[FSX] Pomoc w dodaniu oświetlenia przyrządów w VC
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
- robert8220
- Cadet

- Skąd jesteś: Łódź
[FSX] Pomoc w dodaniu oświetlenia przyrządów w VC
Witam.
Mam pytanie, jak i czy w ogóle da się zrobić podświetlenie samych przyrządów w VC? A dokładniej mówiąc chodzi mi o to, że lecąc w nocy po włączeniu oświetlenia kokpitu wygląda on tak:
VC + pełne oświetlenie(foto)
Trochę męczące, a z kolei po wyłączeniu światła w kabinie robi się ciemno jak w... i wygląda tak:
VC (foto)
Inaczej ma się w tej sytuacji sprawa na panelach 2D, na których same kontrolki i wyświetlacze są ładnie podświetlone:
Panel 2D(foto)
Jak takie samoczynne oświetlenie przyrządów jak na panelach 2D zrobić w przyrządach w VC?
Bardzo proszę o pomoc jak ten temat ugryźć bo latam tylko na VC.
Mam pytanie, jak i czy w ogóle da się zrobić podświetlenie samych przyrządów w VC? A dokładniej mówiąc chodzi mi o to, że lecąc w nocy po włączeniu oświetlenia kokpitu wygląda on tak:
VC + pełne oświetlenie(foto)
Trochę męczące, a z kolei po wyłączeniu światła w kabinie robi się ciemno jak w... i wygląda tak:
VC (foto)
Inaczej ma się w tej sytuacji sprawa na panelach 2D, na których same kontrolki i wyświetlacze są ładnie podświetlone:
Panel 2D(foto)
Jak takie samoczynne oświetlenie przyrządów jak na panelach 2D zrobić w przyrządach w VC?
Bardzo proszę o pomoc jak ten temat ugryźć bo latam tylko na VC.
Ostatnio zmieniony śr 14 wrz, 2011 16:41 przez robert8220, łącznie zmieniany 2 razy.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
- robert8220
- Cadet

Dzięki za sugestię. Poszedłem za radą Oskara i zaopatrzyłem się w 737NGX. Od PMDG dostałem po portfelu, od żony po łbie za nadwyrężenie budżetu ale powiem szczerze - czuję się jak dziecko w świecie klocków LEGO i elektrycznych kolejek
i jak tylko jakaś siła mnie zdoła oderwać od tego samolotu to pobawię się pomysłem Belfegora ponieważ na delautach trenuje sobie lądowania z ręki opierając się tylko na dostępnych przyrządach i mapach (mniej przygotowań samego samolotu do lotu).
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Wiedziałem, że się spodoba.
Jak będziesz mieć jakieś problemy to możesz napisać, sam poświęcam dużo czasu dla tego samolociku, jest niesamowity. I oczywiście cieszę się, że się podoba. 
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw 06 paź, 2011 17:54 przez oskar1994, łącznie zmieniany 1 raz.
-
macieksoft
- Cadet

- Skąd jesteś: Tychy
Można do sekcji dymu, ale lepiej jako niezależna grupa świateł (wiele defaultowych samolotów ma zajętych niewiele sekcji świateł, więc pozostaje nam kilka dla naszego własnego oświetlenia) Wszystko należy robić w aircraft.cfg Najlepiej sobie jeszcze dorobić wyłącznik (np. programem do edycji paneli 2d "FS panel editor")PZL Belfegor pisze:Można wstawić dodatkowe światła do VC - wprawdzie będą będą podświetlać nie tylko ekrany, ale będą subtelniejsze (i niezależne - jeśli je wstawić do sekcji dymu) od nocnych tekstur.
aktualnie: FSX sp2, Flacon BMS 4.32, DCS:BS, DCS:A10C.
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
Joy Saitek X52 pro + czasami pedały od kierownicy
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
Joy Saitek X52 pro + czasami pedały od kierownicy
- robert8220
- Cadet

Witam ponownie.
Niestety tragedia mi się stała i PMDG został uziemiony (padł mi komp...) i musiałem przesiąść się na 737 od Posky (BCJ_Boeing737MegaPackageVol.3) a co za tym idzie wziąłem się za nocne teksturki VC i gaugesów defaultowego 737, z którego korzysta Posky i napotkałem pewne problemy...
1. Nie mogę znaleźć tekstury lub wpisu w XML odpowiadający za część tła wyświetlacza MFD.Załączam foto z dotychczasowych dokonań i zaznaczonym MFD. Niebieskie tło potrzebuje zamienić na czarne - nie udało mi się to tylko przy wyświetlaniu mapy. W trybie nawigacji VOR jest OK.
Foto
2. Potrzebuję oryginalny plik 737_800.cab ponieważ nie działa kilka funkcji, które w def.737 działały a ja aktualnie go nie posiadam (nie pytajcie dla czego bo sam nie wiem - po prostu zniknęły wraz z plikami .air od prawie wszystkich defaultów... a reinstalki zrobić nie mogę bo zdechła mi nagrywarka)
Pozdrawiam.
[EDIT]
A... jeszcze jedno.. Wie ktoś może jak sprawić, żeby spojlery i hamulce aerodynamiczne zaczynały się wychylać (działać) przy ustawieniu dźwigni np.5% a nie jak to ma miejsce teraz wychylają się dopiero przy ok. 30%? Z samą kontrolką SPD BRAKE ARMED sobie poradziłem ale z zachowaniem się samych spoilerów to już gorzej...
Niestety tragedia mi się stała i PMDG został uziemiony (padł mi komp...) i musiałem przesiąść się na 737 od Posky (BCJ_Boeing737MegaPackageVol.3) a co za tym idzie wziąłem się za nocne teksturki VC i gaugesów defaultowego 737, z którego korzysta Posky i napotkałem pewne problemy...
1. Nie mogę znaleźć tekstury lub wpisu w XML odpowiadający za część tła wyświetlacza MFD.Załączam foto z dotychczasowych dokonań i zaznaczonym MFD. Niebieskie tło potrzebuje zamienić na czarne - nie udało mi się to tylko przy wyświetlaniu mapy. W trybie nawigacji VOR jest OK.
Foto
2. Potrzebuję oryginalny plik 737_800.cab ponieważ nie działa kilka funkcji, które w def.737 działały a ja aktualnie go nie posiadam (nie pytajcie dla czego bo sam nie wiem - po prostu zniknęły wraz z plikami .air od prawie wszystkich defaultów... a reinstalki zrobić nie mogę bo zdechła mi nagrywarka)
Pozdrawiam.
[EDIT]
A... jeszcze jedno.. Wie ktoś może jak sprawić, żeby spojlery i hamulce aerodynamiczne zaczynały się wychylać (działać) przy ustawieniu dźwigni np.5% a nie jak to ma miejsce teraz wychylają się dopiero przy ok. 30%? Z samą kontrolką SPD BRAKE ARMED sobie poradziłem ale z zachowaniem się samych spoilerów to już gorzej...
Ostatnio zmieniony sob 10 lis, 2012 12:41 przez robert8220, łącznie zmieniany 1 raz.
Compal JFL92
IntelCore 2Duo @2GHz 4GB RAM
NVidia 8600GTm
Win 7 x64
IntelCore 2Duo @2GHz 4GB RAM
NVidia 8600GTm
Win 7 x64