[FS2004] i [FSX] PhotoScenery of Warsaw 2010
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
- D-A-F
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPSK,EPMB -EPMM
[FS2004] i [FSX] PhotoScenery of Warsaw 2010
Po długiej absencji, zachęcam Was do zobaczenia obecnej fazy prac nad scenerią Warszawy przeznaczonej do FS2004 i FSX. Obecnie sceneria zawiera ok.300 obiektów, niestety nie jest kompatybilna z WPS - gdyż oparta jest na własnym fototerenie (6 rodzajów tekstur). Wersja BETA już wkrótce!
Zobacz film na : http://www.youtube.com/watch?v=PNtBLAfY3NY
Ostatnio zmieniony śr 06 paź, 2010 01:24 przez D-A-F, łącznie zmieniany 2 razy.
Zegar
Zawsze znajdzie się ktoś, kto zada głupie pytanie.
Zapowiada się ciekawie obyś znalazł czas i chęci na kontynuację. A może taka uwaga do wszystkich, którzy projektują dodatki do FS. Chętni niech wykonają parę modeli warszawskich budynków(oczywiście różnych) i będziemy mogli pomóc w uzupełnieniu scenerii całego miasta.Proponuję autora na kierownika robót.
Pozdro
Zapowiada się ciekawie obyś znalazł czas i chęci na kontynuację. A może taka uwaga do wszystkich, którzy projektują dodatki do FS. Chętni niech wykonają parę modeli warszawskich budynków(oczywiście różnych) i będziemy mogli pomóc w uzupełnieniu scenerii całego miasta.Proponuję autora na kierownika robót.
Pozdro
Kamins
-
Artur Zadak
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPKK
Zawsze sie znajdzie ktoś, kto wyskoczy z głupim pomysłemA może taka uwaga do wszystkich, którzy projektują dodatki do FS. Chętni niech wykonają parę modeli warszawskich budynków(oczywiście różnych) i będziemy mogli pomóc w uzupełnieniu scenerii całego miasta.
Dobra robota... Jak będzie z klatkowaniem?? Czekam na BETA:)
Re: Zegar
Brakuje poczucia humoru czy inteligencji lub co nawet nie śmiem podejrzewać chciało się komuś dokopać? D-A-F mnie zrozumiał.Kamins pisze:Zawsze znajdzie się ktoś, kto zada głupie pytanie.
Czekam cierpliwie na wersję finalną, bo to ciekawa propozycja jeśli nie będzie wpadek z FPS.
W-wa
Uważasz, że stworzenie miasta to głupi pomysł. To po co korzystasz z darmowych scenerii. Panowie po co to bicie piany. Przecież można pomóc a nie na etapie tworzenia zadawać autorom kłopotliwe pytana.To zniechęca.
Kamins
- D-A-F
- Light Planes Captain

Fakt, "głupie" pytania mogą zniechęcać ale i potrafią obudzić kreatywność, przy chociażby takim jak ten ogromnym projekcie, który staje się już dla mnie trochę monotonny. Tak i było w przypadku pytania z jajem od wibwk'a. Tak więc wibwk - filmik z wielkim banerem na PKIN-ie i godziną "emisji" PSW2010 znajdzie się już niedługo na mojej stronce.
No to tere trochu techniki
Mimo tak wielkiej ilości obiektów grafika (nawet na moim starym sprzęcie) jest płynna jak widać na filmiku. Wszystkie parametry graficzne ustawione są na maksa, również dla autogena zabrakło suwaka
Oczywiście jest moment kiedy wczytywane są tekstury i następuje chwilowy skok, lecz trwa to sekundę. Musiałem usunąć kilka obiektów rozmieszczonych od Poniatowszczaka do centrum, które powodowały rozmycie tekstur terenu jak i obiektów. Obiektów tych nie ma na filmiku i prawdę mówiąc nie chce mi się do nich wracać, po godzinach spędzonych nad próbami wskrzeszenia ich do życia.
Pożar na Ursynowie ugaszony, a dzielny zastęp OSP "bawi" się w remizie
No to tere trochu techniki
Pożar na Ursynowie ugaszony, a dzielny zastęp OSP "bawi" się w remizie
-
Artur Zadak
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: EPKK
Re: W-wa
A skad wiesz, że uzywam darmowych scenerii??Kamins pisze:Uważasz, że stworzenie miasta to głupi pomysł. To po co korzystasz z darmowych scenerii. Panowie po co to bicie piany. Przecież można pomóc a nie na etapie tworzenia zadawać autorom kłopotliwe pytana.To zniechęca.
- D-A-F
- Light Planes Captain

Re: W-wa
To nie miejsce na tego typu dysputy, wymieńcie się najlepiej numerami telefonów i se gadajcie na dręczące was tematy. Jednak najlepsze co zrobicie to czytajcie dokładniej posty, a nie po rzuceniu okiem lecicie do szały po bejsbola.Artur Zadak pisze:A skad wiesz, że uzywam darmowych scenerii??Kamins pisze:Uważasz, że stworzenie miasta to głupi pomysł. To po co korzystasz z darmowych scenerii. Panowie po co to bicie piany. Przecież można pomóc a nie na etapie tworzenia zadawać autorom kłopotliwe pytana.To zniechęca.
- D-A-F
- Light Planes Captain

1. Oczywiście że darmowy,Olaffek pisze:Płatna czy free? kiedy mniej więcej kiedy pojawi sie do ściagnięcia? Jak współpraca z innymi dodatkami chociazby S. Drzewieckiego?
2. baner na PKiN,
3. co do dodatków Drzewiecki Design to wręcz podają sobie dłonie - od użytkownika zależeć będzie jaką teksturę terenu ustawi sobie wyżej w bibliotece scenerii.
Aby uniknąć tego typu pytań, odpowiem na niezadane:
- (podobno niedokończony pod FS2004 - ale tego nie widać) Ursynów 3D Jacka JAQ Żaczka - stanowi doskonałe uzupełnienie - i za zgodą autora (chwała mu) znajdzie się w pakiecie (jeśli jednak ktoś posiada to będzie sobie mógł odznaczyć ten element w czasie instalacji).
- Warsaw Airport 2010 dłuta MKStudio jako oddzielny dodatek sprawuje się równie doskonale.
- pobieranie będzie na tych samych zasadach jak poprzednie me dodatki, czyli z szybkiego serwera, w całości oraz podzielone na teren i scenerię (z uwagi na wielkość pliku instalacyjnego - przewiduję iż kompletny plik instalacyjny zajmie ok. 350-400MB) oraz bez ograniczeń związanych z nieposiadaniem konta.
- D-A-F
- Light Planes Captain

PSW2010 względem WPS jest przzesunięte ok. 20m na płd. Nie wiem dlaczego tak jest, być może mapy sat pochodzą z różnych źródeł. I tutaj ta niekompatybilność.D. Design pisze:...geograficznie ich pozycje pokrywają się. Czy tak?
Aby odchudzić mój projekt rozważam rozmieszczenie obiektów dopasowując je do WPS-a.
Wizualizacja dostępna na mojej stronce www.kahl.cba.plGregoreous pisze:że się spytam, jak wygląda obszar scenerii (mowa o wielkości mapy)? Czy podobnie jak w WPS?
Ostatnio zmieniony śr 06 paź, 2010 01:40 przez D-A-F, łącznie zmieniany 1 raz.
- D-A-F
- Light Planes Captain

Aby użytkownicy FSX-a też mieli "radochę" informuję, że dodatek będzie dostępny i dla nich. Po wstępnych próbach ze scenerią pod FSX-a, nie odbiega ona od pierwowzoru tworzonego pod FS9. Mój "dziadek" podołał uruchomieniu FSX-a jak i obsłudze graficznej PSW2010. Nie chcąc przegrzać scalaków dziadka, próby zakończyłem - POMYŚLNIE.
-
stanislaw5b
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Łomianki
Ja rozumiem, ale nie chodzi o geograficzną lokalizację tylko o rozdzielczość samej fototekstury terenu. FSX pozwala na wyższą rozdzielczość niż maksymalna w FS9 i Koledzy pytają, czy będzie to wykorzystane czy też będą wstawione takie same fotografie z FS9, jak jest to zrobione np. w WPS.
Przykładowo w naszej Góraszce inna jest fototekstura w wersji pod 9 i inna pod X, właśnie z uwagi na maksymalny limit rozdzielczości w 9 mimo posiadania lepszych zdjęć (a jak wiadomo, nie robi się poligonowo tak dużych obszarów).
- D-A-F
- Light Planes Captain

Widzę, że jednak nie. Więc odpowiem po raz kolejny. Sceneria została dopasowana do WPS-a. Obiekty zostały umieszczone zgodnie z fotoktesturami terenu tegoż addona. Sceneria wykorzystuje WPS, inaczej mówiąc stanowi swego rodzaju nakładkę na WPS. Dla lepszego zrozumienia proszę zobaczyć zobrazownie powyższego tematu na mojej stronce.D. Design pisze:Ja rozumiem...
"Wypuszczenie" samej sceneri tj. obiektów, bez tekstur terenu zostało podyktowane powszechnością używania WPS-a oraz przyszłych tego typów dodatków.
I zamiast opsywać kwestie techniczne tworzenia tekstur terenu, proszę czytać uważnie poprzednie posty.
Re: i [FSX] PhotoScenery of Warsaw 2010
A widzisz, czyli jednak zmiana planów, bo w pierwszym poście napisałeś coś zupełnie innegoD-A-F pisze:Po długiej absencji, zachęcam Was do zobaczenia obecnej fazy prac nad scenerią Warszawy przeznaczonej do FS2004 i FSX. Obecnie sceneria zawiera ok.300 obiektów, niestety nie jest kompatybilna z WPS - gdyż oparta jest na własnym fototerenie (6 rodzajów tekstur). Wersja BETA już wkrótce!
Szkoda, bo ja WPS nie mam i nie mam zamiaru mieć...
- D-A-F
- Light Planes Captain

A trzeba było czytać kolejne, a nie tylko pierwszy post. Gdyby czytało się wszystko, nie było by tego typu postów, a i lektury było by mniej. Druga rzecz, pozostaje Twoją sprawą jakie dodatki chcesz, a jakie nie. Być może zniechęciły Cię do niego problemy jakie miałeś z tym dodatkiem - skoro pisałeś o nim w jednym ze swoich postów. Jednak na chwile obecną WPS jest powszechnie używany, świadczą o tym dodatki wydawane, te płatne jak i darmowe, które dopasowane są do WPS-a. Na chwilę obecną nic tego nie zmieni.KaEn pisze:... w pierwszym poście napisałeś ...
-
stanislaw5b
- Light Planes Captain

Już dawno mielibyśmy darmową alternatywę gdyby nie to że nie posiadamy serwisów udostępniających za darmo zdjęć satelitarnychD. Design pisze:nowa fototekstura pokrywająca się z UT pokrywałaby się także z WPS (a myślę, że nikt by nie narzekał na darmową alternatywę).
Czytam, czytam i nic z tego nie rozumiem.D-A-F pisze:Też chciałbym (takie były plany) aby to była alternatywa dla WPS, jednak były zbyt duże przesunięcia w terenie. Granice były zbyt widoczne przy Góraszce, EPWA, i podejrzewam, że przy Babicach wyglądało by to tragicznie.D. Design pisze:...(a myślę, że nikt by nie narzekał na darmową alternatywę).
Wywnioskowałem, że Kolega ma jakieś tam fototekstury i dorobił do nich obiekty 3d. Jednakże z jakiegoś powodu nałożył je tak, że nie pokrywają się z WPS i UT. Czy nie można ich zatem przesunąć/przeskalować tak, aby były zgodne z w.w. dodatkami?
Bartek H.
No ale po co tak niemiło? Sam wcześniej w tym temacie napisałeś tylko że rozważasz umieszczenie obiektów 3d na WPS bez fototekstury, ale nie padło z Twojej strony takie stwierdzenie, że rzeczywiście taką dość istotną zmianę postanowiłeś wprowadzić do swojego projektu. Dlatego właśnie cały czas pojawiały się w tym temacie głosy zdezorientowanych osób takich jak ja. Jeżeli sceneria będzie kompatybilna z WPS to i z UT, także też będę bardzo zadowolony i chwała Ci za to, że popełniłeś tak interesujący dodatekD-A-F pisze:A trzeba było czytać kolejne, a nie tylko pierwszy post. Gdyby czytało się wszystko, nie było by tego typu postów, a i lektury było by mniej.KaEn pisze:... w pierwszym poście napisałeś ...
- D-A-F
- Light Planes Captain

Filmik jest na mojej stronce, planowałem upublicznienie scenerii w dniu jutrzejszym tj.10.10'10 o 10.10tomcat pisze:...kiedy można się spodziewać wydania sceneri ?
Ya en octubre, saludo!
- D-A-F
- Light Planes Captain

Witam wszystkie skrzydlate robaczki i inne żurawie
Sceneria na FSX oraz FS9 będzie dostępna w połowie listopada, najpóźniej na jego koniec.
Wypadła mi szuflada widząc tę scenerię w FSX-ie, zobaczyć ją możecie na www.kahl.cba.pl Oprzyjcie lepiej brodę o blat biurka
A pod koniec tygodnia dostępna będzie sceneria EPMM dla FSX-a.
Pozdrowienia
Wypadła mi szuflada widząc tę scenerię w FSX-ie, zobaczyć ją możecie na www.kahl.cba.pl Oprzyjcie lepiej brodę o blat biurka
A pod koniec tygodnia dostępna będzie sceneria EPMM dla FSX-a.
Pozdrowienia
-
stanislaw5b
- Light Planes Captain

- D-A-F
- Light Planes Captain

Optymalizacja wg zaleceń na niniejszym forum, a wydajność... hmmm... w zależności od posiadanego kompa. Myślę, że chodziło tobie o wymagania. Jeśli tak, to są podobne do WPS-a. Ponadto przy ustawieniu scenerii na NORMAL - widocznych jest 344 budynki, natomiast na VERY DENSE - 567 budynków.stanislaw5b pisze:Jak z optymalizacją/wydajnością?
Na mojej stronce www.kahl.cba.pl do pobrania jest już EPMM dla FSX-a.
- D-A-F
- Light Planes Captain

Ten dodatek jest zrobiony tak, że obiekty są rozmieszczone na teksturze terenu WPS-a, zgodnie z ich faktycznym położeniem, co do dublowania się, to nie ma takiej opcji. Gdyż żadne z obiektów nie dublują się z obiektami WPS-a.Eddie pisze:Da sie twoj dodatek powiazac z WPS w ten sposob, aby bezproblemowo przeniesc same obiekty(wylaczajac te ktore by sie dublowaly) na teksture WPS?
- D-A-F
- Light Planes Captain

Stanisławie tym razem do prezentacji przygotowałem odpowiednią maszynę, a i sama sceneria dzięki temu ukazuje swe piękno. Oczywiście na mojej stronce www.kahl.cba.pl i to po stronie tytułowej.