Witam.
W trakcie lotu z lotniska "X" na lotnisko "Y" chciałbym zmienić lotnisko "Y" na inne dowolne lotnisko. Co trzeba ustawić w nawigacji oraz w radionawigacji ?
Dziękuję za odpowiedź.
Zmiana lotniska docelowego w trakcie lotu.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
mikusiek1444
- Cadet

- Skąd jesteś: bytów
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Z treści pytania wnioskuję, że nie leci ani z FMC ani z INS 
Jeśli lecisz wg domyślnego GPSa to musisz wejść w plan lotu w górny menu i wprowadzić nowy (pamiętając, żeby nie zaakceptować przeniesienia na lotnisko startu).
Jeśli lecisz wg przyrządów radionawigacyjnych zgodnie z planem przygotowanym przez FSa to robisz podobnie, tylko musisz odczytać z nav logu jakie są częstotliwości i radiale na poszczególnych odcinkach i odpowiednio je ustawiać na przyrządach radionawigacyjnych.
Jeśli lecisz tylko wg mapy - sprawdź jakie pomoce nawigacyjne doprowadzą Cię do nowego celu i ustaw częstotliwość pierwszej z nich na radiu oraz radial na odpowiednim przyrządzie.
Jeśli lecisz wg domyślnego GPSa to musisz wejść w plan lotu w górny menu i wprowadzić nowy (pamiętając, żeby nie zaakceptować przeniesienia na lotnisko startu).
Jeśli lecisz wg przyrządów radionawigacyjnych zgodnie z planem przygotowanym przez FSa to robisz podobnie, tylko musisz odczytać z nav logu jakie są częstotliwości i radiale na poszczególnych odcinkach i odpowiednio je ustawiać na przyrządach radionawigacyjnych.
Jeśli lecisz tylko wg mapy - sprawdź jakie pomoce nawigacyjne doprowadzą Cię do nowego celu i ustaw częstotliwość pierwszej z nich na radiu oraz radial na odpowiednim przyrządzie.
Jeśli chodzi o ustawianie FSowego GPSa to da się wklepać. Ja sobie podejścia czasami wrzucam żeby zobaczyć jak to GPS pokazuje. Trzeba wejść w FPL i trochę poklikać. Bezpośrednio do lotniska łatwo ustawić, nie próbowałem nigdy żadnych waypointów wklepywać, ale samo lotnisko mi się kiedyś zdarzyło jak coś tam poprzestawiałem. 
Ostatnio zmieniony wt 15 lis, 2011 21:26 przez szynus, łącznie zmieniany 1 raz.