.star
Cadet
Cadet

Post autor: konrad.star »

Witam,

Czy ktoś z Was dysponuje kalkulatorem paliwa do tych dwóch maszyn? Szukałem w sieci "fuel plannerów" podobnych do tych jakie można używać do 737 od Wilco czy ATR od Flight 1, ale nic takiego nie znalazłem. W manualu dołączonym do Embraera nie było ani słowa na temat planowania paliwa. Nie znalazłem też w sieci czegoś takiego jak "Manual performance" itp. Może ktoś z Was ma jakąś wypracowaną metodę obliczania paliwa (najlepiej do E-175), albo dysponuje danymi technicznymi na podstawie których można by przeprowadzić takie wyliczenia.

Pozdrawiam
"Istotą rury jest dziura" S.M
Awatar użytkownika
Scepon
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: z Gór

Post autor: Scepon »

Może poniższy link trochę pomoże:
http://fuel.aerotexas.com/
Awatar użytkownika
konrad.star
Cadet
Cadet

Post autor: konrad.star »

Scepon pisze:Może poniższy link trochę pomoże:
http://fuel.aerotexas.com/
Znam ten "programik". Nie ma w nim wersji 175 i 195. Czy można ewentualnie obliczyć dla
E-170 i dodać do wyniku jakąś tam liczbę paliwa? W opisie plannera jest taka informacja:

"Payload based on 2008-2009 national load factors for U.S. flights, and is adjusted monthly to reflect seasonal variation (interpolated on a daily basis). Payload includes weight for passengers, carry-on bags, and checked luggage."

Czyli, jak rozumiem, wartość ZFW zawsze będzie stała i taką trzeba będzie ustawić w "Loadplannerze"?
"Istotą rury jest dziura" S.M
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Z tego co mi wiadomo ZFW to jest Zero Fuel Weight a to oznacza że jest to waga samolotu z pasażerami i bagażami ale bez paliwa więc nie będzie stała tylko zależna od ilości pasażerów i bagażu.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
dominik_d
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Polska

Post autor: dominik_d »

Ja planowałem zawsze 5000lbs/h. Podobno MCDU ma jakiś planner, ale nie udało mi się go rozgryźć.
CASSUBIAN GROUP
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzisiaj zauważyłem coś dziwnego, czego nie widziałem nigdy wcześniej - mianowicie punkt TOC był przesunięty na lewo od trasy. Dziwna sytuacja, ktoś może potrafi to wyjaśnić? :lol:
Załączniki
mfd1.JPG
mfd1.JPG (21.81 KiB) Przejrzano 23157 razy
Ostatnio zmieniony ndz 22 sty, 2012 12:24 przez E-Jet, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Może wyliczył, że akurat będziesz skręcał i w tym miejscu zaczniesz zniżać.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tu akurat chodzi o Climb, ale wygląda na to że masz rację ;)
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Sebol »

Chyba skończy wznosić.
Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No faktycznie. Nie zauważyłem, że"TOC" zamiast "TOD" jest. :D.
jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Lodz

Post autor: jarekkola »

Sznowni forumowicze szukam texturki LOT-u Feelthere E-Jets v.2
jarekkola
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: leszek81 »

Jest takowa produkcji McPhat Studios. niestety płatna. W pakiecie razem z rządowym SP-LIG oraz jublieuszowym malowaniem jednego z samolotów lotu. http://www.mcphatstudios.net/feelthere-e-jets-v2/
O darmowej do v2 nie słyszałem. Ale może po prostu da się wrzucić te z E-jetów v1. Nie próbowałem.

pozdrawiam,
Leszek
Awatar użytkownika
Winiary78
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPDE

Post autor: Winiary78 »

Nie ma to jak pójść na łatwizne, ale rzecz wiadoma, Google gryzie.
http://library.avsim.net/download.php?DLID=158682
http://library.avsim.net/download.php?DLID=152240
Patryk13
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

E-Jets Embraer Wilco

Post autor: Patryk13 »

Witam.
Posiadam produkt o nazwie e-jets v2 Embraer 170,175,190,195.W żadnym z tych samolotów nie mogę wyłączyć oświetlenia w kabinie pilotów, po prostu w kokpicie jest jasno. Po przełączeniu przełącznika na tablicy sufitowej nic się nie dzieje. Instalowałem kilkakrotnie i za każdym razem to samo.

Mój sprzęt:
FSX SP2
Windows XP
2 GB RAM
2,53 GHz
NVIDIA GeForce 8600 GT.0

Bardzo proszę o pomoc.
nawrot93
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD i EPWR

Post autor: nawrot93 »

Spróbuj Shift+L
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
Fear
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lubin/ EPLU

Post autor: Fear »

Witam

Wyszła nieoficjalna łatka do E-Jets v.2 ( działa też z v.1), polega ona na tym, że można w końcu wyłączyć światło w kokpicie w nocy i zostawić tylko podświetlone przyciski itp,

Oto link do niej -> klik

Tak to wygląda w nocy:

Obrazek

Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=Z0_Kd2-q ... e=youtu.be
ODPOWIEDZ