[FSX] Kanały COM 1 a multi (fsx)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Kanały COM 1 a multi (fsx)
Witam Panowie,
Mam taką zagwozdkę. Zanim rozpocznę na poważnie przygodę z Vatsimem, oczywiście przygotowuję sie "na sucho" i trochę w singlu. Ale nurtuje mnie jedno i może któryś z Was będzie wiedział jak to rozwiązać. Otóż chciałbym z kumplem polatać na multiplayerze w FSXsie. Wiecie - zakładamy sobie sesję we dwóch on jest na wieży ja latam i ćwiczymy kontaktując się głosowo. Z tym ze jak ktoś dołączy do sesji to gdy my sobie rozmawiamy wykonując polecenia inni nas słyszą. I teraz pytanie: czy można zrobić coś w multi w FSX żeby ustawiać sobie częstotliwośc COM 1 i rozmawiać na niej z multi ATC? A z innymi pilotami np na innej częstotliwości? Wpadło mi na myśl zainstalowanie squawka i połaczenie się przez niego żeby obsługiwał sesję w multi fsx ale nic mi z tego nie wyszło. Może wiecie co zrobić żeby kontaktować się na określonych kanałach COM 1 z żywym ATC w multi?
Mam taką zagwozdkę. Zanim rozpocznę na poważnie przygodę z Vatsimem, oczywiście przygotowuję sie "na sucho" i trochę w singlu. Ale nurtuje mnie jedno i może któryś z Was będzie wiedział jak to rozwiązać. Otóż chciałbym z kumplem polatać na multiplayerze w FSXsie. Wiecie - zakładamy sobie sesję we dwóch on jest na wieży ja latam i ćwiczymy kontaktując się głosowo. Z tym ze jak ktoś dołączy do sesji to gdy my sobie rozmawiamy wykonując polecenia inni nas słyszą. I teraz pytanie: czy można zrobić coś w multi w FSX żeby ustawiać sobie częstotliwośc COM 1 i rozmawiać na niej z multi ATC? A z innymi pilotami np na innej częstotliwości? Wpadło mi na myśl zainstalowanie squawka i połaczenie się przez niego żeby obsługiwał sesję w multi fsx ale nic mi z tego nie wyszło. Może wiecie co zrobić żeby kontaktować się na określonych kanałach COM 1 z żywym ATC w multi?
Ostatnio zmieniony pt 08 kwie, 2011 19:11 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

Ok masz rację...ale w rzeczywistości jest też zmiana kanałów. jak dolatujesz do granicy następnej "obsłgi" to zmieniasz kanał. A tu tego nie ma więc pomyślałem czy np rozwiazałby temat jakiś teamspeak ?
Ostatnio zmieniony pt 08 kwie, 2011 19:11 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

-
stanislaw5b
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: Łomianki
Widze, ze tu nikt w multi na FSX nie latal
. Jest tam podczas zakladania sesji ustawienie rozmowy dla wszystkich i na czestotliwosc. Przy tym drugim mozna rozmawiac tylko z tymi co maja ustawiona taka sama czestotliwosc na radyjku.
. Sorry za brak polskich znakow ale mam angielska klawiature, i przy okazji witam bo jest to moj pierwszy post na forum.
Jak sie zalogujesz i przejdziesz do zakladania sesji, to prawie na samym koncu, gdzie ustawiasz ilosc miejsc na sesji, mozesz ustawic voice communication, a pod tym bedziesz mial dwie opcje: always actived for all players i only actived using aircraft radios. To drugie jest od czestotliwosci. Wtedy ty ustawiasz sobie jakas czestotliwosc w samolocie, a ktos kto siedzi na wiezy ustawia sobie taka sama czestotliwosc w prawym gornym rogu radaru.