Problem z utrzymaniem wysokości w Wilco Embraer 170

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: pl

Problem z utrzymaniem wysokości w Wilco Embraer 170

Post autor: E-Jet »

Witam
Od wczoraj miewam następujący problem: podczas lotu, na dużej wysokoći np. FL330, FL370, mój samolot nagle zaczyna mieć problem z utrzymaniem wysokości. Wygląda to tak, jakbym nagle przestawił wartość QNH, bo wysokość jakby "ucieka" na PFD. Mimo że QNH jest ustawione na STD. Wcześniej tak nie było. Proszę o pomoc, bo to zaczyna doprowadzać do szału ;)

Dane: Microsoft Flight Simulator X, Wilco E-Jets, Windows XP Home Edition 2002.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Jaki program meteo? FSUIPC najnowsza wersja, pełna czy darmowa?
Wygląda na to, że przeskakujesz z jednego obszaru do drugiego, które różnią się ciśnieniem. Pełna wersja FSUIPC potrafi wygładzić zmiany zarówno wiatru, jak i ciśnienia.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

FSUIPC zdaje się że wersja 4.6. Darmowy, ale wcześniej nie było takich sytuacji, więc tym bardziej dziwne...
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Więc wczoraj leciałem LOT684 ULLI-EPWA. Zanjim wystartowałem z ULLI, wyłączyłem generowanie pogody przez SB4 oraz nie ustawiłem "prawdziwej pogody" w FSX. I podziałało - samolot trzymał się żądanej wysokości. Pytanie tylko, czemu wcześniej FSX generował realistyczną pogodę i SB też, a dopiero od kilku dni zaczęły się problemy. :lol:
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

To jak do tej pory generowałeś pogodę? W SB4 i w FSX ustawiałeś pogodę na "rzeczywistą"?

Kup sobie jakiś program meteo. Jak latasz na Vatsim, to używaj pogody z Vatsim. Jak latasz z pogodą z SB4, to nie ruszaj pogody w FSX.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Z przyjemnością bym kupił, ale szybowce i PPL się zbliżają... :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ale mógłbyś odpowiadać na pytania? ;)
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

E170 od Wilco ma maly problem z trzymaniem wysokosci podczas wiatrow czolowych. Powtarzam CZASAMI.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

RzEmYk pisze:Ale mógłbyś odpowiadać na pytania? ;)
Przepraszam :) W FSX ustawiałem pogodę na rzeczywistą, a gdy włączałem SB4 aktualizował on pogodę sam. Tak więc pogoda szła zarówno od Jeppesena (FSX z niego korzysta) jak i SB.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

No i tu może być pies pogrzebany. Jak korzystasz z pogody z SB, to nie ruszaj pogody w FSX. Zostaw na defaultowym ustawieniu.
Nie pamiętam czy SB wyłącza uaktualnianie pogody, ostatnio z takiego rozwiązania korzystałem za czasów SB 2.3.
Wydaje mi się, że co (chyba) 15 min FS chciał wrzucić swoją pogodę, a później SB mu ją zmieniał i następowały zmiany ciśnienia.
E-Jet
Light Planes Captain
Light Planes Captain

RzEmYk pisze:Wydaje mi się, że co (chyba) 15 min FS chciał wrzucić swoją pogodę, a później SB mu ją zmieniał i następowały zmiany ciśnienia.
Mam ustawione tak, żeby FS nie aktualizował pogody co 15 minut, ale trzymał jedną przez cały czas. Być może to Jeppesen coś zmienił na swoich stronach i w ten sposób jego pogoda kłóci się z pogodą SB4. Jutro wykonam lot WAW-CPH, i wyłączę auto-pogodę FS, a zostawię aktualizacje dla SB4. Dam znać jakie rezultaty :)
ODPOWIEDZ