Mam dość nietypowy problem z wyświetlanym obrazem w FSX i nie wiem czym dokładnie jest to spowodowane, ani jak to usunąć. Wygląda to tak jak niżej:
. . . zdjęcie w rozdzielczości 1920x1080 . . .
Problem jest w tym, że jak widać na zrzucie ekranu pojawiają się takie przesunięcia obrazu (zaznaczyłem ich kierunek żółtymi liniami), które zniekształcają nieznacznie obraz. Powstaje taki mini schodek, czy przesunięcie, który nie znika, nie zmienia się tylko jest. Zupełnie jakby grafika przesunęła po skosie obraz i tak go potem zlepiła i wysłała na ekran. W B737 jest to najmniej widoczne, no ale jest. Pojawiło się po zainstalowaniu SP1, a potem SP2. Na gołej instalacji FSX obraz jest idealny. Instalacja dodatków UTX-Europe i FS Global 2010 nic nie zmienia. Próbowałem różnych wersji sterowników do Radeona, różnych ustawień antyalisingu, filtrowania anizotropowego, gorszej jakości tekstur, najwyższej, uruchamiania w oknie, na pełnym ekranie i nic. Generalnie w locie to nie przeszkadza, tylko że rzuca się w oczy i drażni. Dlatego chciałem się tego zniekształcenia pozbyć. Może ktoś z Was się z tym spotkał i znalazł rozwiązanie lub wie jak to naprawić.
Sprzęt jest taki:
MB: MSI CD-53 (chipset P55, bios aktualny)
VGA: Asus ATI Radeon HD 5850 TOP DirectCU (niepodkręcana)
CPU: i5 750 plus Zalman CNPS10X Quiet (niepodkręcany)
RAM: 2x2GB Patriot Viper Series (9-9-9-24) (niepodkręcane)
Zasilacz: Qoltec Storm 650W
Soft:
WinXP PL Home 32bit + SP3
FSX + SP1 + SP2 + (UTX-Europe i FS Global 2010)
Myślę, że reszta konfiguracji jak HDD, DVD czy dźwiękówka są bez większego znaczenia, więc ich tu nie wypisuje. Monitor pracuje w 1920x1080x32 i tak też jest uruchamiany FSX. W rozdzielczości 1920x1080x32 na pełnym ekranie. Obecna konfiguracja FSX.cfg w załączniku.
Liczę, że przeoczyłem coś oczywistego co rozwiązuje ten problem i, że ktoś z Was zna odpowiedź na pytanie jak się pozbyć tego artefaktu na ekranie. Dodam tylko, że przedtem miałem jakiś czas GTX'a 285 i było dokładnie to samo.