[FS2004] i [FSX] PhotoScenery of Warsaw 2010

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPSK,EPMB -EPMM

[FS2004] i [FSX] PhotoScenery of Warsaw 2010

Post autor: D-A-F »

Po długiej absencji, zachęcam Was do zobaczenia obecnej fazy prac nad scenerią Warszawy przeznaczonej do FS2004 i FSX. Obecnie sceneria zawiera ok.300 obiektów, niestety nie jest kompatybilna z WPS - gdyż oparta jest na własnym fototerenie (6 rodzajów tekstur). Wersja BETA już wkrótce!
Zobacz film na : http://www.youtube.com/watch?v=PNtBLAfY3NY
Ostatnio zmieniony śr 06 paź, 2010 01:24 przez D-A-F, łącznie zmieniany 2 razy.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Wow! Trochę mnie prawdę mówiąc przytkało z wrażenia, kawał roboty.

P.S.
Czemu zegar na "patyku" pokazuje zły czas. ;)
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

wibwk pisze:Czemu zegar na "patyku" pokazuje zły czas. ;)
A która ma być? Żaden problem ;) Ale zrobimy tak, umieszczę na PKIN-ie baner z datą udostępnienia pełnej wersji, a zegar będzie wskazywał godzinę jej pojawienia się w sieci.
Screen ten będzie dostępny na mojej stronce :D
Kamins
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Zegar

Post autor: Kamins »

Zawsze znajdzie się ktoś, kto zada głupie pytanie.
Zapowiada się ciekawie obyś znalazł czas i chęci na kontynuację. A może taka uwaga do wszystkich, którzy projektują dodatki do FS. Chętni niech wykonają parę modeli warszawskich budynków(oczywiście różnych) i będziemy mogli pomóc w uzupełnieniu scenerii całego miasta.Proponuję autora na kierownika robót.
Pozdro :D
Kamins
Artur Zadak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Artur Zadak »

A może taka uwaga do wszystkich, którzy projektują dodatki do FS. Chętni niech wykonają parę modeli warszawskich budynków(oczywiście różnych) i będziemy mogli pomóc w uzupełnieniu scenerii całego miasta.
Zawsze sie znajdzie ktoś, kto wyskoczy z głupim pomysłem :)

Dobra robota... Jak będzie z klatkowaniem?? Czekam na BETA:)
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Re: Zegar

Post autor: wibwk »

Kamins pisze:Zawsze znajdzie się ktoś, kto zada głupie pytanie.
Brakuje poczucia humoru czy inteligencji lub co nawet nie śmiem podejrzewać chciało się komuś dokopać? D-A-F mnie zrozumiał.
Czekam cierpliwie na wersję finalną, bo to ciekawa propozycja jeśli nie będzie wpadek z FPS.
Kamins
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

W-wa

Post autor: Kamins »

Uważasz, że stworzenie miasta to głupi pomysł. To po co korzystasz z darmowych scenerii. Panowie po co to bicie piany. Przecież można pomóc a nie na etapie tworzenia zadawać autorom kłopotliwe pytana.To zniechęca.
Kamins
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Fakt, "głupie" pytania mogą zniechęcać ale i potrafią obudzić kreatywność, przy chociażby takim jak ten ogromnym projekcie, który staje się już dla mnie trochę monotonny. Tak i było w przypadku pytania z jajem od wibwk'a. Tak więc wibwk - filmik z wielkim banerem na PKIN-ie i godziną "emisji" PSW2010 znajdzie się już niedługo na mojej stronce.
No to tere trochu techniki ;) Mimo tak wielkiej ilości obiektów grafika (nawet na moim starym sprzęcie) jest płynna jak widać na filmiku. Wszystkie parametry graficzne ustawione są na maksa, również dla autogena zabrakło suwaka :) Oczywiście jest moment kiedy wczytywane są tekstury i następuje chwilowy skok, lecz trwa to sekundę. Musiałem usunąć kilka obiektów rozmieszczonych od Poniatowszczaka do centrum, które powodowały rozmycie tekstur terenu jak i obiektów. Obiektów tych nie ma na filmiku i prawdę mówiąc nie chce mi się do nich wracać, po godzinach spędzonych nad próbami wskrzeszenia ich do życia.
Pożar na Ursynowie ugaszony, a dzielny zastęp OSP "bawi" się w remizie ;)
Artur Zadak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Re: W-wa

Post autor: Artur Zadak »

Kamins pisze:Uważasz, że stworzenie miasta to głupi pomysł. To po co korzystasz z darmowych scenerii. Panowie po co to bicie piany. Przecież można pomóc a nie na etapie tworzenia zadawać autorom kłopotliwe pytana.To zniechęca.
A skad wiesz, że uzywam darmowych scenerii??
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Re: W-wa

Artur Zadak pisze:
Kamins pisze:Uważasz, że stworzenie miasta to głupi pomysł. To po co korzystasz z darmowych scenerii. Panowie po co to bicie piany. Przecież można pomóc a nie na etapie tworzenia zadawać autorom kłopotliwe pytana.To zniechęca.
A skad wiesz, że uzywam darmowych scenerii??
To nie miejsce na tego typu dysputy, wymieńcie się najlepiej numerami telefonów i se gadajcie na dręczące was tematy. Jednak najlepsze co zrobicie to czytajcie dokładniej posty, a nie po rzuceniu okiem lecicie do szały po bejsbola.
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ełk

Post autor: Olaffek »

Płatna czy free? kiedy mniej więcej kiedy pojawi sie do ściagnięcia? Jak współpraca z innymi dodatkami chociazby S. Drzewieckiego?
The Call Of Ktulu
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Olaffek pisze:Płatna czy free? kiedy mniej więcej kiedy pojawi sie do ściagnięcia? Jak współpraca z innymi dodatkami chociazby S. Drzewieckiego?
1. Oczywiście że darmowy,
2. baner na PKiN,
3. co do dodatków Drzewiecki Design to wręcz podają sobie dłonie - od użytkownika zależeć będzie jaką teksturę terenu ustawi sobie wyżej w bibliotece scenerii.

Aby uniknąć tego typu pytań, odpowiem na niezadane:
- (podobno niedokończony pod FS2004 - ale tego nie widać) Ursynów 3D Jacka JAQ Żaczka - stanowi doskonałe uzupełnienie - i za zgodą autora (chwała mu) znajdzie się w pakiecie (jeśli jednak ktoś posiada to będzie sobie mógł odznaczyć ten element w czasie instalacji).
- Warsaw Airport 2010 dłuta MKStudio jako oddzielny dodatek sprawuje się równie doskonale.
- pobieranie będzie na tych samych zasadach jak poprzednie me dodatki, czyli z szybkiego serwera, w całości oraz podzielone na teren i scenerię (z uwagi na wielkość pliku instalacyjnego - przewiduję iż kompletny plik instalacyjny zajmie ok. 350-400MB) oraz bez ograniczeń związanych z nieposiadaniem konta.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Nasze produkty dotyczące Warszawy kompatybilne są z UT (UTX) a także z WPS. Jeśli nowa fotosceneria będzie kompatybilna np. z UTX, będzie także kompatybilna z naszymi produktami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Major
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kielce / Dęblin

Post autor: Major »

Hmm, najbardziej trafił mnie fakt, że nie będzie ona kompatybilna z WPS... Jednakże po obejrzeniu filmiku i zrobieniu drzewka decyzyjnego stwierdzam, że może być nawet lepsze, niż WPS, więc będę musiał się zastanowić, której używać :D

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Niekompatybilność z WPS rozumiem jako fakt, że jedna sceneria nakłada się na drugą (czyli używanie obu jest bez sensu), natomiast geograficznie ich pozycje pokrywają się. Czy tak?
Obrazek
Węgorz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Węgorz »

że się spytam, jak wygląda obszar scenerii (mowa o wielkości mapy)? Czy podobnie jak w WPS? Mocno kibicuję autorowi projektu :) w końcu jest Daewoo :D!
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:...geograficznie ich pozycje pokrywają się. Czy tak?
PSW2010 względem WPS jest przzesunięte ok. 20m na płd. Nie wiem dlaczego tak jest, być może mapy sat pochodzą z różnych źródeł. I tutaj ta niekompatybilność.
Aby odchudzić mój projekt rozważam rozmieszczenie obiektów dopasowując je do WPS-a.
Gregoreous pisze:że się spytam, jak wygląda obszar scenerii (mowa o wielkości mapy)? Czy podobnie jak w WPS?
Wizualizacja dostępna na mojej stronce www.kahl.cba.pl
Ostatnio zmieniony śr 06 paź, 2010 01:40 przez D-A-F, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aby użytkownicy FSX-a też mieli "radochę" informuję, że dodatek będzie dostępny i dla nich. Po wstępnych próbach ze scenerią pod FSX-a, nie odbiega ona od pierwowzoru tworzonego pod FS9. Mój "dziadek" podołał uruchomieniu FSX-a jak i obsłudze graficznej PSW2010. Nie chcąc przegrzać scalaków dziadka, próby zakończyłem - POMYŚLNIE.
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Bardzo się cieszę, że próby na FSX się udały, mam jednak pytanie dotyczące rozdzielczości zdjęć do FSX? Czy będą takie same jak w FS2004?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

stanislaw5b pisze:...rozdzielczości zdjęć do FSX? Czy będą takie same jak w FS2004?
No to by była dopiero kaszana ;) Ale już odpowiadam. Sceneria zostanie dopasowana do WPS, więc problem tekstur terenu odpada.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Zapewne będą to te same zdjęcia, ale w formacie pod X?
Obrazek
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:Zapewne będą to te same zdjęcia, ale w formacie pod X?
D-A-F pisze:...Sceneria zostanie dopasowana do WPS, więc problem tekstur terenu odpada.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Ja rozumiem, ale nie chodzi o geograficzną lokalizację tylko o rozdzielczość samej fototekstury terenu. FSX pozwala na wyższą rozdzielczość niż maksymalna w FS9 i Koledzy pytają, czy będzie to wykorzystane czy też będą wstawione takie same fotografie z FS9, jak jest to zrobione np. w WPS. ;) Przykładowo w naszej Góraszce inna jest fototekstura w wersji pod 9 i inna pod X, właśnie z uwagi na maksymalny limit rozdzielczości w 9 mimo posiadania lepszych zdjęć (a jak wiadomo, nie robi się poligonowo tak dużych obszarów).
Obrazek
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:Ja rozumiem...
Widzę, że jednak nie. Więc odpowiem po raz kolejny. Sceneria została dopasowana do WPS-a. Obiekty zostały umieszczone zgodnie z fotoktesturami terenu tegoż addona. Sceneria wykorzystuje WPS, inaczej mówiąc stanowi swego rodzaju nakładkę na WPS. Dla lepszego zrozumienia proszę zobaczyć zobrazownie powyższego tematu na mojej stronce.
"Wypuszczenie" samej sceneri tj. obiektów, bez tekstur terenu zostało podyktowane powszechnością używania WPS-a oraz przyszłych tego typów dodatków.
I zamiast opsywać kwestie techniczne tworzenia tekstur terenu, proszę czytać uważnie poprzednie posty.
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Faza testów wersji finalnej
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Re: i [FSX] PhotoScenery of Warsaw 2010

Post autor: KaEn »

D-A-F pisze:Po długiej absencji, zachęcam Was do zobaczenia obecnej fazy prac nad scenerią Warszawy przeznaczonej do FS2004 i FSX. Obecnie sceneria zawiera ok.300 obiektów, niestety nie jest kompatybilna z WPS - gdyż oparta jest na własnym fototerenie (6 rodzajów tekstur). Wersja BETA już wkrótce!
Zobacz film na : http://www.youtube.com/watch?v=PNtBLAfY3NY
A widzisz, czyli jednak zmiana planów, bo w pierwszym poście napisałeś coś zupełnie innego :)
Szkoda, bo ja WPS nie mam i nie mam zamiaru mieć...
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

KaEn pisze:... w pierwszym poście napisałeś ...
A trzeba było czytać kolejne, a nie tylko pierwszy post. Gdyby czytało się wszystko, nie było by tego typu postów, a i lektury było by mniej. Druga rzecz, pozostaje Twoją sprawą jakie dodatki chcesz, a jakie nie. Być może zniechęciły Cię do niego problemy jakie miałeś z tym dodatkiem - skoro pisałeś o nim w jednym ze swoich postów. Jednak na chwile obecną WPS jest powszechnie używany, świadczą o tym dodatki wydawane, te płatne jak i darmowe, które dopasowane są do WPS-a. Na chwilę obecną nic tego nie zmieni.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

A, teraz wreszcie sprawa się wyjaśniła. WPS jest dopasowany do UT, także każda nowa fototekstura pokrywająca się z UT pokrywałaby się także z WPS (a myślę, że nikt by nie narzekał na darmową alternatywę).
Obrazek
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:...(a myślę, że nikt by nie narzekał na darmową alternatywę).
Też chciałbym (takie były plany) aby to była alternatywa dla WPS, jednak były zbyt duże przesunięcia w terenie. Granice były zbyt widoczne przy Góraszce, EPWA, i podejrzewam, że przy Babicach wyglądało by to tragicznie.
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain

D. Design pisze:nowa fototekstura pokrywająca się z UT pokrywałaby się także z WPS (a myślę, że nikt by nie narzekał na darmową alternatywę).
Już dawno mielibyśmy darmową alternatywę gdyby nie to że nie posiadamy serwisów udostępniających za darmo zdjęć satelitarnych ;) Można używać Google Maps ale to raczej ryzykowne.
Awatar użytkownika
holo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: holo »

D-A-F pisze:
D. Design pisze:...(a myślę, że nikt by nie narzekał na darmową alternatywę).
Też chciałbym (takie były plany) aby to była alternatywa dla WPS, jednak były zbyt duże przesunięcia w terenie. Granice były zbyt widoczne przy Góraszce, EPWA, i podejrzewam, że przy Babicach wyglądało by to tragicznie.
Czytam, czytam i nic z tego nie rozumiem.

Wywnioskowałem, że Kolega ma jakieś tam fototekstury i dorobił do nich obiekty 3d. Jednakże z jakiegoś powodu nałożył je tak, że nie pokrywają się z WPS i UT. Czy nie można ich zatem przesunąć/przeskalować tak, aby były zgodne z w.w. dodatkami?
Bartek H.
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: KaEn »

D-A-F pisze:
KaEn pisze:... w pierwszym poście napisałeś ...
A trzeba było czytać kolejne, a nie tylko pierwszy post. Gdyby czytało się wszystko, nie było by tego typu postów, a i lektury było by mniej.
No ale po co tak niemiło? Sam wcześniej w tym temacie napisałeś tylko że rozważasz umieszczenie obiektów 3d na WPS bez fototekstury, ale nie padło z Twojej strony takie stwierdzenie, że rzeczywiście taką dość istotną zmianę postanowiłeś wprowadzić do swojego projektu. Dlatego właśnie cały czas pojawiały się w tym temacie głosy zdezorientowanych osób takich jak ja. Jeżeli sceneria będzie kompatybilna z WPS to i z UT, także też będę bardzo zadowolony i chwała Ci za to, że popełniłeś tak interesujący dodatek :)
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: tomcat »

Mogę wyjść na zielonego ale... na żadnym filmiku ani screenie nie znalazłem odliczania do wydania na PKiN, jednego filmiku nie mogę otworzyć bo jest prywatny, sorry, ale pogubiłem się, kiedy można się spodziewać wydania sceneri ?
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

tomcat pisze:...kiedy można się spodziewać wydania sceneri ?
Filmik jest na mojej stronce, planowałem upublicznienie scenerii w dniu jutrzejszym tj.10.10'10 o 10.10 :) tak jak wskazuje zegar na PKIN i baner zawieszony na nim. Jednak test scenerii można nazwać crash testem, który doprowadził do niefunkcjonalności mojego FS-a. Teraz jednak nie będę się tym zajmował, gdyż czeka mnie zasłużony urlop.
Ya en octubre, saludo!
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam wszystkie skrzydlate robaczki i inne żurawie ;) Sceneria na FSX oraz FS9 będzie dostępna w połowie listopada, najpóźniej na jego koniec.
Wypadła mi szuflada widząc tę scenerię w FSX-ie, zobaczyć ją możecie na www.kahl.cba.pl Oprzyjcie lepiej brodę o blat biurka ;)
A pod koniec tygodnia dostępna będzie sceneria EPMM dla FSX-a.
Pozdrowienia
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wybrałeś trochę za szybki samolot jak na taką prezentację, ponieważ niektóre tekstury się nie wczytują - to taka mała uwaga, ale naprawdę gratuluję chęci w tworzeniu tych budynków! Warszawa staje się coraz piękniejsza :D

PS.
Jak z optymalizacją/wydajnością? ;)
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

stanislaw5b pisze:Jak z optymalizacją/wydajnością? ;)
Optymalizacja wg zaleceń na niniejszym forum, a wydajność... hmmm... w zależności od posiadanego kompa. Myślę, że chodziło tobie o wymagania. Jeśli tak, to są podobne do WPS-a. Ponadto przy ustawieniu scenerii na NORMAL - widocznych jest 344 budynki, natomiast na VERY DENSE - 567 budynków.

Na mojej stronce www.kahl.cba.pl do pobrania jest już EPMM dla FSX-a.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Eddie »

Da sie twoj dodatek powiazac z WPS w ten sposob, aby bezproblemowo przeniesc same obiekty(wylaczajac te ktore by sie dublowaly) na teksture WPS?
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Eddie pisze:Da sie twoj dodatek powiazac z WPS w ten sposob, aby bezproblemowo przeniesc same obiekty(wylaczajac te ktore by sie dublowaly) na teksture WPS?
Ten dodatek jest zrobiony tak, że obiekty są rozmieszczone na teksturze terenu WPS-a, zgodnie z ich faktycznym położeniem, co do dublowania się, to nie ma takiej opcji. Gdyż żadne z obiektów nie dublują się z obiektami WPS-a.
Awatar użytkownika
D-A-F
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Stanisławie tym razem do prezentacji przygotowałem odpowiednią maszynę, a i sama sceneria dzięki temu ukazuje swe piękno. Oczywiście na mojej stronce www.kahl.cba.pl i to po stronie tytułowej.
ODPOWIEDZ