[FSX] Captain Sim C130 błąd w teksturach nocnych VC
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
macieksoft
- Cadet

- Skąd jesteś: Tychy
[FSX] Captain Sim C130 błąd w teksturach nocnych VC
Mam problem z dodatkiem do fsx Captain sim C-130 X-perience.
Jak włączam oświetlenie kabiny przy locie nocą to na szybach w VC pojawiają się zielone nieprzezroczyste tekstury i niczego przez nie nie widzę, kombinowałem z plikami graficznymi, ale to zmieniło tylko tekstury bocznych szyb na czarne a przednie pozostały zielone więc i tak nie ma co grzebać w kanale alpha bo przednie szyby nie mają tekstur, tylko po prostu jeden kolor wybrany w programie 3d.
Kolejny problem dotyczy kadłuba, jak włączam oświetlenie wnętrza, to środkowa część kadłuba robi się jasnoniebieska.
Mam jeszcze PMDG747, w którym z kolei kadłub jest po lewej stronie półprzezroczysty.
Chyba tylko u mnie się tak dzieje, przeszukałem fora internetowe i nikt nie miał podobnych problemów, więc zakładam ten temat tutaj.
Mam Windows server 2008 (32 bitowy, ale działa tak samo jak 32 bitowa Vista, zresztą na Viście miałem taki sam problem) FSX sp1 (bo sp2 nie działa na mojej kiepskiej zintegrowanej karcie graficznej w moim laptopie) DirectX to chyba wersja 9.
Czy może to być błąd z kartą graficzną, albo z DirectX?
Jak włączam oświetlenie kabiny przy locie nocą to na szybach w VC pojawiają się zielone nieprzezroczyste tekstury i niczego przez nie nie widzę, kombinowałem z plikami graficznymi, ale to zmieniło tylko tekstury bocznych szyb na czarne a przednie pozostały zielone więc i tak nie ma co grzebać w kanale alpha bo przednie szyby nie mają tekstur, tylko po prostu jeden kolor wybrany w programie 3d.
Kolejny problem dotyczy kadłuba, jak włączam oświetlenie wnętrza, to środkowa część kadłuba robi się jasnoniebieska.
Mam jeszcze PMDG747, w którym z kolei kadłub jest po lewej stronie półprzezroczysty.
Chyba tylko u mnie się tak dzieje, przeszukałem fora internetowe i nikt nie miał podobnych problemów, więc zakładam ten temat tutaj.
Mam Windows server 2008 (32 bitowy, ale działa tak samo jak 32 bitowa Vista, zresztą na Viście miałem taki sam problem) FSX sp1 (bo sp2 nie działa na mojej kiepskiej zintegrowanej karcie graficznej w moim laptopie) DirectX to chyba wersja 9.
Czy może to być błąd z kartą graficzną, albo z DirectX?
Ostatnio zmieniony ndz 05 gru, 2010 22:13 przez macieksoft, łącznie zmieniany 1 raz.
aktualnie: FSX sp2, Flacon BMS 4.32, DCS:BS, DCS:A10C.
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
Joy Saitek X52 pro + czasami pedały od kierownicy
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Re: Captain Sim C130 błąd w teksturach nocnych VC
To znaczy jakiej?macieksoft pisze:bo sp2 nie działa na mojej kiepskiej zintegrowanej karcie graficznej w moim laptopie
Może być i w tym przyczyna.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
macieksoft
- Cadet

Karcie zintegrowanej intela w laptopie toshiba L40-12X bez akceleracji sprzętowej (nie pamiętam dokładnie jakiej) ale to chyba nie o to chodzi, bo jakoś reszta rzeczy działa normalnie, tekstury nocne w innych maszynach działają normalnie, no chyba, że jest problem z przezroczystością, ale chyba też nie o to chodzi, bo przecież przezroczystość istnieje (więc raczej i działa poprawnie jeżeli chodzi o kartę graficzną, myślę, że dopiero coś z softem psuje cały efekt).
Jakby chodziło o coś tak oczywistego, to ktoś by na jakimś forum pewnie to opisał, a ja szukałem wiele razy na google i nigdzie nie znalazłem.Samoloty robi się pod wersję aktualną, czyli SP2/Acceleration. SP zmieniały m.in. obsługę półprzezroczystych tekstur, więc tu może leżeć problem.
Intel GMA 900 - o to chodzi. To się nadaje do Worda, a nie do FSXa.
Jestem pod wrażeniem wytrwałości i odrobiny szaleństwa, że podjąłeś się próby instalowania i użytkowania FSXa na takim zabytku
Pewności nie mam, czy można coś zdziałać. Karta z gatunku office, efekty generowane, czy raczej oszukiwane przez generowanie ich za pomocą CPU. Może wgranie najnowszych sterowników Intela by coś pomogło, ale w to wątpię.
Chyba niewiele znajdziesz w necie, bo mało kto decyduje się na instalowanie FSXa na integrze...
Jestem pod wrażeniem wytrwałości i odrobiny szaleństwa, że podjąłeś się próby instalowania i użytkowania FSXa na takim zabytku
Pewności nie mam, czy można coś zdziałać. Karta z gatunku office, efekty generowane, czy raczej oszukiwane przez generowanie ich za pomocą CPU. Może wgranie najnowszych sterowników Intela by coś pomogło, ale w to wątpię.
Chyba niewiele znajdziesz w necie, bo mało kto decyduje się na instalowanie FSXa na integrze...
-
PZL Belfegor
- Moderator

Płatnych samolotów na nieaktualnym FSie używa pewnie garstka osób... Masz kiepski sprzęt, FSa w nie najnowszej wersji i wymagające samoloty - trudno, by taka mieszanka dobrze działała.Jakby chodziło o coś tak oczywistego, to ktoś by na jakimś forum pewnie to opisał, a ja szukałem wiele razy na google i nigdzie nie znalazłem.
-
macieksoft
- Cadet

A Captain Sim C130 X-perience nie wyszedł jeszcze za czasów sp1?PZL Belfegor pisze:Płatnych samolotów na nieaktualnym FSie używa pewnie garstka osób... Masz kiepski sprzęt, FSa w nie najnowszej wersji i wymagające samoloty - trudno, by taka mieszanka dobrze działała.Jakby chodziło o coś tak oczywistego, to ktoś by na jakimś forum pewnie to opisał, a ja szukałem wiele razy na google i nigdzie nie znalazłem.
Tylko dlaczego akurat tylko jeden drobiazg jest błędny?Intel GMA 900 - o to chodzi. To się nadaje do Worda, a nie do FSXa.
Wszystko działa oprucz oświetlenia nocego.
To raczej coś z softem, bo przezroczystość jak już pisałem istnieje, ale nie działa poprawnie.
Może zna ktoś jakiś sposób na usunięcie wogóle refleksów na oknach i zmian w oświetleniu nocnym kadłuba, bo za ciężko jest latać bez oświetlenia nocą, a kokpit 2d jest niewygodny.
Chyba pozostaje mi zakup nowego pc z sensowną grafiką z akceleratorem sprzętowym i własną pamięcią i instalacja directx10.
Ostatnio zmieniony pn 06 gru, 2010 16:28 przez macieksoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Może tekstury w .dds-ie. Nie wiem, nie mam tego samolotu.macieksoft pisze:Tylko dlaczego akurat tylko jeden drobiazg jest błędny?
Cokolwiek by nie było, to przekonwertuj na 32-bit kolor, tylko zostaw kanał alpha i sprawdź.
Ja się będę upierał, że to coś z archiwalną integrą.To raczej coś z softem
-
macieksoft
- Cadet

-
PZL Belfegor
- Moderator

Możliwe, lecz od tego czasu model był aktualizowany, a w wymaganiach stoi iż niezbędny jest FSX z SP2 lub Acceleration.A Captain Sim C130 X-perience nie wyszedł jeszcze za czasów sp1?
Niemożliwe, gdyby tak było nie byłoby takich odbić (widoczne na prawym oknie i górnej stronie centralnego): http://www.screenshotartist.co.uk/image ... iew_10.jpgbo tekstury mają tylko boczne okna, przednie mają tylko kolor, ale bez tekstur.
-
macieksoft
- Cadet

Nie da się wywalić tekstury i zostawić kanał alpha, bo kanał alpha to część tekstury (tak jak kanał koloru czerwony, zielony i niebieski, tylko alpha odpowiada najczęściej za przezroczystość, ale w strukturze pliku tekstury jest zwykłym kanałem) oczywiście kanałów alpha może być wiele.RzEmYk pisze:Na 95% mają też kanał alpha. Wywal teksturę, zostaw sam kanał i sprawdź.
Kanał alpha to nie to samo co przezroczystość.
-
macieksoft
- Cadet

Do Moderatorów: piszę post pod postem, bo nie mogę edytować poprzedniego.
Na przednich oknach nie ma odbić (jest tylko zielony, nieprzezroczysty kolor) tekstury i odbicia są na bocznych oknach.Niemożliwe, gdyby tak było nie byłoby takich odbić (widoczne na prawym oknie i górnej stronie centralnego):
Jest to jedna z pierwszych wersji dodatku, bez aktualizacji, więc co do sp2/acceleration pewny bym nie był, a jeżeli jest jakaś darmowa maszyna na sp2, to i na sp1 najczęściej działa.Możliwe, lecz od tego czasu model był aktualizowany, a w wymaganiach stoi iż niezbędny jest FSX z SP2 lub Acceleration.
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
macieksoft
- Cadet

Mało latam w nocy, a model ma dużo wielokątów w VC i komputer czasem się przegrzewa. Zastanawiałem się czy warto opisywać tu ten problem ale myślałem, że nie tylko ja mogę mieć taki problem.
Dzisisaj chyba muszę Ci przyznać rację co do karty graficznej, bo sterowniki są bardzo kiepskie a intel ani razu nie wypuścił ich aktualizacji. Karta, chociaż archaiczna "sprzętowo" dała by radę, ale jest coś w sofcie i pewnie nie są to tylko sterowniki ale i wsad na prockach karty graficznej.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy, ale wychodzi na to, że chyba muszę wyrzucić swojego laptopa na śmietnik
bo nie tylko CS C130 się wiesza i ma błędy graficzne, ale podobnie jest z CS 757 oraz PMDG MD11 i całą resztą lepszych dodatków.
Aktualnie używam kokpitów 2D, ale mam 2 monitory więc nie ma z tym większych problemów.
Dzisisaj chyba muszę Ci przyznać rację co do karty graficznej, bo sterowniki są bardzo kiepskie a intel ani razu nie wypuścił ich aktualizacji. Karta, chociaż archaiczna "sprzętowo" dała by radę, ale jest coś w sofcie i pewnie nie są to tylko sterowniki ale i wsad na prockach karty graficznej.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy, ale wychodzi na to, że chyba muszę wyrzucić swojego laptopa na śmietnik
Aktualnie używam kokpitów 2D, ale mam 2 monitory więc nie ma z tym większych problemów.
-
macieksoft
- Cadet

Miałeś rację, nowy komputer i brak błędów tego typu, chociaż może to przez SP2, który teraz mam (wcześniej SP2 nie obsługiwał mojej karty graficznej).