Mil Mi-2

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

QuCyk
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Mońki

Mil Mi-2

Post autor: QuCyk »

Witajcie, posiadam od kilku dni NEMETH DESIGNS - MIL MI-2, jest to orginalny mi-2 jedyny pożądnie (no prawie) zrobiony model tego śmigłowca do FS9, ale pare rzeczy mi sie w nim nie podoba min: sprzeczne z fizyką jest szybkie rozkręcanie sie śmigła przy starcie silników, potem na "jałowym biegu" pojawia sie <jak z resztą we wszystkich śmigłowcach w fs9> wirująca "smuga" zamiast łopat śmigła, o dźwiękach juz nie wspomne <ale z tym sobie poradze sam > , czy ma może ktoś ten śmigłowiec i próbował jakieś modyfikacje wprowadzić?? Czy wogóle ktos jest dobrze zoriętowany w pliczkach .air i .cfg??
W którym pliku i co trzeba zmienić zeby wirnik nośny rozkręcał sie powoli?? i który kod w którym pliku jest odpowiedzialny za tą smuge o której wczesnie wspomniałem?
Przewaliłem juz 4 fora i nic na ten temat nie znalazłem, dominują głównie samoloty a o śmigłowcach nikt nie pamięta?? :roll:
Pomóżcie prosze, chociaż żeby prędkość wirnika załatwic :cry:
Pozdro QuCyk
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

1. Za rozkręcanie się silnika odpowiada pewien wykres w plik .air . Poszukaj programu do edycji plików air - z tego co kiedyś sprawdzałem, można to rozkręcanie ustawić inaczej.
2. Śmigło to tak naprawdę trzy osobne modele, wyświetlane na zmianę w zależności od prędkości obrotu - 0, slow i high. Jako high najprawdopodobnie dany jest po prostu krąg z przypisaną teksturą z kanałem alfa. Tekstura przedstawia właśnie takie rozmazane śmigło, dodatkoo okrąg się obraca. To najlepsza rzecz, jaką można zrobić. Jeśli 3ci model śmigła zrobisz tak samo, to w czasie lotu, mimo, żeśmigło będzie się kręciło, z winy odpowiednieg odświeżania obrazu w FS będzie to wygądało tak, jakby śmigło kręciło się powoli albo stało w miejscu. Podobny efekt jest wtedy, gdy próbujesz nakręcić na cyfrówkę śmigło samolotu lub łopaty śmigłowca. W każdm razie można to edytować tylko w kodzie źródłowym modelu, więc za to nie ma się co zabierać.
Obrazek
QuCyk
Cadet
Cadet

mam taki programik jak airedit, służy on właśnie do edycji pliczków .air, a mógłbys jeszcze podpowiedziec pod jaką nazwą, kodem jest wirnik nośny?? aha tam też można ustawić predkość rozkręcania sie śmigieł?
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Tam można ustawić sporo różnych rzeczy, ale szczegółów Ci nie podam z powodu własnej niewiedzy - nie miałem okazji dokładnie się tym plikom przyglądać. Musisz sam poszukać i popróbować... Mówię tylko, że wydaje mi się, że taka możliwość powinna być.
Pozdrawiam
Obrazek
Barthez
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radomsko

Post autor: Barthez »

QuCyk, na avsimie masz przepiękny pakiet dzwięków oraz patcha do Mi-2 od Nemeth'a. Polecam ściągnąć, poprawia sporo błędów w panelu.

Pozdrawiam.
QuCyk
Cadet
Cadet

Ściągnąłem dźwięki z avsim i jestem nie zadowolony z jałowych obrotów tuż przed otawarciem przepustnicy, dla mnie to brzmi jak parowa lokomotywa a nie jak 2 turbiny ;], po drugie nie słuszalem jeszcze zeby przed otwarciem przepustnicy śmigło miało takie obroty, ze końcówki łopat przekraczają bariere dzwięku, dopieru po jej otwarciu zaczyna sie tzw "grzmoty", wiec tylko ten jeden pliczek mnie dobija, reszta dźwięków jest jak najbardziej poprawna
co to patcha, mam polski panel a ten patch chyba nie poprawi wirnika nośnego??

A zapytam jeszcze na marginesie: da się zrobic żeby łopaty były bardziej wiszące??
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez QuCyk, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Dla zwykłego użytkownika, niezwiązanego z twórcami modelu - nie.
QuCyk
Cadet
Cadet

powiem tyle ze ta przeróbka jest dla mnie, do użytku prywatnego......
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nie da się, bo musisz mieć plik źródłowy modelu, już pisałem na początku wątku. Nie mając pliku źródłowego nie możesz zmienić jego kształtu.
Obrazek
Razorblade1967
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Re: Mil Mi-2

Post autor: Razorblade1967 »

QuCyk pisze:...czy ma może ktoś ten śmigłowiec i próbował jakieś modyfikacje wprowadzić??
Jedyną modyfikacją, którą wprowadzałem (oprócz "skinów" oczywiście) to stworzenie polskiego kokpitu (polskie napisy, lampki, przyrządy) do tej maszyny: http://rapidshare.com/files/28675899/MI-2PL_v2.zip.html

ObrazekObrazekObrazek

... może się spodoba? "Konsultantem" był technik pokładowy z 49 PŚB.
Ostatnio zmieniony ndz 09 wrz, 2007 19:25 przez Razorblade1967, łącznie zmieniany 1 raz.
QuCyk
Cadet
Cadet

dziękuje bardzo ;) , a czym można otworzyc pliki .mdl??
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Nie można, dlatego koledzy piszą, że bez źródeł (czyli modelu 3D w formacie gmax, max, czy innym) nic nie da się zrobić.
QuCyk
Cadet
Cadet

a wiec o to im chodziło, na początku nie zajarzyłem, myślalem, że ten kod źródłowy to jakiś inny plik, ktory autor zostawił dla siebie i poniekąd tak jest......
Razorblade1967
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Post autor: Razorblade1967 »

To może jeszcze przydadzą się Tobie polskie malowania do tej maszyny (są "takie sobie" - robione swego czasu "na szybko", ale może któreś się spodoba):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

1. Śmigłowiec ratowniczy z 49 PŚB nr 5823
2. Śmigłowiec ratowniczy z 49 PŚB nr 2027
3. Śmigłowiec z 49 PŚB Pruszcz Gdański nr 2642
4. Śmigłowiec z 56 PŚB Inowrocław nr 6922
5. Śmigłowiec Marynarki Wojennej nr 5245
6. Śmigłowiec Straży Granicznej nr SN-04XG
7. Śmigłowiec cywilny SP-KKE

http://rapidshare.com/files/54506323/SkinyMi-2.zip.html
QuCyk
Cadet
Cadet

Zkusze sie na straż graniczną ;)
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

Nie jestem pewny, czy o takie rozkręcanie chodziło, ale pewnie niektórzy zauważyli, że w FS, podczas startu silników, obroty zwiększają się znacznie (np. 70%) a potem opadają do standardowych wartości. Nie jest to chyba bug FS. Jeśli uruchomi się startery bez dopływu paliwa, i dopiero przy osiągnięciu kilku procent mocy dopływ się włączy, silniki nie wykonują takiej "fali" a spokojnie dochodzą do swojej minimalnej wartości (np. 25%).
Obrazek
QuCyk
Cadet
Cadet

A dałoby się zrobić coś takiego: podmienić teksture "smugi łopat" za łopaty, które widać zaraz po rozruchu silnika?? W którymś kodzi należy podminić nazwy plików czy trzeba przerobić coś..? Próbowałem podmienic w kodzie teksturę smugi na teksturę łopat, ale nie znalazłem nigdzie linijki z kodem odpowiedzialnym za teksturowanie "smugi"
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

A dałoby radę jakoś przekonwertować Mi-2 dla FSX?
Awatar użytkownika
Galimex
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pikeary

Post autor: Galimex »

Jasne, że tak :?.
Tylko bardziej się opłaca zrobić własny model niż się bawić w transportowanie plików do fsx.
PS: Przynajmniej więcej pożytku będzie.
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zgredd pisze:A dałoby radę jakoś przekonwertować Mi-2 dla FSX?
Możesz wrzucić Mi-2 do FSX, ale sztuczny horyzont nie będzie działał (zajrzyj tutaj).
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Nic z tego nie rozumiem :oops:
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Pierwszy post potwierdza działanie Mi-2 w FSX, kolejne to komentarz na temat kompatybilności (lub jej braku) dodatków z FS9 w FSX i wyjaśnienie, dlaczego nie będzie patcha do Mi-2 pod FSX.
p@bL0
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sierpc

Post autor: p@bL0 »

Kurczę na avsimie był atak hakerski i nie mogę sobie ściągnąć dźwięku Mi 2.Sam nigdzie nie znalazłem a jeżeli ktoś pomoże to był bym bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: a6intruder »

Wysil się trochę !

http://www.hovercontrol.com/
jarekkola
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Lodz

autopilot

Post autor: jarekkola »

Witam. czy jest do ktoregos z tych smiglowcow autopilot? Nemeth Designs - Sikorsky S-76,FS2004 - Nemeth Design Eurocopter EC120B Colibri,Mi2 i Mi-17, Mi-24?
jarekkola
Awatar użytkownika
SW
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: VOR KMI

Post autor: SW »

Autopilota można zassać ze strony Hovercontrol bodajże i z tego co pamiętam to również ze strony Avsim. Ale mogę się mylić :roll: Wstydziłbyś się młody użytkowniku a fe :lol: bo ogólnie to śmigłowcem lata się "ręcznie" bez żadnych tam autopilotów :P Pobierz tylko ze strony Hovercontrol taki programik HTR. Będziesz mógł w miarę normalnie latać wiatrakiem. Albo z drugiej strony zmniejsz ustawienia realizmu bo na HARD to latać śmigłowcem nie polecam.
Alalalalalalaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

Forumowicze może ma ktoś malowania do tego śmigłowca które były podane w tym wątku .Niestety linki wygasły.Z góry dziękuję.
nawrot93
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD i EPWR

Post autor: nawrot93 »

Ma ktoś może jakieś Polskie malowanie ? Mam policji a poszukuje jakiegoś wojskowego :D
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Jest na avsim, sam ostatnio latam na Mil Mi-2. Niestety ten na avsim po wgraniu, psuje całe wnętrze maszyny. Dołączam się do prośby o malowanie, szczególnie LPR.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Jak to psuje? Pokaż jakiegoś screena.
Wgraj sobie tylko teksturki zewnętrzne, zostawiając środek.
Ostatnio zmieniony czw 07 kwie, 2011 17:07 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Niektórzy developerzy samolotów nie pozwalają na rozpowszechnianie niektórych części tekstur - może w tym przypadku w paczce z malowaniem nie ma tekstur kokpitu (VC oczywiście)? Jeżeli jest tak jak piszę to powinieneś je skopiować do tego nowego folderu razem z dodatkową teksturą.

Pozdrawiam
grzesdrob22
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: grzesdrob22 »

Witam
Może trochę późno piszę, ale od wczoraj posiadam tego Mi2 w FSX i nie mogę uruchomić silników. Ctrl+e nie działa, a jeśli odpalam w innym samolocie/śmigłowcu i zmieniam na mi2 to silniki gasną.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 30 cze, 2011 17:21 przez grzesdrob22, łącznie zmieniany 1 raz.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: ad_verbum »

Na stronie NemethDesigns jest wyraźnie zaznaczone, że jest to maszyna FS9 only. Ponadto, o ile dobrze pamiętam, to Mi-2 od ND wymaga wykonania pełnej sekwencji startowej silników i jest ona opisana w dokumentacji.
grzesdrob22
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: grzesdrob22 »

Dziękuję z odpowiedź.
P
ozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip, 2011 22:28 przez grzesdrob22, łącznie zmieniany 1 raz.
bukajM
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: bukajM »

Witam.
Mógłby ktoś wstawić nowy link do malowań, które wstawił Razorblade1967? Tamten link na RS nie działa.
białko
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: D.T

Post autor: białko »

Panowie, mam pewien problem, w fs9 dzieje się to na wszystkich śmigłowcach. Nie mogę nimi latać, zachowują się tak jakby nie był sprawny tylny wirnik - [helikopter] zaczyna po oderwaniu się od ziemi obracać i w żaden sposób nie można go ustabilizować. Wcześniej tego nie miałem. Czy ktoś wie czego jest to przyczyna? Mam wiele dodatków i chciałbym uniknąć reinstalu symulatora.
Ostatnio zmieniony śr 21 lis, 2012 17:03 przez białko, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ