Zmiana lotniska docelowego w trakcie lotu.

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

mikusiek1444
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: bytów

Zmiana lotniska docelowego w trakcie lotu.

Post autor: mikusiek1444 »

Witam.
W trakcie lotu z lotniska "X" na lotnisko "Y" chciałbym zmienić lotnisko "Y" na inne dowolne lotnisko. Co trzeba ustawić w nawigacji oraz w radionawigacji ?
Dziękuję za odpowiedź.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

To bardzo ogólne pytanie, nasuwa się odpowiedź: to, co jest potrzebne by tam dolecieć. Jeśli nawigujesz z użyciem pomocy radiowych to pewnie wybierzesz częstotliwość, jeśli z FMC to nazwę pomocy, jeśli ze "starym" INSem to wbijesz koordynaty...
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Z treści pytania wnioskuję, że nie leci ani z FMC ani z INS ;)

Jeśli lecisz wg domyślnego GPSa to musisz wejść w plan lotu w górny menu i wprowadzić nowy (pamiętając, żeby nie zaakceptować przeniesienia na lotnisko startu).

Jeśli lecisz wg przyrządów radionawigacyjnych zgodnie z planem przygotowanym przez FSa to robisz podobnie, tylko musisz odczytać z nav logu jakie są częstotliwości i radiale na poszczególnych odcinkach i odpowiednio je ustawiać na przyrządach radionawigacyjnych.

Jeśli lecisz tylko wg mapy - sprawdź jakie pomoce nawigacyjne doprowadzą Cię do nowego celu i ustaw częstotliwość pierwszej z nich na radiu oraz radial na odpowiednim przyrządzie.
szynus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: szynus »

Jeśli chodzi o ustawianie FSowego GPSa to da się wklepać. Ja sobie podejścia czasami wrzucam żeby zobaczyć jak to GPS pokazuje. Trzeba wejść w FPL i trochę poklikać. Bezpośrednio do lotniska łatwo ustawić, nie próbowałem nigdy żadnych waypointów wklepywać, ale samo lotnisko mi się kiedyś zdarzyło jak coś tam poprzestawiałem. :)
Ostatnio zmieniony wt 15 lis, 2011 21:26 przez szynus, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ