[FSX] Tekstury naziemne scenerii

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

[FSX] Tekstury naziemne scenerii

Post autor: cuube »

Czy spotkał się ktoś może z efektem podobnym do poniższego w FSX?
Obrazek
Na niektórych innych sceneriach jest podobnie, a na jeszcze innych czasami jedna tekstura nachodzi na drugą (np droga kołowania na pas startowy) - i tutaj zależy od kąta widzenia - raz wyświetla się pas, a raz droga (oczywiście na danym odcinku tylko). Ogólnie takie migotanie...
Czym może być to spowodowane?
Ostatnio zmieniony sob 02 kwie, 2011 21:40 przez cuube, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Migotanie spowodowane jest nakładaniem się scenerii podstawowej z dodatkową - szczególnie w obecności REXa, przy włączonym DX10 preview. Mnie pomaga grzebanie w plikach, ewentualnie edycja lotniska.

W tym wypadku wygląda to tak jak by została usunięta tekstura pasa startowego - coś mieszałeś z teksturami?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

szczególnie w obecności REXa.
REX tylko zmienia tekstury - może mieć wpływ na to jak bardzo widać przenikanie (może się zdarzyć, że tekstury mają różne kolory przez co przenikanie jest doskonale widoczne), lecz nie ma nic do powstawania samego zjawiska.

W poście pytającego brakuje detali - co to za sceneria, jaką ma wersję FSX, czy używa trybu DX10 itd. W skrócie - migoczą scenerie z FS9, gdzie ziemia była płaska.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

REX tylko zmienia tekstury - może mieć wpływ na to jak bardzo widać przenikanie (może się zdarzyć, że tekstury mają różne kolory przez co przenikanie jest doskonale widoczne), lecz nie ma nic do powstawania samego zjawiska.
Jest tak jak piszesz - REX zmienia tekstury, które mogą być identyczne lub podobne na różne - i pojawia się migotanie, którego normalnie nie zauważamy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zauważyłem, ze edytowałeś swoją wypowiedź (co umknęło mi, gdy pisałem poprzedni post) - wydaje mi się, że mówimy o różnych rodzajach migotania. Jedno z nich to przenikanie - jedna sceneria leży na drugiej, wtedy raz widać grunt jednej, a raz drugiej - specyficznym przypadkiem jest użycie scenerii przeznaczonej dla FS9, gdzie płaskie podłoże przenika się z kulistym. Drugi typ to migotanie-migotanie ;) pojawiające się w trybie DX10 preview - tutaj migoczą niektóre typy powierzchni niezależnie od tekstur je pokrywających (więcej na forum REXa), a ponadto mipmapy chyba nie są obsługiwane, przez co w oddali mogą pojawiać się szumy (by je zminimalizować, REX ma specjalne tekstury właśnie pod tryb DX10).
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

wojtek_84 pisze:Migotanie spowodowane jest nakładaniem się scenerii podstawowej z dodatkową - szczególnie w obecności REXa, przy włączonym DX10 preview. Mnie pomaga grzebanie w plikach, ewentualnie edycja lotniska.

W tym wypadku wygląda to tak jak by została usunięta tekstura pasa startowego - coś mieszałeś z teksturami?
Mam REX'a oraz włączone DX10 preview. Jeśli chodzi o tekstury to tylko konwertowałem je do mniejszej rozdzielczości (50%), ale z tego co kojarzę to konwertowanie dotyczyło tekstur ogólnych świata. Scenerie zainstalowałem po konwersacji.
PZL Belfegor pisze:W poście pytającego brakuje detali - co to za sceneria, jaką ma wersję FSX, czy używa trybu DX10 itd. W skrócie - migoczą scenerie z FS9, gdzie ziemia była płaska.
O scenerii nie ma sensu pisać - dzieje się tak na kilku. Dlatego to pominąłem.
Jeśli chodzi o wersje FSX to wersja podstawowa (nie Deluxe, nie Acceleration) + SP2. DX 10 włączony jak pisałem wcześniej.
PZL Belfegor pisze:Jedno z nich to przenikanie - jedna sceneria leży na drugiej, wtedy raz widać grunt jednej, a raz drugiej - specyficznym przypadkiem jest użycie scenerii przeznaczonej dla FS9, gdzie płaskie podłoże przenika się z kulistym. Drugi typ to migotanie-migotanie ;) pojawiające się w trybie DX10 preview - tutaj migoczą niektóre typy powierzchni niezależnie od tekstur je pokrywających (więcej na forum REXa), a ponadto mipmapy chyba nie są obsługiwane, przez co w oddali mogą pojawiać się szumy (by je zminimalizować, REX ma specjalne tekstury właśnie pod tryb DX10).
Ja mam styczność raczej z tym pierwszym... Jeśli chodzi o migotanie - migotanie, o którym mówisz to zakładam, że masz na myśli coś a'la shimerring np ze scenerii Orly Aerosoftu. Ono znika po odpowiednim ustawieniu nVidia Inspector, ale w tym przypadku to nie jest ten efekt. ;) Prędze widać drugą scenerię, która jest podrzędna.
Tyle, że... taki efekt jest np przy scenerii Nice od Aerosoftu, a domyślnie nie widzę, żeby FSX je ładował... :/

EDIT: Jeśli chodzi o migotanie to jest to decydowane nakładanie się jednej scenerii na drugą, tylko jak z tym walczyć? :/ W Scenery library jest tylko jedna sceneria danego typu (ściągnięta w większości przypadków z avsim) oraz LFMN od Aerosoftu, a efekty te same... :/
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Mam REX'a oraz włączone DX10 preview. Jeśli chodzi o tekstury to tylko konwertowałem je do mniejszej rozdzielczości (50%), ale z tego co kojarzę to konwertowanie dotyczyło tekstur ogólnych świata. Scenerie zainstalowałem po konwersacji.
Biały pas to mogło by być to - powiedz jeszcze jaka to sceneria - może będzie można sprawdzić jakiej tekstury używa. Wygląda tak jak by tekstura nie była dopasowana do DX10 - to samo się dzieje z teksturami samolotów, które nie są pod DX10.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Oki - problem rozwiązany - DX10. Wyłączyłem go i wszystko wróciło do normy. ;) Swoją drogą bez sensu, że FSX oferuję DX10 Preview, ale wygląda to jak wygląda... No ale to inny temat.

Co do scenerii to Madeira, ale to już chyba nie ważne. ;) Na wszystkich sceneriach wszystko wróciło do normy i to najważniejsze. :)

Dzięki!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

O scenerii nie ma sensu pisać - dzieje się tak na kilku. Dlatego to pominąłem.
Oczywiście, że jest sens pisać (tak samo, jak należy wspomnieć o sprzęcie i ustawieniach - to zawsze się może przydać) - niektóre scenerie są dostosowane do trybu DX10, inne nie - tak samo jak z samolotami, dodatek stworzony SDK do FSX (czyli natywny) nie oznacza od razu poprawnego działania w DX10 preview. Do niedawna nawet dodatki ORBX, czołowego producenta scenerii, nie wspierały DX10 w FSie.
Jeśli chodzi o migotanie - migotanie, o którym mówisz to zakładam, że masz na myśli coś a'la shimerring np ze scenerii Orly Aerosoftu. Ono znika po odpowiednim ustawieniu nVidia Inspector, ale w tym przypadku to nie jest ten efekt.
Tak, włączenie filtrowania anizotropowego powinno pomóc, może przydać się też wyłączeniue ujemnych LODów (negative LOD bias), a dla posiadaczy REX także użycie zoptymalizowanych tekstur. Na migotanie spowodowane materiałem podłoża pomoże tylko zabawa edytorem AFCADów dla poszczególnych lotnisk.
ODPOWIEDZ