Boeing i system fly-by-wire

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Boeing i system fly-by-wire

Post autor: Vesper »

Witam
Koledzy czy Boeing posiada coś takiego jak system Fly-by-wire? Wiem że w Airbusach i Embraerach to występuje, wystarczy włączyć odpowiedni tryb autopilota i samolot sam leci całą trase. A jak jest w Boeingach? Mam nadzieje że nic nie pokręciłem ;) .
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

FBW jest tylko w 777, ale i tak inny niż w Airbusach :)
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Pokręciłeś, to czy samolot ma FBW czy nie ma niewiele wspólnego z tym, czy AP może prowadzić samolot po zaprogramowanej trasie. Pełne FBW ma 777, w takich 757 i 767 jedynie spoilery były w ten sposób obsługiwane.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Faktycznie coś mi się pokręciło, chodzi mi o ten system w którym po wprowadzeniu trasy do FMC, autopilot jest wstanie sam ,,pokierwać" samolotem.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

To po prostu tryb autopilota - w Boeingach LNAV dla profilu poziomego i VNAV dla profilu pionowego.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Acha o to mi właśnie chodziło, dzieki :) .
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

A może poprostu FBW pomyliłeś z FMC/FMS i Ci się zapętliło, mniejsza, ważne, że wszystko jasne, słownictwo lotnicze ma wiele podobieństw, i jest bardzo szerokie.
PAWW
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: NOWY SĄCZ

Post autor: PAWW »

Czy nowy Boeing 747-8 ma fly-by-wire?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Tylko spoilery i zewnętrzne lotki.
PAWW
Cadet
Cadet

A 737 Next Generation?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A 737NG nie.
PAWW
Cadet
Cadet

Spoilery też nie? Słyszałem coś o spoilerach.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Też nie, być może mylisz z 757 i 767.
PAWW
Cadet
Cadet

Czy obecnie projektowane są jeszcze samoloty pasażerskie, oparte w pełni na mechanicznym sterowaniu, czy fly-by-wire to już standard?
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

No w pełnym mechanicznym to nie, ale w niepełnym FBW jak najbardziej.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
PAWW
Cadet
Cadet

To 737NG już jest przestarzały, ma tylko mechaniczne sterowanie. Czy zatem jakiekolwiek zaprojektowanie i wdrożenie przynajmniej częściowo fly-by-wire jest aż takie drogie, że nie mogą go wdrożyć?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Przeprojektowanie gotowego projektu jest bardzo drogie, więc z ekenomicznego punktu widzenia nie ma sensu na siłę wciskać np. do 737NG FBW.
PAWW
Cadet
Cadet

Zainstalowanie komputerów byłoby nawet szybsze niż instalacja elementów mechanicznych.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

A po co FBW w 737?
Zainstalowanie komputerów byłoby nawet szybsze niż instalacja elementów mechanicznych.
viewtopic.php?t=7064
PAWW
Cadet
Cadet

A po co fly-by-wire w 747, czy 777?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie rozumiesz, więc sformułuję to inaczej - "po co przerabiać samolot, który bez FBW radzi sobie jak należy".
A po co fly-by-wire w 747,
W 747, nie licząc -8 nie ma FBW, w -8 jest częściowy dla zmniejszenia ciężaru.
PAWW
Cadet
Cadet

To prawda.
PAWW
Cadet
Cadet

Ja się zastanawiam nad jedną rzeczą. Kiedy Boeing rozpocznie produkcje 737 z materiałów kompozytowych, to czy zastosuje w nim częściowy fly-by-wire, tak jak zrobił to w 747-8. Jeśli samolot ma spalać o 10% mniej paliwa, to wydaje mi się, że tutaj częściowy FBW dla zmniejszenia wagi byłby przecież wręcz wskazany. Ciekawe co wymyślą inżynierowie Boeinga?
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: a6intruder »

PAWW pisze:Ciekawe co wymyślą inżynierowie Boeinga?
Zredukują ilość pasażerów. :twisted:
PAWW
Cadet
Cadet

Dobry pomysł, ale chyba im więcej tym lepiej. A tak w ogóle, to kiedy mają robić te B737 z kompozytów? Od 2015r.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

A po co się mają spieszyć? Dobrze się sprzedaje to, co jest. Nie ma sensu kombinować.
PAWW
Cadet
Cadet

Ale zapowiedzieli ten fakt podajże w 2006 roku. Kurczę, zapomniałem kiedy dokładnie mieli zacząc produkować. A poza tym produkcja z materiałów kompozytowych i częściowy FBW, to jeszcze nie jest taka ogromna ingerencja w samolot.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Nie jest ogromna ingerencja w samolot? Ale jest ogromna w proces technologiczny przy jego budowie. Że o certyfikatach, pozwoleniach itp. już szkoda wspominać.
PAWW
Cadet
Cadet

Nie mówię tu o projektowaniu nowego samolotu, następcy 737, tylko o jego produkcji z materiałów kompozytowych. Od kiedy mają 737 produkowac z materiałów kompozytowych?
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ja też nie mówię o projektowaniu nowego samolotu. Mam wrażenie, że niektórym się wydaje, że składanie samolotu jest tak samo proste jak np. miksera w Zelmerze. Trochę przepisów i papierkologii przy tym jest i to nie jest takie hop-siup żeby zacząć stosować kompozyty w samolocie produkowanym już od jakiegoś czasu. No i liczą się też koszta, jakie trzeba by ponieść przy zmianie materiałów używanych przy produkcji/montażu.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Lepiej żeby nieprędko.
Nie ma to jak stare dobre stopy aluminium. Już gdzieś tu na forum, bodajże w wątku "Samoloty i burza" pisałem o wrażliwości włókien węglowych na uderzenia pioruna. Szkoda byłoby, żeby taki piorun spowodował "odparowanie" kompozytowej lotki, prawda? Nie mówię, żeby pozostać przy technologii sprzed paru dekad, ale albo powinni dopracować, albo nie używać na zewnątrz. Nie zastanawiają Was ostatnie problemy techniczne? Awarie silników, poważne poprawki przy projektowaniu B787 z powodu oblania testu wytrzymałości? Producenci nie przedobrzyli czasem w pogoni za ekonomią i osiągami? Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć, a już na pewno nie na szybko.
Znajomy mechanik-emeryt mawiał:
Samolot na szybko projektuje się 20 lat, a powoli - 10.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ale czy to znaczy, że mamy nie wprowadzać nowych materiałów czy technologii do lotnictwa? Kompozyty będą coraz częściej i w coraz większych ilościach stosowane w samolotach i tego się nie da uniknąć. Kiedyś głównym problemem z kompozytami było to, że nikt za bardzo nie wiedział jak je liczyć np. wytrzymałościowo. Dzisiaj mamy komputery, metody i soft który to potrafi.

BTW co mają kompozyty do silników? Jeśli chodziło Ci o te wypadki z silnikami Rolls-Royce'a w samolotach Qantasa to raczej niewiele, bo z tego co się orientuję to tam był problem z turbiną wysokiego ciśnienia, która jest wykonywana ze stopów niklu.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Filip, miej na uwadze, że PAWW to przeas lotnictwa - lotnictwo.net.pl. Trzymaj dystans na jego mądrości i przemyślenia. Bo to albo gimnazjum albo troll.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

tidit pisze: BTW co mają kompozyty do silników? Jeśli chodziło Ci o te wypadki z silnikami Rolls-Royce'a w samolotach Qantasa to raczej niewiele, bo z tego co się orientuję to tam był problem z turbiną wysokiego ciśnienia, która jest wykonywana ze stopów niklu.
Tak, to była turbina, ale pytanie dlaczego?? W nowym silniku? Chcę podkreślić, że wprowadzanie niesprawdzonych DOGŁĘBNIE technologii/konstrukcji może (choć nie musi) się źle skończyć.

To samo z technologiami bezprzewodowymi, ociepleniem klimatu - nikt DOKŁADNIE, WIARYGODNIE i JEDNOZNACZNIE nie sprawdził tych dziedzin, a zabiera się głos mówiąc, że telefony komórkowe i bezprzewodowe ładowarki rezonansowe są bezpieczne, a głównym winowajcą efektu cieplarnianego jest CO2 (czemu nie CH4). Wspomnijcie ptasią i świńską grypę - chodziło tylko o zysk firm farmaceutycznych.

Powstawiają w samoloty nowinki, a potem się będą dziwić, że spadają czy co chwila lądują w hangarze na przeglądzie. ("no przecież to miało działać i być tańsze od poprzednich rozwiązań")

Tak jak pisałem: "Na szybko" się samolot buduje 20 lat, a powoli - 10.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ale właśnie chodzi o to, że silniki sprawdza się DOGŁĘBNIE, jednak w nowych konstrukcjach nie sposób przewidzieć wszystkiego i tak było, jest i będzie, że nowe konstrukcje na początku wejścia do eksploatacji będą się psuły. Z biegiem czasu wady przeoczone na etapie testowania konstrukcji zostaną wyeliminowane. Nie sposób jednak porównać projektowania i konstruowania nowego silnika do bezsensownej IMHO kłótni o CO2.
PAWW
Cadet
Cadet

Ani gimnazjum, ani troll panie Rzemyk :D
Chodzi mi tylko o to, że Boeing zapowiadał, że od 2015 ma produkować 737 z kompozytów, a teraz piszą, że nie wiedzą jeszcze w którą stronę pójdą prace. Mi wydaje się, że to nie ja, tylko firma Boeing jest niezdecydowana.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

No to uczniu średniej szkoły ;)
Chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego, co oznacza i ile czasu trwa przejście na inną technologię.
TytusPZL pisze:bezprzewodowe ładowarki rezonansowe
A nie indukcyjne?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Aaben »

PAWW pisze:Nie mówię tu o projektowaniu nowego samolotu, następcy 737, tylko o jego produkcji z materiałów kompozytowych. Od kiedy mają 737 produkowac z materiałów kompozytowych?
Od 4 kwietnia 2015 roku, godzina ósma minut piętnaście sekund trzydzieści dziewięć czasu centralnego.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

<Lubię to> ! :D
Zablokowany