[FSX] Kanały COM 1 a multi (fsx)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLU

[FSX] Kanały COM 1 a multi (fsx)

Post autor: piter747 »

Witam Panowie,
Mam taką zagwozdkę. Zanim rozpocznę na poważnie przygodę z Vatsimem, oczywiście przygotowuję sie "na sucho" i trochę w singlu. Ale nurtuje mnie jedno i może któryś z Was będzie wiedział jak to rozwiązać. Otóż chciałbym z kumplem polatać na multiplayerze w FSXsie. Wiecie - zakładamy sobie sesję we dwóch on jest na wieży ja latam i ćwiczymy kontaktując się głosowo. Z tym ze jak ktoś dołączy do sesji to gdy my sobie rozmawiamy wykonując polecenia inni nas słyszą. I teraz pytanie: czy można zrobić coś w multi w FSX żeby ustawiać sobie częstotliwośc COM 1 i rozmawiać na niej z multi ATC? A z innymi pilotami np na innej częstotliwości? Wpadło mi na myśl zainstalowanie squawka i połaczenie się przez niego żeby obsługiwał sesję w multi fsx ale nic mi z tego nie wyszło. Może wiecie co zrobić żeby kontaktować się na określonych kanałach COM 1 z żywym ATC w multi?
Ostatnio zmieniony pt 08 kwie, 2011 19:11 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Nie można po prostu założyć sesji na hasło? Chyba możliwe.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Oczywiście można. Ale jak już dwóch czy trzech pilotów jest to jak każdy każdego słyszy to jest trochę lipnie.
Ostatnio zmieniony pt 08 kwie, 2011 19:11 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Tak jest w rzeczywistości, więc nie wiem czy "lipnie".
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok masz rację...ale w rzeczywistości jest też zmiana kanałów. jak dolatujesz do granicy następnej "obsłgi" to zmieniasz kanał. A tu tego nie ma więc pomyślałem czy np rozwiazałby temat jakiś teamspeak ?
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Pewnie by rozwiązał. Ewentualnie zabawa Hamachi.
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Albo kontroler w FSX, ale nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Trochę napisałeś to niewyraźnie do zrozumienia, chcesz po prostu żeby kolega udawał kontrole i dawał ci polecenia. Najlepsze do tego będzie rzeczywiście hamashi, chyba że jest jakaś możliwość połączenia się z serwerem postawionym oraz VRC.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok. Dzięki za sugestie.
Sprawdzę wszystko.
Pozdrawiam.

Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony pt 08 kwie, 2011 19:12 przez piter747, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Widze, ze tu nikt w multi na FSX nie latal ://. Jest tam podczas zakladania sesji ustawienie rozmowy dla wszystkich i na czestotliwosc. Przy tym drugim mozna rozmawiac tylko z tymi co maja ustawiona taka sama czestotliwosc na radyjku. :D. Sorry za brak polskich znakow ale mam angielska klawiature, i przy okazji witam bo jest to moj pierwszy post na forum.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tomek 1158. To ważna informacja. mógłbys jaśniej napisać mi gdzie to się ustawia i w jaki sposób?pozdro
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Jak sie zalogujesz i przejdziesz do zakladania sesji, to prawie na samym koncu, gdzie ustawiasz ilosc miejsc na sesji, mozesz ustawic voice communication, a pod tym bedziesz mial dwie opcje: always actived for all players i only actived using aircraft radios. To drugie jest od czestotliwosci. Wtedy ty ustawiasz sobie jakas czestotliwosc w samolocie, a ktos kto siedzi na wiezy ustawia sobie taka sama czestotliwosc w prawym gornym rogu radaru.
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Oczywiście sprawdzę i dam znaka.Dzięki z góry
piter747
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Tomek1158. Dziękuję oczywiście działa wszystko jak mówiłeś. Dzięki za radę! Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ