Problem z przepustnicą. Aviator AV8R

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Daaviid
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ruda Śląska

Problem z przepustnicą. Aviator AV8R

Post autor: Daaviid »

Witam ponownie.
Niestety nie mogłem edytować poprzedniego tematu, więc piszę w nowym.
A więc gdy przesuwam przepustnicę samolot skręca, a przepustnicę mam na przyciskach B i Y. Wie ktoś może jak to zmienić ? Próbowałem w ustawieniach mfsx, ale nie daję rady.
Z góry dziękuję za pomoc.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Albo masz do osi przepustnicy przypisaną też oś np. steru kierunki, lub lotek lub koła przedniego (w niektórych maszynach), albo przepustnice przypisałeś tylko do jednego silnika, zamiast do wszystkich.
Ostatnio zmieniony śr 09 lut, 2011 13:14 przez TytusPZL, łącznie zmieniany 1 raz.
Daaviid
Cadet
Cadet

A jednak. Przepustnica w opcjach mfsx była przypisana do lotek. Zmieniłem na ciąg silnika, ale teraz przepustnica na maksa daje jakieś 50% mocy. I nadal jest problem .
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Sprawdź w ustawieniach czułości i martwej strefy.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ja może przetłumaczę: :D Ustaw czułość na max i martwą strefę na zero. ALE TYLKO PRZEPUSTNICĘ. Na innych osiach proponuję minimalną martwą strefę dać, żeby nie wykonywał ruchów sterami jak Ci drgnie ręka. Co do czułości pozostałych sterów - musisz sam popróbować, jak Ci będzie wygodniej.
Daaviid
Cadet
Cadet

Z góry przepraszam za głupie pytania ale uprzedzam- dopiero się uczę ; )
A więc mam w ustawieniach czułość i Strefę jałową. To czułość na 100% a strefa jałowa na 0% ? Jeżeli o to chodzi to już próbowałem, i w takim przypadku nic sie nie dzieje
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czasami po zmianie ustawień potrzeba restart FS'a.

P.S. Proste pytania wcale nie są głupie.
Daaviid
Cadet
Cadet

A więc próbowałem już parę opcji, i nadal nic. Może ktoś posiadający Msfx mógłby zrobić screena z ustawieniami w programie ?
Daaviid
Cadet
Cadet

Ponownie proszę o jakąkolwiek pomoc. Próbowałem już mnóstwo kombinacji i nadal żadnych rezultatów. Może ktoś z dobrze ustawioną przepustnicą mógłby zrobić screena ? Byłbym wdzięczny
Daaviid
Cadet
Cadet

Witam Ponownie.

A więc spróbowałem kalibrować tą przepustnicę poprzez windowsa, i przy Osi Z(przepustnica) mogę tylko przesunąć od 16512 do 49152 czyli od 25% do 75% w dodatku mam ją ustawioną na odwrót(podczas zmniejszania ciągu ciąg się zwiększa i na odwrót). Może ktoś z użytkowników miał podobny problem ?
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Co do odwrotnego działania osi , to sprawa jest prosta: W menu przypisywania osi sterów do osi Joysticka jest opcja odwrócenia osi (Reverse). Zaznacz ją i uruchom ponownie FS. Problem powinien zniknąć. Co do działania osi tylko w zakresie 25-75%, to jeżeli podczas kalibracji FS był WYŁĄCZONY, albo martwa strefa była ustawiona na ZERO, a sterowniki są systemowe, to nie potrafię pomóc. Można spróbować zainstalować stery producenta i za ich pomocą kalibrować, ale nie mam doświadczenia w tej kwestii, gdyż nigdy nie potrzebowałem używać sterów producenta.

Ostatecznie sprzedaj tego Joy'a komuś kto nie ma takich problemów i kup coś mniej kłopotliwego :D
ODPOWIEDZ