Textury z Gmaxa do FS

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

bestek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bartoszyce

Textury z Gmaxa do FS

Post autor: bestek »

Witam

Stworzyłem obiekt w Gmax 1.2 jeżeli nadaje mu kolor i exportuje do FS2004 jest wszystko ok lokalizacja itp.Ale...jeżeli nadaje obiektowi texturę .jpg i exportuje obiekt jako obiekt scenerii FS to w wyniku otrzymuje oczywiście 2 pliki XML i MDL. plik XML edytuję i traktuję go bglcomp.exe. Dalej plik .BGL wrzucam do ../Add scenery/scenery.

I tu moje pytanie...co z texturą obiektu-dlaczego obiekt jest "goły"??gdzie ją przenieść i co daje plik MDL i czy jest potrzebny jeśli tak to po co i gdzie go umieszczać??

Mój plik XML wygląda przykładowo tak

Kod: Zaznacz cały

<?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-1"?>
<FSData version="9.0" xmlns&#58;xsi='http&#58;//www.w3.org/2001/XMLSchema-instance' xsi&#58;noNamespaceSchemaLocation="bglcomp.xsd">

<!-- Sample object placement.  Remove comment markers to place object east of 34R at Sea Tac. -->

<SceneryObject lat="46 46.29" lon="10 31.64" alt="1" pitch="0" bank="0" heading="0" altitudeIsAgl="TRUE" imageComplexity="NORMAL">
		<LibraryObject name="1BBC24F746651655661D5BA2480021BA" scale="1.0" />
	</SceneryObject>

<!-- Inclusion of model data.  Use the 'Name' of this object to place --> 
	<!-- it in other locations.                                           --> 
	<ModelData name="1BBC24F746651655661D5BA2480021BA" sourceFile="russia.mdl" />
</FSData>
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Zrób tak: Stwórz folder o dowolnej nazwie, w nim utwórz dwa foldery jeden o nazwie "scenery" a drugi o nazwie "texture". Następnie plik bgl. wrzuć do folderu scenery. Całoś wrzuć do addon scenery w fsi-e. Uruchom fs-a i następnie dodaj ten folder tak samo jak dodajesz inne lotniska. Ja miałem dokładnie ten sam problem. Pozdrawiam
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
bestek
Cadet
Cadet

Dzięki za szybki odzew ;)
zrobiłem tak niestety nie pomogło :cry:
Hmmm... w tym sposobie nie widzę jednak jak to ma odziaływac na texturę...przecież:
Podczas konwertowania z gmaxa otrzymujemy 2 pliki Xml i MDL.
a gdzie textura?? przecież nie jest ona zapisana w pliku XMl nie wiem czym jest MDL więc nie wiem.
Mam jeszcze jedno pytanie czy textury nakładane w gmax muszą mieć format .bmp 256x256.
(właściwie tego też próbowałem i tez nic nie daje ;/ )

Tak jak mówiłem wcześniej obiekt w FS jest umiejscowiony ale tylko goła bryła.

Pomocy!!!!!

Obrazek

Obrazek

Myślę że tego typu problem to tak naprawdę nie problem dla takich speców jacy są na tym forum dlatego proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Teksturę musisz umieścić ręcznie w folderze Texture swojej scenerii, jak Kolega pisał wyżej. Potraktuj ją programem DXTbmp, aby zmienić format np. na DXT1(no alpha). Inne formaty nie będą wyświetlać się poprawnie lub wcale.

Swoją drogą, skoro udało Ci się zainstalować gamepack do gmax, polecałbym Tobie odinstalować go :) i do tegoż gmax zainstalować gamepack ale wersję nie 2004 a 2002. Daje ona znacznie większą kontrolę nad eksportowanym plikiem (pory roku, noc, sezony, oświetlenie, wyświetlanie itd.) w postaci edytowalnych w notatniku plików ASM.
Obrazek
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Uzyj dostarczonego z SDK Image tool. Dla poczatkujacego jest lepszy od DXTbmp.
D. Design pisze:
Swoją drogą, skoro udało Ci się zainstalować gamepack do gmax, polecałbym Tobie odinstalować go :) i do tegoż gmax zainstalować gamepack ale wersję nie 2004 a 2002. Daje ona znacznie większą kontrolę nad eksportowanym plikiem (pory roku, noc, sezony, oświetlenie, wyświetlanie itd.) w postaci edytowalnych w notatniku plików ASM.
Stas, On sobie jeszcze nie poradzi z ASM. Ma na to czas. Lepiej niech sie narazie nauczy obslugi gmaxa i normalnego eksportu.
bestek
Cadet
Cadet

Witam
Widzę Panie Stanisławie że udało się Panu dostać na mój temat (dostał Pan mojego maila??).Ciesze się bardzo i nie zawiodłem się.Wiedziałem że udzieli Pan rzeczowej informacji która pomoże rozwiązać problem.

Obrazek

Zastosowałem Dxtbmp:File->Save As-> Extended Bitmap-> DXT1(no alpha)

Dziękuję wszystkim którzy poświęcili swój czas.Myślę że jeszcze nie raz się odezwę ale wcześniej .....oczywiście przejrzę forum ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

misio1958 pisze:On sobie jeszcze nie poradzi z ASM.
Ja po prostu uwielbiam ASMy i pełną kontrolę nad efektem, jaki chcę w scenerii osiągnąć. Zdecydowanie wolę grzebać w kodzie dodając tekstury nocne niż robić to w GMAXie. Bo np. gdy zechcę dla zimy zrobić inną teksturę nocną niż dla lata, to i tak konwencjonalne metody wysiadają. To oczywiście przykład, bo tweaków z ASMami jest sporo i generalnie większość nie jest trudna do zastosowania, jeśli się chwilę na to poświęci. Zresztą zawsze może eksportować bez "keep files" od razu do bgl.

http://www.fsdeveloper.com/wiki/index.p ... y:Tweaking

Introduction to ASM tweaking +

Animating to wind direction (ASM tweak)
Basic GMax tweaks (ASM tweak)
Conditional display (ASM tweak)
Dissapearing textures fix (ASM tweak)
Docking system creation (ASM tweak)
Frequency controlled animations (ASM tweak)
Ground polygons (ASM tweak)
Level of detail creation (ASM tweak)
No shadow (ASM tweak)
Object library creation (ASM code)
PAPI creation (ASM tweak)
Rotate to user (ASM tweak)
Rotate with wind direction (ASM tweak)
Seasonal textures (ASM tweak)
Obrazek
ODPOWIEDZ