[FSX] Drastyczny spadek jakości obrazu

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

[FSX] Drastyczny spadek jakości obrazu

Post autor: ad_verbum »

Problem dotyczy drastycznego pogorszenia się jakości wyświetlanego obrazu, bez jakiegokolwiek wpływu na FPS, po zastosowaniu wymienionych poniżej wpisów do pliku fsx.cfg:

[MAIN] FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=
[JOBSCHEDULER] AffinityMask=14
[GRAPHICS] HIGHMEMFIX=1

I. Stan przed modyfikacją wpisów:

1. Ustawienia w zakładkach konfiguracyjnych FSX
Graphics
resolution: 1920x1080
filtering: anisotropic + anti-aliasing
global texture resolution: max (very high)
preview directX 10: on
advanced animation: on
target frame rate: 36

Scenery
LOD radius: Large (w fsx.cfg 4.5000 zmienione na 6.0000)
Mesh complexity: 100
Mesh resolution: 1m
Texture resolution: 1m
Water effects: Mid 2.x
Land detail textures: on

Scenery complexity: Extremely dense
Autogen density: Very dense
Special effect detail: medium

2. Zaistalowana fotosceneria VFRPoland, zainstalowane fotoscenerie BlueSkyScenery
Zwiększona wartość wpisu [Terain] LOD_RADIUS= (z 4.500000 do 8.000000)
(zwiększa ona zasięg pokrycia terenu teksturą załadowaną najwyższym zdefiniowanym poziomem rozdzielczości - dotyczy to także mesha)

Efekt z VFRPoland
Obciążenie procesora (i5 2500 3,3Ghz 4C/4T) core0 100%, core1 do core3 75-90%
(przy LOD_RADIUS=4.500000 było core0 100%, core1 do core3 50-75%)

Wszystkie opisy dotyczą widoku zewnętrznego. Jakość obrazu wysoka, ostry na dużą odległość. Praktycznie brak nieostrych tekstur w zdefiniowanym przez Lod_radius zasięgu. Doczytywanie tekstur niezauważalne, doczytywanie mesha sporadycznie zauważalne. Brak jakichkolwiek przycięć. Bezproblemowa ostrość tekstury przy rozglądaniu się na boki.

Efekt z BlueSkyScenery (dochodzi mesh o dużej rozdzielczości 10m)
Wszystkie opisy dotyczą widoku zewnętrznego. Jakość obrazu wysoka, ostry na dużą odległość. Sporadyczne występowanie nieostrych tekstur w zdefiniowanym przez Lod_radius zasięgu. Doczytywanie tekstur niezauważalne. Doczytywanie mesha sporadycznie zauważalne, ale nie w stopniu nie przeszkadzającym. Sporadyczne mikroprzycięcia (raz na kilka minut) . Bezproblemowa ostrość tekstury przy rozglądaniu się na boki.
Przykłady tu: viewtopic.php?t=11280

Po zakupieniu szczegółowego mesha, latałem godzinami podziwiając krajobrazy i ciesząc się jak dziecko z tego, jak pięknie mogą wyglądać widoki w FSXe.

II. Stan po wprowadzeniu wpisów: [MAIN] FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=, [JOBSCHEDULER] AffinityMask=14, [GRAPHICS] HIGHMEMFIX=1

Powyższe wpisy testowałem osobno, jeden po drugim, w przeciągu kilku dni - niestety tylko na scenerii VFRPoland. Wpis [MAIN] FIBER_FRAME_TIME_FRACTION= spowodował zmianę obciążenia procesora (rdzeni 1 do 3) do 100%. Po wpisaniu wartości domyślnej 0.33 obciążenie nie wróciło do wcześniejszego, niższego poziomu, usunięcie wpisu też nie pomogło. Ponieważ dwa pierwsze nie przyniosły jakiejkolwiek korzyści, a trzeci spowodował zauważalne, dziwne efekty podczas rozglądania się w widoku zewnętrznym, przywróciłem wszystkie trzy ustawienia do wartości domyślnych, a potem wpisy usunąłem.

Niestety, opłakane efekty tych anulowanych już "usprawnień" wyszły w pełni na jaw w sceneriach od BlueSkyScenery.
Jakość obrazu zrobiła się fatalna, pojawiły się połacie nieostrych tekstur nawet blisko samolotu. Doczytywanie tekstur jest wyraźnie widoczne i występuje prawie cały czas. Najgorzej wygląda mesh, potrafi się doładowywać w szerokim promieniu dookoła samolotu, powodując "wyskakiwanie" ukształtowania terenu. Zamiast mikroprzycięć potrafią wystąpić wyraźnie szarpnięcia, czasami jedno po drugim w ciągu kilku sekund.

Jestem po prostu załamany, tak nie da się latać. Zasadniczym powodem mojej migracji z FS9 na FSXa była właśnie obsługa tekstur terenu o wysokiej rozdzielczości, miałem właśnie kupić DA20 Katana do lotów krajoznawczych - a teraz po "usprawnieniach" mogę wszystko wywalić na śmietnik.

III. Próba odwrócenia tego co się stało.
Przywróciłem domyślne wartości dla ww. wpisów - nie pomogło
Usunąłem wpisy z fsx.cfg (nie miałem ich przed wpisaniem) - nie pomogło
Przywróciłem zarchiwizowany wcześniej plik fsx.cfg - nie pomogło
Wykasowałem fsx.cfg i pozwoliłem programowi założyć nowy - nie pomogło

Co robić? Odinstalować FSXa i zainstalować na nowo? Jak to wpłynie na zainstalowanego REXa i VFRPoland? Najbardziej obawiam się, że HIGHMEMFIX=1 mógł coś namieszać w ustawieniach WDDM i nie jestem pewien, czy przeinstalowanie sterownika karty tu w czymś pomoże.

Wszelkie pomocne sugestie są mile widziane, bo alternatywą jest zaprzestanie lotów :-(
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Łomianki

Post autor: stanislaw5b »

Podepnę się pod ten temat ponieważ też posiadam podobny problem. FSX wczytuje tekstury do jakiegoś tam obszaru, jeżeli wylecę poza ten obszar to Flight Simulator nie chce ładować tekstur (są rozmazane), jedynym sposobem jest zmiana czegoś w ustawieniach prowadząca do ponownego wczytania (pojawienia się pasku ładowania).
Wpisy, które zostały ostatnio zmienione FSX.cfg:
[dodane]:
DisablePreload=1
FIBER_FRAME_TIME_FRACTION=0.99 <-- Początkowo tego wpisu nie było, po pojawieniu się problemu ustawiłem 0.33, 0.77 i 0.99 jednak nie przyniosło to żadnego efektu.

Pozdr.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

stanislaw5b pisze:Podepnę się pod ten temat ponieważ też posiadam podobny problem.
Jaka sceneria, jakie ustawienia FSX i jaki procesor?
stanislaw5b pisze: FSX wczytuje tekstury do jakiegoś tam obszaru, jeżeli wylecę poza ten obszar to Flight Simulator nie chce ładować tekstur (są rozmazane), jedynym sposobem jest zmiana czegoś w ustawieniach prowadząca do ponownego wczytania (pojawienia się pasku ładowania).
Mam problem ze zrozumieniem Twojego opisu. Czy w obrębie scenerii wszystko jest OK, a problem pojawia się, gdy wylatujesz poza obszar scenerii?
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain

VFR Poland, AMD 64x2 5000+ (2,6GHz Dual core). Ustawienia 1 , 2 i 3
Problem pojawia się gdy wylecę poza obszar, który FS wczytał przy ładowaniu lotu, wtedy obszar ten powinien się przesuwać a FS wczytywać tekstury, jednak on tego nie robi dlatego tekstury są rozmazane. Screen w obszarze wczytanym i po wylocie z niego..

Pozdrawiam
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Występujący u Ciebie problem polega na niewyrabianiu się procesora z ładowaniem i przygotowaniem fototekstury terenu. Jest kilka parametrów mających na to wpływ. Ich ustawianie należy zacząć jeden po drugim w odpowiedniej kolejności. Pierwsza najbardziej istotna sugestia - ustaw zablokowanie ilości FPS na 24 (to na początek) i zobacz czy w 1/24 sekundy system wyrabia się z oboma głównymi wątkami (pierwszy to rendering, drugi pobieranie tekstury terenu i mesha). Ustawienie FPS na unlimited nie pozwala wymusić/ustawić prawidłowego podziału czasu pomiędzy te dwa zadania. FPS renderuje tyle ile zdołał pobrać, a ponieważ pobrał nie wszystko co powinien to pojawiły się rozmycia.
Zmieniając limit FPS poszukaj wartości która pozwoli ograniczyć występujący problem. To na początek, bo limitacja FPS nie jest niestety magicznym panaceum na problemy z nieostrością fotoscenerii.

Na czas testów ustaw "Fiber_Frame_Time_Fraction" na wartość domyślną, albo usuń ten parametr całkowicie.

PS. Jaki masz Lod_radius (znajdziesz go w fsx.cfg)? Dołącz ustawienia z paneli "Aircraft" i "Traffic".
stanislaw5b
Light Planes Captain
Light Planes Captain

[TERRAIN]
LOD_RADIUS=4.500000
Co do zablokowania FPS-ów to używam do tego zewnętrznego programu FPS Limiter 0.2.
Link do ustawień, traffic - wszystko na zero, Fiber_Frame_Time_Fraction usunąłem. Czy powyższe zmiany przyniosły wpływ postaram się poinformować jutro.

EDIT:
Sprawdziłem - po ustawieniu ograniczeń w FS-ie ładuje wszystko pięknie - dzięki!
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

stanislaw5b pisze: (...) po ustawieniu ograniczeń w FS-ie ładuje wszystko pięknie - dzięki!
Możesz teraz poeksperymentować z LOD_RADIUS, zwiększ o 1 i sprawdź, czy komputer wyrabia się ze wzrostem ilości danych. (zwiększenie o 1 odpowiada w zaokrągleniu wzrostowi ilości przetwarzanych danych o 50%). Wartości mogą zmieniać się co 0.5 więc poszukaj takiej optymalnej dla Twojego procesora.
Istnieją dwa rodzaje FSXa ;-) ten do fotoscenerii i ten do landclassu. Specyfika pracy w takich konfiguracjach jest diametralnie odmienna i wymagają one innego podejścia.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Wracając do trapiącego mnie problemu. Wpis HIGHMEMFIX=1 spowodował u mnie dokuczliwe i wyraźnie widoczne pogorszenie jakości wyświetlanego obrazu. Jest to widoczne w VC oraz najbardziej w widoku zewnętrznym. Objawia się to jak gdyby spowolnionym i szarpanym przerysowywaniem się obrazu, zwłaszcza w jego centralnej części. Efekt "szarpana" jest taki, jak bym zamienił kartę graficzną na taka sprzed 10 lat. Usunięcie wpisu niestety nie przywróciło programu do wcześniejszego poarawnego trybu pracy. W czasie testowania HIGHMEMFIX=1 nie zmieniałem żadnych innych parametrów, a fatalny efekt był widoczny od razu po pierwszym uruchomieniu FSX'a po dodaniu tego wpisu.

EDIT: problem na pewno nie dotyczy wydajności komputera, bo występuje także na pauzie po całkowitym załadowaniu wszystkich elementów widoku.

Autorem tego "tweaka" jest Jesus Altuve aka "Bojote". Tweak został opisany następująco:
"[GRAPHICS] HIGHMEMFIX=1 Fixes errors with texture addressing modes in WDDM1.0 and 1.1 when using a lot of video memory. The HIGHMEMFIX=1 you see above, fixes a bug in the FSX engine on how it handles texture addressing modes (Wrap,Clamp) and initial render states on single pass shaders, it will completely prevent textures, buildings and entire cockpits from dissapearing! this 'bug' is triggered when there is a high video memory usage situation. so, enjoy :) this is my way of giving to a community that has given me so much over the years. "

Nieco później autor skomentował jego działanie tak:
"I don't think HIGHMEMFIX improves performance AT ALL... nothing, nada... its simply a FIX! (not a performance tweak) it simply enables the LARGEADDRESSAWARE for the DX9 D3DEffects system which (for implementation reasons) was NOT enabled by default when FSX shipped.It made things worse with WDDM because of how memory is managed in Vista and Win7."
http://forum.avsim.net/topic/284866-fsx ... ghmem-fix/

Zwróciłem się z prośba do autora o precyzyjniejsze wyjaśnienie co ten "tweak" faktycznie robi i skąd pochodzi informacja o jego działaniu - odpowiedzi nie otrzymałem.

Moja konfiguracja przy której HIGHMEMFIX sprawił problem:
System: Win7 64bit, DirectX 11 (nie instalowałem DX9)
Karta graficzna: GeForce GTS450
Wersja sterownika NVidia: 275.33
FSX: Gold (czyli SP1, SP2, Acc), ustawiony tryb DX10 preview
Ostatnio zmieniony pt 08 lip, 2011 22:19 przez ad_verbum, łącznie zmieniany 1 raz.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Pytam w kontekście opisanego wyżej problemu. Jakie są domyślne, a jakie zalecane ustawienia w panelu sterowania Nvidia? Chodzi mi tak o ustawienia globalne, jak i ewentualne przejście z ustawienia "pod kontrolą aplikacji" na ustawienia ręczne dla programu.
Nic wcześniej tu nie zmieniałem, ale szukam jakiegoś rozwiązania na trapiący mnie problem.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jest to widoczne w VC oraz najbardziej w widoku zewnętrznym. Objawia się to jak gdyby spowolnionym i szarpanym przerysowywaniem się obrazu, zwłaszcza w jego centralnej części. Efekt "szarpana" jest taki, jak bym zamienił kartę graficzną na taka sprzed 10 lat.
Masz włączoną synchronizację pionową?
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Nie ruszałem ustawień VSync. Przed pojawieniem się tego efektu VS było ustawione tak samo jak teraz. To wygląda, jak spowolnienie odczytu danych z pamięci komputera do bufora pamięci graficznej karty (w FSX przeliczane widoku jest realizowane przez CPU). Moim zdaniem coś siadło na linii FSX > DirectX > WDDM > Karta graficzna.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Włącz (w fsx.cfg, nie sterownikach) i sprawdź.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Właśnie sprawdziłem: [GRAPHICS] ForceFullScreenVSync=1
Tak to powinno być?
Jeśli tak, to nic się nie poprawiło.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Tak, oczywiście jeśli używasz trybu pełnoekranowego. Efekt jest zbliżony do takiego, czy czymś się różni?
http://www.simforums.com/forums/uploads ... 15_FSX.jpg
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Nie. Na obrazku który przedstawiłeś przycięcie jest przez całą szerokość ekranu. U mnie to "szarpanie" dotyczy tylko części obrazu i żywcem przypomina mi podobne efekty z bardzo starych kart graficznych, gdzie system nie wyrabiał z buforowaniem obrazu.
PS. tego nie da się złapać na printscreen, przynajmniej mi się nie udało. Co by potwierdzało moją tezę, że dane w buforze głównej pamięci są OK (stamtąd jest robiony zrzut do printscreena jeśli dobrze pamiętam) a problem powstaje gdzieś dalej.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

To ciekawy problem, dotąd o takiej przypadłości FSa nie czytałem. Sprawdziłeś, czy w innych wymagających programach albo benchmarkach też dzieją się dziwne rzeczy?
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Dotyczy to tylko FSXa. Polatałem dzisiaj trochę tym latadłem, które jest w GoogleEarth i tam wszystko chodzi normalnie.
Może powodem jest zestawienie starego "tweaka" z nowymi sterownikami Nvidia 275.33 albo DirectX 11?

PS. Jeśli odinstaluję FSXa i zainstaluję go na nowo, to co "powie" na to VFRPoland?
nebogipdfel
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: nebogipdfel »

ad_verbum pisze: PS. Jeśli odinstaluję FSXa i zainstaluję go na nowo, to co "powie" na to VFRPoland?
Wystarczy skopiować pliki VFR Poland z Addons Scenery w jakieś inne miejsce i po reinstalacji skopiować ponowne. Można też bez problemu pobrać już raz kupione obszary ponownie.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Google Earth akurat do specjalnie wymagających programów bym nie zaliczył.
Może powodem jest zestawienie starego "tweaka" z nowymi sterownikami Nvidia 275.33 albo DirectX 11?
Nie, problem raczej nie wynika jedynie z tych trzech czynników - przynajmniej u mnie przy takim połączeniu nic się nie dzieje.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor pisze:Google Earth akurat do specjalnie wymagających programów bym nie zaliczył.
Opisywany problem nie jest natury wydajnościowej, występuje nawet w przypadku zatrzymania FSX na pauzie, tylko konfiguracyjnej (parametry w fsx.cfg to są ustawienia zmiennych występujących w funkcjach FSXa).

Problem ustąpił po wykasowaniu FSXa i przeprowadzeniu jego ponownej instalacji oraz po wymuszeniu reinstalacji WDDM na czysto (czyli z usunięciem istniejących plików i ustawień).
Sposób wyświetlania obrazu i płynność jego przesuwania wróciła do wcześniejszego, bardzo dobrego stanu, podobnie ustąpiły pojawiające się zacięcia i doładowywanie mesha nawet w bezpośredniej okolicy samolotu. Wizualnie różnica jest kolosalna. Cały czas stosuję LOD_RADIUS=8.

Odnośnie problemów z utratą płynności przesuwania obrazu w widoku zewnętrznym jestem pewien, że za pojawienie się tego defektu odpowiadał wpis HIGHMEMFIX=1.
Natomiast za spowolnienie wydajności w zakresie doładowywania mesha o wysokiej rozdzielczości oraz tekstur terenu odpowiadały manipulacje parametrami FIBER_FRAME_TIME_FRACTION= oraz AffinityMask. Anulowanie wprowadzonych "tweaków" nie przywróciło programu do poprzedniego, poprawnego stanu - pomogła dopiero kompletna reinstalacja.

Wniosek jest jeden, zmiana ZNANYCH zmiennych programowych (wpisy w fsx.cfg są deklaracjami zmiennych występujących w kodzie procedur FSX) może wpływać na inne NIEZNANE zmienne, które są zapisywane niejawnie. Jak wiadomo dociekliwym, lista możliwych wpisów do fsx.cfg jest znacznie dłuższa niż jest to powszechnie znane. Z braku informacji o sposobie ich działania większość takich parametrów nie jest zmieniana przez użytkowników.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Wyciąganie szerokich wniosków na podstawie tylko jednego przypadku jest obarczone sporym błędem. Być może highmemfix rzeczywiście wprowadza zmiany które nie są znane albo udokumentowane i może doprowadzić do opisanych tu problemów, a być może po prostu w Twojej specyficznej konfiguracji komputera, sterowników i FSa coś się zepsuło. Biorąc pod uwagę, że opisów takiego zachowania po zabawie w tweakowanie specjalnie dużo nie ma, druga opcja zdaje się być bardziej prawdopodobna.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Opisałem tylko mój przypadek, jako materiał pomocniczy przy rozwiązywaniu problemów mogących się pojawić jako efekt uboczny stosowania "tweaków". Nie sądzę bym przesadził we wnioskach. Napisałem tylko o możliwej współzależności już opisanych zmiennych oraz tych jeszcze nie poznanych lub nieopisanych (a jest ich sporo).
PZL Belfegor pisze:być może po prostu w Twojej specyficznej konfiguracji komputera, sterowników i FSa coś się zepsuło.
Ewidentnie coś się zepsuło. Drastycznie pogorszyła się płynność wyświetlania obrazu po zastosowaniu HIGHMEMFIX=1, tu efekt był jednoznaczny. Od razu po pierwszym uruchomieniu, po zmianie tego parametru, wystąpiło drastyczne pogorszenie płynności w przesuwaniu wyświetlanego obrazu podczas rozglądania się w widoku zewnętrznym. Co do tego powiązania nie mam wątpliwości. Oczywiście może być to przypadek specyficzny dla takiej, a nie innej konfiguracji mojego komputera. Opisałem go, bo może ta informacja być przydatna dla kogoś, kogo dotknie podobny problem.

Zastosowałem modyfikację tylko czterech wpisów w fsx.cfg (LOD_RADIUS, FIBER_FRAME_TIME_FRACTION, AFFINTYMASK oraz HIGHMEMFIX, testowałem je niezależnie, jeden po drugim w odstępach jednodniowych. Testy rozpocząłem po dosyć standardowym skonfigurowaniu czystego FSX z SP1, SP2 i Acc, bez żadnych programów zewnętrznych. Przed rozpoczęciem testów konfiguracja była stabilna i pracowała poprawnie za każdym uruchomieniem. W czasie przeprowadzania testów w systemie nie zaszły żadne zmiany, niczego nie doinstalowałem, niczego nie usunąłem i nie zmieniałem ustawień konfiguracyjnych. Komputer na którym zainstalowałem FSX, jest nowy i niezaśmiecony - to maszyna do pracy, praktycznie czysty system Win7 i kilka wiarygodnych, powszechnie stosowanych aplikacji - prawie sterylny ;-). Nie ma na niej zainstalowanych żadnych innych gier.

Dlatego też uważam, że problemy, które wystąpiły podczas testów związane są z wtedy przeprowadzonymi zmianami. Oczywiście jest to przypadek indywidualny, nie będący podstawą do uogólniania - co nie zmienia faktu, iż opisane związki przyczynowo-skutkowe miały miejsce. Zresztą wystarczy wpisać go wyszukiwarki google wymienione powyżej "tweaki" oraz zaznaczyć, że przeszukiwanie ma być ograniczone do forum AVSIM, by przekonać się, że te tweaki jednym przynoszą korzyści, innym pogorszenie jakości i problemy. Wzrost ilości FPSów nie jest jedynym wyznacznikiem dobrej pracy FSXa, jakość obrazu też jest istotna, jeśli nie istotniejsza.

Dla mnie "poprawka", która poprawia nie bardzo wiadomo co, ale coś poprawia i skutkuje wzrostem ilości FPS'ów, psując jednocześnie jakość obrazu jest dyskusyjna. Zwłaszcza w przypadku wydajnych maszyn, gdzie poprawnie skonfigurowany FSX nawet przy bardzo wysokich ustawieniach ze sceneriami typu OrbX osiąga więcej niż 30-40 klatek na sekundę. Za poprawkę, która robi mi 80FPS kosztem nieostrego obrazu, przycinania płynności przynajmniej ja dziękuję i rezygnuję. I nie było by tego wątku, gdyby anulowanie tych problemotwórczych wpisów w fsx.cfg przywracało stan poprzedni.

To jest tylko materiał do przemyślenia, a nie wytyczna stosuj - nie stosuj.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Wypróbuję na sobie co z tym highmemfiksem się dzieje (aktualnie =1).
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Zresztą wystarczy wpisać go wyszukiwarki google wymienione powyżej "tweaki" oraz zaznaczyć, że przeszukiwanie ma być ograniczone do forum AVSIM, by przekonać się, że te tweaki jednym przynoszą korzyści, innym pogorszenie jakości i problemy. Wzrost ilości FPSów nie jest jedynym wyznacznikiem dobrej pracy FSXa, jakość obrazu też jest istotna, jeśli nie istotniejsza.
To oczywiste, gdyby tweaki miały jedynie pozytywny wpływ niezależnie od konfiguracji komputera, to pewnie byłyby domyślnie włączone przez producentów programu. W rzeczywistości to broń obosieczna, należy liczyć się z tym że wydajności nie zyska się nie ponosząc kosztu utraty jakości. Uzyskanie w miarę stabilnych 40 klatek przy skomplikowanych sceneriach Orbx dzięki rozwojowi sprzętu jest możliwe od pewnego czasu (vide filmik sprzed ponad roku), jednak nie przy jednoczesnym używaniu wymagającego samolotu - na to trzeba jeszcze poczekać.
Nie ma na niej zainstalowanych żadnych innych gier.
Czyli nie sprawdziłeś, czy tylko w FSX występowało "szarpanie"?
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

PZL Belfegor pisze:
Nie ma na niej zainstalowanych żadnych innych gier.
Czyli nie sprawdziłeś, czy tylko w FSX występowało "szarpanie"?
Nie, w grach nie sprawdzałem, bo nie mam jak tego zrobić. Mam na drugim komputerze ArmA, ale tu go nie zainstaluję. Zresztą problem dotyczy FSXa, w defaultowym ustawieniu nie występował. Pojawił się dopiero po zastosowaniu wskazanych "tweaków". Po reinstalacji FSXa (i WDDM) zniknął. Wychodzi na to, że to zjawisko specyficzne dla FSXa.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Jak możesz stwierdzić czy problem dotyczył jedynie FSa, skoro nie sprawdziłeś w innych grach? Skoro zakładasz, że highmemfix namieszał w sterownikach, to równie dobrze dziwne rzeczy mogły się dziać nie tylko w FSie.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Wchodzimy w zakresy rozważań filozoficznych ;-)
Dla mnie problem dotyczy FSX'a, bo mam tylko FSX. Pojawił się w skutek manipulacji w FSX'e, po reinstalacji zmodyfikowanych elementów odszedł w niebyt - na szczęście!

Jeśli HIGHMEMFIX namieszał w WDDM to możliwe, że efekty byłyby widoczne w innych aplikacjach, możliwe też, że nie. Wszystko zależy od tego, co ten HIGHMEMFIX robi - a nie wiadomo co on robi. Podobno coś fix'uje ;-))
ODPOWIEDZ