[FSX] Saitek throttle Quadrant i speed brake.

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Olbi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Perth Uk

[FSX] Saitek throttle Quadrant i speed brake.

Post autor: Olbi »

Czy da sie ustawić w Fsx w Thottle quadrant od Saitka Speed Brake ? i czy jest możliwość bez używania FSUIPC bo albo nie umiem przeczytać w Axis w controls albo tego nie ma w opjach FSX.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Szukaj "spoilers"
Olbi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Perth Uk

Post autor: Olbi »

Dzięki za pomoc odrazu sie znalazło ^^.
Przemek O.
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: PL

spojlery - problem z ustawieniem

Post autor: Przemek O. »

Witam. Z racji że nie chciałem zakładać nowego tematu podepnę się juz do istniejącego :) Posiadam wolant z przepustnicą firmy Saitek "Pro Flight Yoke System" i używam FS9. Mam problem z ustawieniem spojlerów. Przedstawia to się tak. Przepustnice 1i2 ustawiona mam pod kątem silników a numer 3 chcę ustawić tak żeby była odpowiedzialna za wychylenie spojlerów np. przy zniżaniu, kiedy trzeba podnieść je i opuścić, w mniejszym lub większym stopniu. Opiszę teraz co robię po kolei. Wchodzę w ustawienia wybieram zakładkę ustawień osi i przy spojlerach przypisuje suwak nr 3 (czyli ten z czerwoną główką) :) Wszystko jest dobrze do momentu wykonania ruchu tym suwakiem, mianowicie chcę podnieść spojlery delikatnie, a jak tylko przesunę dźwignię o 1 cm to spojlery wysuwają się w pełnym zakresie, a jak chce je schować to już nie reagują. Próbowałem zmieniać ustawienia "dead zone" i czułości ale nic się nie zmienia. Czy ktoś miał taki problem lub potrafi go rozwiązać ??? Z góry dzięki.
FLY!!!
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nie testujesz ich będąc na ziemi?
Przemek O.
Cadet
Cadet

testuje stojąc na ziemi, czy to źle ?
FLY!!!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Źle. Wynika to z logiki działania systemu spoilerów. Testuj w powietrzu, bo na ziemi działa to inaczej.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
jackal.pl
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wawa

Post autor: jackal.pl »

w moim przypadku miałem mnóstwo problemów z przypisaniem jednej z "przepustnic" do speed breaks. W koncu okazało się, ze wykasowanie przypisania w FS i zrobienie "spoilers" w FSUIPC rozwiązało problem.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

testuje stojąc na ziemi, czy to źle ?
Nie znając logiki działania spoilerów bierze się ich normalne funkcjonowanie za błędne ustawienie osi spoilerów, dlatego lepiej testować będąc w powietrzu (choć już z opisu wynika, że u Ciebie działają jak należy).
Przemek O.
Cadet
Cadet

Ok działa. Dzięki za pomoc, jesteście wielcy. Pozdro
FLY!!!
pawciopz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdańsk

REVERS

Post autor: pawciopz »

Czy aby ustawić revers w Saiteku potrzebuję FSUIPC ?
Szukałem wszędzie i próbowałem, ale nic :(
PAWEŁ :)
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Możesz w fsuipc, zakładka axis assignments warunek - fsuipc zarejestrowany.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

To zależy w jakim saiteku. Jeżeli chodzi ci o saitek throttle quadrant to tam są zwykłe guziki - wystarczy, że przypiszesz do jednego z nich w FSie przepustnicę tak by jechała w dół (tak jak defaultowe F2) i tyle.

edit:
Możesz w fsuipc, zakładka axis assignments warunek
Jak wyżej. Revers w saitek throttle quadrant nie ma osi.

Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony śr 28 gru, 2011 13:28 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 1 raz.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W FSUIPC można rozdzielić jedną oś na kilka zakresów, więc nie ma z tym problemu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Tomek1158 pisze:Revers w saitek throttle quadrant niema osi.
Jak to nie ma osi? widziałeś go kiedyś w ogóle? http://www.saitek.com/uk/prod/quad.html
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Re: REVERS

pawciopz pisze:Czy aby ustawić revers w Saiteku potrzebuję FSUIPC ?
Szukałem wszędzie i próbowałem, ale nic :(
Nie - możesz sobie przypisać F2 do przycisku znajdującego się na dole zakresu przepustnicy, ale nie będzie to płynna regulacja.
hideto
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: hideto »

Nie żebym się czepiał, ale tam żadnego przycisku nie ma ;-) Ofc w sensie 'fizycznym'. Każda dźwignia jest podłączona do potencjometru którego pewien zakres jest odczytywany przez sterownik jako 'przycisk'.

Symulacja tego przycisku, w zasadzie takie odczucie jakbyśmy go wciskali jest stworzone w bardzo prosty sposób. Każda dźwignia ma wypustkę która wskakuje w małe zagłębienie w momencie gdy dźwignia osiąga znacznik '0'.

Taaa wiem, marudzę.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

To prawda, fizycznego przełącznika nie ma - dlatego napisałem o zakresie, jak widać nie dość wprost (podobnie jak tutaj). Pewnie lepszy byłby "symulowany przycisk na dole dostępnego użytkownikowi zakresu potencjometru wajchy", jednak ta końcówka jest zwracana jako zwykły przycisk i do jej przypisania znajomość rozwiązania nie jest tak naprawdę konieczna, choć ciekawostkę warto znać.
ODPOWIEDZ