hideto pisze:TytusPZL pisze:Zmienia, bo to oznacza, że najprawdopodobniej znasz język angielski lepiej od wielu z nas. Owszem, ja też nie lubię jak coś nie jest po polsku, dlatego popieram Twój pomysł przygotowania polskiej wersji językowej Instrukcji, choć sam osobiście nie potrzebuję akurat do tego modelu.
Lekko zasugeruję, że to nic nie oznacza. Duża część polaków na wyspach nie potrafi nawet zdania po ang wypowiedzieć. Sam takim pomagałem przebookować bilet na prom. Później przyznali się, że w GB już 3 lata siedzą, zresztą to nie jedyny przykład.
Kilku znajomych z poprzednich szkół do których uczęszczałem, mających ogromne problemy ze zdaniem tego przedmiotu na poziomach wyjątkowo podstawowych, też mieszka na wyspach.
No to ja mieszkam tu pięć lat, pracuję, rozmawiam, mam styczność z dokumentami "pisanymi" (do napisania) i "czytanymi" (do przeczytania) w pracy, ale niestety nie pracuje w zawodzie pilota ani nikogo o profilu zbliżonym do latania. Powiedzmy, że w domu kultywuję polskie nawyki a integrację społeczną przejawiam w pracy w tym także w zakresie obowiązków, jak również spotkań przy pokerku w mieszanym narodowościowo towarzystwie po pracy, itp.
Z żoną w domu też rozmawiam po polsku i tak jak to nikogo nie dziwi tak nie powinno nikogo dziwić, że czytać też wolę po polsku, tym bardziej, że terminologia zawarta w tekście o jakim tu mowa nie jest powszechnie stosowana w potocznej komunikacji.
Jeśli jednak nadal ktoś potraktuje moją chęć i wolę czytania w języku polskim jak ułomność to proszę chociaż docenić ten drugi aspekt - czyli to że w ramach tej ułomności przetłumaczę za własne € treść tej instukcji i podzielę się z "ułomnymi" podobnie.
PS: Ja do Polski latam a nie pływam i nie mam problemu z rezerwacją biletów lotniczych. Pewnie gdybym pływał to ....

też bym sobie poradził

.
A tak na marginesie: Kolega robi tu licencję i często zabiera ze sobą kamerę. Z instruktorem rozmawiają po angielsku ale chwali mi się wrażeniami z lotów po polsku. Poproszę go o materiał wideo i podlinkuję tu do odp. działu dla zainteresowanych.