[FSX] Problem z doczytywaniem tekstur w trakcie lotu

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPGD

[FSX] Problem z doczytywaniem tekstur w trakcie lotu

Post autor: ad_verbum »

I. Sprzęt:
płyta główna: Gigabyte GA-P67A-UD4-B3 (Bios ver. F6)
procesor: Intel i5 2500 (bez OC)
pamięć: Kingston 2x4GB 1333MHZ CL9 (bez OC)
karta graficzna: Gigabyte GTS450 1GB DDR5 (bez OC, sterowniki nVidia ver. 275.33)
dysk twardy: WD 500GB 7200
zasilacz: Fractal Design Tesla 550W
karta dźwiękowa: zintegrowana
joystick: Saitek Cyborg 3D USB (działa na sterowniku systemowym HID Microsoftu, podłączony bezpośrednio do PC)
pedały: Saitek Pro Flight Rudder Pedals (działa na sterowniku Saiteka 5.6.0.29, oprogramowania dodatkowego nie instalowałem, podłączony bezpośrednio do PC)

II. Oprogramowanie:
system operacyjny: Win7/64 HP, bez SP1 (ze względu na niezgodność z użytkowanym oprogramowaniem), bez poprawek z Windows Update, UAC włączone, indeksowanie dysków wyłączone,
symulator: FSX Gold ENG,
FSX.cfg: bez tweaków, jedynie LOD_RADIUS=6.000000
DX10 Preview: wyłączone
dodatkowe oprogramowanie do symulatora: REX, darmowa wersja FSUIPC, HTR 1.4
zainstalowane dodatki: 206Dodosim, Huey X, fotoscenerie: VFRPoland, MegaSceneryEarth, BlueSkyScenery, Mesh 10m USA od FSGenesis

III. Opis problemu:
FSX pracował w powyższej konfiguracji bezproblemowo od dnia zakupienia tego komputera, aż do teraz. Maszyna przeznaczona jest do pracy oraz do FSXa i nie ma na niej zainstalowanych zbyt wielu programów, a ich lista nie uległa ostatnio zmianie. Po dwutygodniowej przerwie w korzystaniu z FSXa uruchomiłem go i zonk!

Po wczytaniu samolotu wszystko wydaje się być OK, jednak do czasu, gdy nie odleci się kilkanaście kilometrów od lokacji startowej. Gdy FSX zacznie pobierać i przetwarzać nowe dane (tekstury terenu) zaczynają się problemy. Po przełączeniu się z VC do widoku zewnętrznego widać goły, nieoteksturowany samolot i nieostre tekstury ziemi - tektury samolotu pojawiają się najwcześniej po upływie 60-90 sekund, czasami trwa to kilka minut. O załadowaniu ostrych tekstur ziemi można zapomnieć, bo nawet w przypadku Cessny 172 szybciej się przemieścimy w nowe miejsce niż tekstury załadują się do końca.

Po przełączeniu się z powrotem do VC mam szare wnętrze, bez tekstur. Widać jedynie gaugesy. Czas oczekiwania na załadowanie tekstur VC wynosi od 1,5 minuty aż do 5 minut! Tekstury terenu, za widoczne za oknem, nie mają szans załadować się całkowicie, ze względu na przemieszczenie się samolotu. Wygląda to koszmarnie i nie da się latać.

VC Cessny
Obrazek

VC F-18
Obrazek

Widok zewnętrzny stan obecny
Obrazek

Widok zewnętrzny taki, jaki powinien być
Obrazek

Wcześniej FSX, przy tych samych ustawieniach cfg, nadążał z pobieraniem i obrabianiem tekstur nawet dla prędkości przelotu 500-600 kt, teraz Cessna latająca 100kt jest za szybka. Przykłady wcześniejszych zdjęć z lotów, gdzie opisywany problem nie występował a konfiguracja nie uległa zmianie od tego czasu:
viewtopic.php?t=11280
viewtopic.php?t=10696&postdays=0&postor ... &start=200

IV. Podjęte próby usunięcia problemu:
FSX uruchomiony bez posiadanych dodatków (bez REXa, FSUIPC, HTR) - nie ma poprawy
FSX uruchomiony z nowym FSX.cfg bez żadnych niestandardowych wpisów - nie ma poprawy
FSX uruchomiony na przeinstalowanych od nowa sterownikach nVidia (275.33) - nie ma poprawy
FSX uruchomiony na starszej (270.11) i nowszej (285.62) wersji sterowników - nie ma poprawy
sprawdzenie ustawień procesora, pamięci i HDD w Biosie - ustawienia poprawne, takie same jak wcześniej
sprawdzenie wydajności (benchmarki) procesora, pamięci i HDD - wyniki poprawne, takie same jak wcześniej
sprawdzenie uruchamianych wraz z systemem programów i usług - wyniki poprawne, takie same jak wcześniej
Stan HDD - stopnień zajętości 40%, stopień defragmentacji - narzędzie systemowe twierdzi, że nie wymaga defragmentacji, raport SMART stan dysku bdb.
DXDiag nie wykazuje żadnych nieprawidłowości.

Już dwa dni się temu przyglądam i skończyły mi się pomysły, co by tu jeszcze zrobić. Czy reinstalacja (przez nadpisanie) FSXa ma sens?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie będzie to to samo co tu:
viewtopic.php?t=11856 ?
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

konraf pisze:Nie będzie to to samo co tu:
viewtopic.php?t=11856 ?
Przeczytałem już wcześniej ten opis i to nie jest to. Tam przyczyną był brak SP2, a problem nie był związany z procesem pobierania i przetwarzania tekstur przez FSX, tylko z niepoprawnym wyświetlaniem geometrii modelu 3D.

Uruchomiłem systemowy monitor wydajności (konkretnie to monitor zasobów) by prześledzić w czasie rzeczywistym co się dzieje w systemie podczas pracy FSXa. Wyraźnie widać, że najpierw FSX doczytuje sobie dane z dysku i nie wygląda na to by tu miał być problem - transfer danych w KB/s jest przynajmniej 20 razy mniejszy niż najniższa wartość prędkości odczytu z dysku.

Natomiast bardzo zapracowany jest procesor, obciążenie jest 100% (wcześniej też tak było). Jest jednak widoczna istotna różnica - wcześniej zatrzymanie (pauza) lotu powodowało błyskawiczne doczytanie i wyświetlenie tekstur, co jest dosyć oczywiste w kontekście braku nowych danych do przetworzenia.

Teraz nawet po zatrzymaniu (pauza) procesor coś "mieli" przez minutę lub nawet kilka, a jak skończy (co widać w monitorze zasobów) to wszystkie tekstury się pojawiają w ciągu sekundy. Czyli prawdopodobną przyczyną jest jakieś wąskie gardło w przetwarzaniu danych przez FSXa przed ich wyświetleniem. Wcześniej takie zjawisko nie występowało.

W międzyczasie nic specjalnego nie robiłem na tym komputerze - zainstalowałem jedynie zakupione scenerie od MegaSceneryEarth i nową wersję GoogleEarth.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Może mało pomocne, ale spróbuj kasacji (z zachowaniem kopii) FSX.cfg, a następnie skorzystaj z automatu: http://www.venetubo.com/fsx.html.
Jeśli po nim zachowanie się polepszy, będzie wiadomo, że powód może leżeć we wpisach FSX.cfg. Jeśli nie, to wykluczymy FSX.cfg.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

RzEmYk pisze:Może mało pomocne, ale spróbuj kasacji (z zachowaniem kopii) FSX.cfg, a następnie skorzystaj z automatu: http://www.venetubo.com/fsx.html.
Jeśli po nim zachowanie się polepszy, będzie wiadomo, że powód może leżeć we wpisach FSX.cfg. Jeśli nie, to wykluczymy FSX.cfg.
Serdeczne podziękowania RzEmYk, Twoja sugestia okazała się bardzo pomocna. Wcześniej kasowałem FSX.cfg i wpisywałem do niego te ustawienia, które sprawdziły się wcześniej - co niestety nie zadziałało.

Jednak sugestia skorzystania z generatora na Venetubo okazała się strzałem w dziesiątkę. Wygenerowałem odpowiedni dla mojego komputera FSX.cfg, usunąłem z niego jeden wpis do którego mam wyjątkowe uprzedzenie po wcześniejszych przeprawach (HIGHMEMFIX=1) resztę pozostawiłem bez zmian, uruchomiłem komputer i bardzo się ucieszyłem. Czas przeładowania tekstur VC wrócił do normy, nie jest dłuższy niż 1 sekunda, a tekstury terenu ładują się prawie idealnie nawet przy prędkościach przelotu rzędu 500-600 kt.

Ponieważ lubię wiedzieć co jest grane, więc zacząłem poszukiwania czynnika sprawczego. Od początku miałem wrażenie, że to "zamulał się" proces ładowania/przetwarzania tekstur przez CPU więc na pierwszy ogień poszedł wpis:
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=14
i był to strzał w dziesiątkę! Usunięcie go powodowało powrót do opisanego wcześniej fatalnego stanu, ponowne wpisanie powodowało powrót FSXa do pełnego zdrowia.

Ciekawe jest w tym wszystkim, że wcześniej, przed wystąpieniem opisywanych problemów nie stosowałem tego wpisu. Niezależnie od tego, w obecnej sytuacji zastosowanie go okazało się 100% skutecznym rozwiązaniem. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

To i ja może również spróbuję tego sposobu, bo także mam problem z wolnym wczytywaniem tekstur lądu (aczkolwiek jeśli chodzi o same tekstury samolotu, to nie narzekam). Tylko gwoli ścisłości... rozumiem, że robię kopię CFG, usuwam dotychczasowy plik, uruchamiam FSX w celu wygenerowania świeżego pliku i dopiero ten poddaję automatycznej obróbce na "venetubo.com"?
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Nie, wysyłasz ten plik fsx.cfg, którego używasz.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Mimo, że mam już w nim jakieś dodatkowe tweaki? Hm, myślałem, że lepiej wysłać "surowy" plik, ale ok - zrobię jak piszesz. Dzięki za sprostowanie.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Na tym polega sens tej strony, analizuje co masz w fsx.cfg, jaki masz sprzęt i na tej podstawie proponuje wpisy.
luko
Jet Captain
Jet Captain

U mnie chyba ten zabieg nie pomógł, a nawet chyba coś skopał ... chyba, że to zbieg okoliczności...

Pojawił się komunikat o braku wolnej pamięci z sugestią ponownego uruchomienia FS'a (nie pamiętam dokładnie treści)...FS co prawda działał dalej, ale z takim oto bugami...

Obrazek

..wiele tekstur (lądu oaz samolotu na zewn. i w kokpicie) stało się czarnymi placami.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

luko pisze:U mnie chyba ten zabieg nie pomógł, a nawet chyba coś skopał ... chyba, że to zbieg okoliczności...
..wiele tekstur (lądu oaz samolotu na zewn. i w kokpicie) stało się czarnymi placami.
Sprawdź czy wygenerowany plik fsx.cfg zawiera wpis HIGHMEMFIX=1. Jednym on szkodzi, innym być może pomaga. Sam autor generatora zamieszczonego na stronie Venetubo przestrzega na temat możliwości wystąpienia nieprawidłowości po jego zastosowaniu w systemach Vista i Win7 - http://forum.avsim.net/topic/284866-fsx ... ghmem-fix/ (szukaj wpisu bojote)

Jego wyłączenie/usunięcie z pliku fsx.cfg nie rozwiązuje sprawy ponieważ zmienia on parametry pracy bibliotek systemowego sterownika WDDM. U mnie nieprawidłowości zniknęły dopiero po całkowitym fizycznym usunięciu sterowników karty graficznej z systemu (aż do defaultowego trybu windows z sterownikiem systemowym) i ponownej instalacji sterowników karty graficznej.

PS.
To nie koniecznie musi być to, bo generator mógł Ci jeszcze zamieszać w paru innych parametrach. Efekt jego działania należy potraktować jako sugestię, a poszczególne wpisy należy dobrać samodzielnie do systemu, wydajności podzespołów, preferencji odnośnie sposobu wykorzystania FSXa i zainstalowanych dodatków. Lista parametrów wejściowych generatora dostarczających mu informacji o komputerze nie jest zbyt rozbudowana, tym samym wynik też jest uproszczeniem.
luko
Jet Captain
Jet Captain

HIGHMEMFIX miałem już wcześniej i nie było podobnych sytuacji. Zatem ten bug to albo przypadek, albo spowodował to inny wpis wygenerowany na venetubo.
Z tego co pamiętam, program dodał parametry AFFINITY MASK i SWAP_WAIT_TIMEOUT ... nie pamiętam niestety jakie wartości tych paramterów wpisał. Był jeszcze jakiś komentarz (po wygenerowaniu pliku) odnośnie parametru FIBER_FRAME_TIME_FRACTION, ale też nie pamiętam co on tam "krzyczał" - po południu wstawię więcej szczegółów.
luko
Jet Captain
Jet Captain

Ok, wracam do sprawy i podaję nieco więcej szczegółów...
Na początek zrzut za strony startowej, ze wstępnymi ustawieniami (karty graf. nie ustawiam ponieważ na liście są do wyboru tylko nVidie, a ja mam ATI4870 i szczerze mówiąc nie wiedziałem co tam ustawić):

Obrazek

..i informacja o pliku wynikowym:

Obrazek

Zastanawia mnie zapis:
You are using a non standard texture size. We'll skip this option and leave it unchanged.

Problemy:
1. czarne tekstury po komunikacie o braku wolnej pamięci i sugestii ponownego uruchomienia FSX (screen dwa posty wyżej).
2. Ogólnie problem wolnego wczytywania tekstur lądu podczas lotu (Ps. zainstalowany pakiet FScene4X)

Przyszło mi ostatnio do głowy pytanie, czy wolne wczytywanie tekstur nie jest przez dysk twardy? Obecnie mam dwa Samsungi HD321KJ 7200rpm, już dość leciwy model. FSX co prawda na oddzielnej partycji, a nawet na osobnym dysku co System .. ostatnio puściłem również defragmentację partycji z FS'em (narzędziem windowsowym). Na tej samej partycji co FSX mam również wszystkie dodatki do FS'a. No i tak to ogólnie wygląda...
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

luko pisze:Przyszło mi ostatnio do głowy pytanie, czy wolne wczytywanie tekstur nie jest przez dysk twardy?
W normalnym przypadku (sprawny system i poprawna konfiguracja) prędkość transferu danych pomiędzy dyskiem a systemem wielokrotnie przekracza wymagania FSXa. Zakładamy oczywiście, że dane na dysku nie są nadmiernie pofragmentowane i na wydajność dysku nie wpływają za mocno inne programy. Przeciętny średni transfer HDD 7200rpm wynosi od 120MB/s do 70MB/s w zależności od położenia obszaru danych na dysku. Minimalne wartości chwilowe odczytu nie powinny być niższe niż 20MB/s. Sprawdź jak to wygląda w przypadku Twoich dysków.

W przypadku fotoscenerii VFRPoland (rozdzielczość 2,4m) doczytywanie nowych obszarów terenu powodowało obciążenie HDD na poziomie od setek KB/s do maksymalnie 2 MB/s. Sprawdzane w trakcie lotu za pomocą monitora zasobów Win7 (Ctrl+Alt+Del > Menedżer zadań (zakładka wydajność) > Monitor zasobów > Dysk > Aktywność dysku). Są to wartości dużo niższe niż minimalna wartość transferu dla dysku wynosząca ponad 20MB/s.

Sprawdzałem to również dla fotoscenerii o rozdzielczości 1,2 m (BSS Montana Glacier Park) wgranej w całości na ramdysk o minimalnym transferze większym niż 2200MB/s (4x tyle co szybkie SSD) i mogę jednoznacznie stwierdzić, że nie przyspieszyło to wyświetlania fototekstury. Wygląda na to, że jedynym ograniczeniem szybkości wyświetlania scenerii z fototeksturą na moim komputerze jest procesor.

Obciążenie dysku (WD 500GB 7200) sięga maksymalnie 10% jego przepustowości i to tej minimalnej. Obciążenie (GPU load) karty graficznej GTS450 nie przekracza 20% przy bezchmurnym niebie. Stopień wykorzystania pamięci karty pomiędzy 470-780MB. Obciążenie procesora (wszystkie 4 rdzenie) 100% przez 95% czasu. Po wprowadzeniu wpisu [JOBSCHEDULER] AffinityMask=14, obciążenie core0 wynosi ok 30-50%, obciążenie rdzeni core1-core4 odpowiedzialnych za przeliczanie tekstur wynosi 100%.

W przypadku latania nad fotoscenerią o wysokiej rozdzielczości czynnikiem decydującym o jakości wyświetlania terenu jest wydajność procesora. Szybsza karta nic tu nie daje, testowałem GTX560 (mam ją w drugim komputerze) i nie odnotowałem żadnego szybkości pracy FSXa. Szybszy dysk, o czym pisałem powyżej, też nic tu nie zmienił.

Moja rada - przetestuj poszczególne ustawienia i tweaki sukcesywnie, jeden po drugim, a nie wszystkie na raz. Zacznij od czystej i prawidłowej konfiguracji FSX (SP1+SP2 lub Acc) i przeinstalowanych (od zera) sterowników karty graficznej. Na takiej konfiguracji poszukaj za pomocą narzędzi monitorujących pracę systemu, gdzie jest wąskie gardło a potem sięgnij po odpowiednie, dla występującego problemu, modyfikacje pliku fsx.cfg.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bydgoszcz

Problemy z doczytywaniem tekstor i spadek fpsow

Post autor: kulka1981 »

Witam

Jestem posiadaczem FSX Acceleration i mam ten sam problem. Nie wiem, moze moj komputer jest zbyt slaby. Jest to laptop MSI GT780DXR, rece mi opadaja walczac z FSX.
Czy jest ktos kto moze mi pomoc? Nie mam pomyslu co zrobic, do tego dochodzi tez spadek fpsow np na Heathrow. Widze, ze ludzie z gorszym sprzetem maja lepsza wydajnosc niz ja, ma ktos pomysl jak to ruszyc? Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony pn 09 kwie, 2012 22:27 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel i7 2700K 3,5GHz@4,4GHz, ASRock Z77 Extreme 4, Samsung SSD 840 PRO 256Gb, Samsung 3TB+1TB(FSX), Kingston HyperX 2x8GB 2133MHz, EVGA GTX 980Ti SC 6GB, XFX Core PRO 650W, Win7/64
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

Re: Problemy z doczytywaniem tekstor i spadek fpsow

kulka1981 pisze:laptop MSI GT780DXR
Laptopy nie są najlepszą platformą dla FSXa. Nawet te zaliczane do wydajnych, w zestawieniu z komputerami stacjonarnymi wypadają przeciętnie. Podstawową przyczyną jest związek wydajności komputera z poborem mocy i ilością wydzielanego ciepła. Komputer mobilny jest zarówno konstrukcyjnie, jak i konfiguracyjnie zaprojektowany do pracy w reżimie oszczędnego gospodarowania prądem i unikania dłuższych obciążeń termicznych. W wydajnych komputerach stacjonarnych stosuje się radiatory zajmujące objętość 1000 cm3 i więcej, połączone z wydajnymi wentylatorami o średnicy 100 czy 120 mm. W laptopie, z natury, brak na to miejsca i stąd koncepcja procesorów i kart graficznych w wersjach mobilnych, charakteryzujących się obniżonym poborem mocy, niestety kosztem wydajności.

Procesor i7-2670QM znajdujący się w Twoim notebooku pracuje z zegarem 2,2 GHz, a to jak na wymagania FSX bardzo mało. I dobra karta graficzna (GTX 570M) za dużo tu nie pomoże. W przypadku FSX wydajność jest bezpośrednio uzależniona od prędkości taktowania CPU oraz od ilości rdzeni. Względne optimum to procesor czterordzeniowy taktowany na 3,3 GHz, a tak naprawdę dobrą wydajność oferują dopiero procesory przetaktowane powyżej 4 GHz.

Na twoim komputerze można spokojnie uruchamiać FSXa, tyle że na ustawieniach niższych niż średnie. W uproszczeniu: niski autogen, wyłączony cały lądowy i wodny traffic, wyłączone flary i bloom, wyłączone cienie od samolotu, wyłączony ground scenery shadow, water effect na Low 2.x.
Należy wyłączyć HT w BIOSie, system ma widzieć widzieć wyłącznie 4 rdzenie fizyczne.
Na koniec najważniejsze - ustawiony limit FPS (najlepiej w programie nvidia inspector) - na początek na 20 klatek. Przetestuj uruchamiając menedżera zadań i obserwując stopień obciążenia core0. Jeśli obciążenie będzie niższe niż 100% możesz zwiększyć limit FPS i powtórzyć procedurę. Uwaga: w czasie testów nie stosuj tweaków, a zwłaszcza tych z automatycznego generatora ze strony venetubo.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Na koniec najważniejsze - ustawiony limit FPS (najlepiej w programie nvidia inspector) - na początek na 20 klatek.
Limit FPS + antialiasing i filtrowanie anizotropowe wywalone przez Inspectora do karty graficznej (a w FSX filtrowanie trilinear i wyłączony AA).

Ja bym dodał jeszcze sprawdzenie tego co ostatnio zgłaszał KhaaL - sprawdzenie czy procesor nie ma Turbo Boosta, który z FSX źle działa i lepiej go w ogóle wyłączyć.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Re: Problemy z doczytywaniem tekstor i spadek fpsow

Dziekuje Panowie za sugestie,niestety to musial byc laptop-(niedawno zostalem ojcem:D)
Mam ten smieszny turbo booster,zastosuje sie do waszych sugestii i powroce z wynikami.

PS chyba nie idzie wylaczyc HT u mnie,w biosie nic nie widze takiego.

Wiem,ze nie bedzie takiej wdajnosci jak w stacjonarkach,chodzi mi jedynie o plynnosc i nie doczytywanie tekstur.Nawet z mniejszym autogenem i innymi propozycjami podanymi wyzej przez kolegow z forum.(water lowx2 itd).

Nawet jak zmniejsze autogen w fsx.cfg to i tak doczytyje mi teksturki:/
Intel i7 2700K 3,5GHz@4,4GHz, ASRock Z77 Extreme 4, Samsung SSD 840 PRO 256Gb, Samsung 3TB+1TB(FSX), Kingston HyperX 2x8GB 2133MHz, EVGA GTX 980Ti SC 6GB, XFX Core PRO 650W, Win7/64
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Sprostowanie mojego błędu w nazwie:
viewtopic.php?p=116857#116857
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

wojtek_84 pisze: Ja bym dodał jeszcze sprawdzenie tego co ostatnio zgłaszał KhaaL - sprawdzenie czy procesor nie ma Turbo Boosta, który z FSX źle działa i lepiej go w ogóle wyłączyć.
Mała uwaga, problem który nękał KhaaL'a był spowodowany działaniem Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST), a nie technologii Turbo Boost. Wyjaśnienie jest w wątku: viewtopic.php?t=11936&postdays=0&postorder=asc&start=10

Wyłączanie funkcji Turbo Boost spowoduje u wszystkich użytkowników nieposiadających procesorów z odblokowanym mnożnikiem (wersja K) zmniejszenie szybkości taktowania procesora o 100 do 400MHz, a to nie jest mile widziane.
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pruszcz Gdański

Post autor: West »

Ciężka sprawa, generalnie jeżeli mogę coś zasugerować to defragmentację.
Proponuję defragmentację czymś "lepszym" niż narzędziem systemowym - np. 30 dniowym Trialem programu Diskkeeper 2012.

Sprawdź, zapostuj wynik. Będziemy myśleć dalej!

Pozdrawiam,

West
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze: Nawet jak zmniejsze autogen w fsx.cfg to i tak doczytyje mi teksturki:/
Skoro to laptop, to warto się upewnić w jakim trybie oszczędzania energii pracuje. Ze względu na ograniczenia termiczne laptopy potrafią mieć aktywne funkcje ograniczania wydajności nawet przy zasilaniu sieciowym. W płytach do komputerów stacjonarnych można wyłączyć oszczędzanie energii przez procesor w BIOSie za pomocą parametru CPU EIST - disable. W laptopie ta funkcja może być jednak niedostępna dla użytkownika. Gdyby jednak była, to używaj tego ustawienia tylko z zasilaniem sieciowym, bo inaczej będzie Ci procesor szybko "wysysać" baterię.

Proponuję zaopatrzyć się w bezpłatny program CPU-Z ( www.cpuid.com ) do monitorowania aktualnego taktowania procesora i sprawdzić w testach jaka jest szybkość taktowania i mnożnik CPU podczas latania w FSX. Powinna być równa lub wyższa niż 2,2 GHz przez cały czas. Jeśli nie jest, to powinieneś zająć się ustawieniami zarządzania energią (w tym EIST).

Co do HT, to poszukaj dokładniej, bo opcja wyłączenia HT powinna być dostępna. Nie wiem jaki masz BIOS, ale szukaj czegoś w stylu "Advanced CPU core features".

PS. Doczytywanie tekstur występuje nawet na znacznie szybszych maszynach, problemem jest tylko stopień nieostrości i widoczność tego zjawiska. Z pewnymi niedoskonałościami trzeba się pogodzić.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Nawet z mniejszym autogenem i innymi propozycjami podanymi wyzej przez kolegow z forum.(water lowx2 itd).

Nawet jak zmniejsze autogen w fsx.cfg to i tak doczytyje mi teksturki:/
Jeśli masz SP2 to zmniejszenie autogenu w fsx.cfg nie działa w ogóle albo nie działa prawidłowo... więc lepiej w ogóle sobie odpuścić ten tweak i ustawiać autogen na suwakach (zresztą moje i nie tylko moje obserwacje są takie, że autogen poza dense i extremely dense specjalnie nie wpływa na wydajność).

Lepiej ustaw sobie SmallPartRejectRadius=4 (albo 8). To spowoduje, że małe obiekty (1,2,4,8 to wielkość w pixelach) nie będą się ładowały. Niestety powoduje to "pojawianie się" sporych obiektów - no ale coś za coś.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Problemy z doczytywaniem tekstur i spadek fpsow

Witam

Dokonalem defragmentacji partycji na ktorej mam FSX i ustawilem wysoka wydajnosc w opcjach zasilania. Lapek jest caly czas na kablu. Mysle, ze zmiana w opcjach zasilania i defragmentacja cos pomogla, ale nadal bylo doczytywanie chociaz mniejsze i szybsze, a obraz jakby lekko przycinal. Spadku fpsow nie bylo.
W dodatku namieszalem cos w nvidia inspector i mam teraz spadek fps, a tego nie bylo i znowu to doczytywanie tekstur. Moze postawic od nowa FSXa czystego i sugerowac sie waszymi radami. Wolam o pomoc Panowie. Co radzicie?Jestem laikiem w instalowaniu FSX takze prosze o wyrozumialosc:D
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie, 2012 21:22 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

W Nvidia Inspector wróć ustawień defaultowych.
Mało prawdopodobna sprawa ale zapytam.. czy masz dużo wolnego miejsca na dysku?
Pytam dlatego, że na starym komputerze miałem podobny problem gdy dysk był zapełniony dosłownie w 99%.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hej partycja E: jest tylko i wylacznie dla FSX ok 365GB, a do defautowych ustawien NI wrocilem. FSX trzyma mi nadal limit 30 klatek (taki ustawilem poprzednio).

[Po znaku interpunkcyjnym stosujemy spacje. - Rz]
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie, 2012 22:15 przez kulka1981, łącznie zmieniany 1 raz.
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze:FSX trzyma mi nadal limit 30 klatek (taki ustawilem poprzednio)
Spróbuj, który z tych trzech wariantów ustawień limitacji FPS sprawdzi się najlepiej u Ciebie. Możliwości są trzy:
- pierwsza to ustawnienie "unlimited" w FSX i ustawienie limitu FPS wyłącznie w Nvidia inspector
- druga to ustawienie limitu FPS tylko w FSX, a w Nvidia inspector ustawienie "Off"
- trzecia to tryb mieszany z ustawieniem limitu i tu i tam. Z zachowaniem warunku, że wewnetrzny limit w FSXe jest ustawiony nieco wyżej niż ten w Nvi.

Przetestowałem wszystkie trzy, od strony wizualnej są pewne różnice, ale trudno mi jednoznacznie powiedzieć, który wariant jest lepszy. Jest to dziwne w kontekście wyraźnie różnych wyników obciązenia CPU, a dokładnie to stopnia obciążenia pierwszego rdzenia odpowiedzialnego za "rendering" sceny.

Wyniki (dla mojej konfiguracji) przedstawiam poniżej:

Internal FPS | Nvi FPS | CPU Core0 load
-------------------------------------------------
unlimited | 35 FPS | 40%
36FPS | 35 FPS | 60%
36 FPS | off | 100%

Możesz przetestować te warianty i wybrać ten, który się najlepiej sprawdzi w Twoim przypadku. Pierwszy powoduje najniższe obciążenie procesora pracą, co w przypadku wolniejszego procesora może mieć istotne znaczenie.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Problem z doczytywaniem tekstur w trakcie lotu

Witam

Postawie od nowa FSX + dodatek acceleration, wrzuce scenerie Madera (do testowania doczytwania tekstur) i zaczne krok po kroku wg waszych porad.
Troche mnie przeraza ustawienie FSX w Nvidai Inspector (jest to dla mnie nowosc, a opcji ustawien jest tam cala masa).
Moze jest na forum jakas instrukcja jak to ustawic od poczatku, badz ma ktos taka.
Im wiecej czytam o FSX jak go zainstalowac i zoptymalizowac, tym mam wiekszy metlik w glowie :)
Dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Co konkretnie chcesz ustawiać w NvidiaInspector?
Ja ustawiam tam tylko AA, jako frame limiter stosuje inny zewnętrzny program.
Nie wpadnij w pułapkę za pogonią FPSów jak wiele osób, skończy się to tym, że bez końca będziesz dłubał w ustawieniach i coraz mniej latał.

Jakiś czas temu przestałem się przejmować, że czasem coś przytnie itp bo inaczej bym dłubał w opcjach w nieskończoność. W moim przypadku przynajmniej znalezienie "golden settings" jest niemożliwe. ;)
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jak mozesz to podaj mi Twoje ustawienia AA co tam mam tykac w NI i jakim programem ustawiasz FPS?
ad_verbum
Jet Captain
Jet Captain

kulka1981 pisze:Jak mozesz to podaj mi Twoje ustawienia AA co tam mam tykac w NI i jakim programem ustawiasz FPS?
Tu masz wszystko pokazane i opisane: http://forum.avsim.net/topic/324786-nvi ... -settings/
Większość doświadczonych użytkowników FSXa uważa, że Nvidia Inspector jest zupełnie wystarczający jako zewnętrzny limiter FPS i nie ma potrzeby korzystania z dodatkowych programów do limitacji FPS.
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jak już ad_verbum wspomniał ustaw limit fpsów zewnętrznym limiterem.
W moim przypadku najlepsze połączenie to AA ustawiony w NI, fpsy zablokowane na 30 również w NI.

Ustawienie limitu fpsów w FSX powoduje ich spadek w niektórych sytuacjach (głównie będąc na lotnisku) o połowę.

Kiedy stosuje zewnętrzny limiter fpsów (czy to w NI czy każdy inny) klatki trzymają poziom 25-22.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Problemy z doczytywaniem tekstur i spadek fpsow

Zainstalowalem od nowa fsx i acceleration , wlaczylem Madeira (bez dodatku)a on mi trzyma nadal 30 fpsow tak jak bylo ustawione poprzednio w NI.Zmienilem w NI na deflaut i nic sie nie dzieje,nadal mam 30 fps przy scenerii Madeira w fsx (poprzednio bylo wiecej).
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Masz stałe 30fps? W sumie bym nie narzekał. :P
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hehe w sumie masz racje, ale......obraz jakby lekko przeskakiwal, pisalem o tym wczesniej,ustawie AA w NI, zainstaluje scenerie Madeira i podziele sie swoimi spostrzezeniami
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nadal doczytuje tekstury:/, ciezki temat jak dla mnie ustawienie FSXa.
Zwiekszylem LOD Radius do 8.5 i jakby bylo lepiej, albo juz sam sobie wmawiam.
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok, od początku..

*Wrzuć fsx.cfg do http://www.venetubo.com/fsx.html

- napisz nam co wyskoczyło, tak czy siak możesz śmiało pobrać ztweakowany plik i zobaczyć czy pomogło.

*Zrób screeny swoich ustawień z FSXa
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Problemy z doczytywaniem tekstur

Z Ventubo:

You are running with frame rates set to unlimited, great! but MAKE SURE you use the 'external' frame rate limiter set to 'exactly' 20 FPS for optimal results. You can download it here
You don't have a BufferPools section!, adding optimized settings.
HIGHMEMFIX was added to your config!
Full Screen vSync has been disabled inside FSX.
ALLOW_SHADER_30=1 has been added to make FSX Shader 3 compatible
Aircraft shadows removed for performance. Use Conservative to prevent this change.
Your FIBER_FRAMETIME_FRACTION was set to 0.1! If you don't like this change use Conservative mode. Your TextureMaxLoad and SWAP_WAIT_TIMEOUT values will help prevent blurries.
Setting TextureMaxLoad to 30 for faster texture loading!
SWAP_WAIT_TIMEOUT has been added to your configuration to prevent blurries.
SmallPartRejectRadius have been added to your config for performance
Adjusting SOUND_LOD for improved performance when using AI sounds.
Removing overlay tips to avoid graphics corruption.
MAKE SURE to disable Transparency Anti-aliasing for improved smoothness with your NVIDIA GeForce GTX 570M card.
Załączniki
graphic (Kopiowanie).jpg
graphic (Kopiowanie).jpg (34.8 KiB) Przejrzano 19852 razy
scenery (Kopiowanie).jpg
scenery (Kopiowanie).jpg (37.78 KiB) Przejrzano 19852 razy
traffic (Kopiowanie).jpg
traffic (Kopiowanie).jpg (38.74 KiB) Przejrzano 19852 razy
weather (Kopiowanie).jpg
weather (Kopiowanie).jpg (36.98 KiB) Przejrzano 19852 razy
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No to po kolei.

Zapisz i podmień swój fsx.cfg tym ściągnietym z ventubo, użyj na razie trybu Conservative.
( Już powinieneś odczuć duuużą poprawę działania FSX ).

Z opcjami poleciałeś po całości. :shock:

Zacznijmy od tego:

Level of detail radius: large
Mesh complexity: 80
Mesh resolution: 10m
Texture resolution: 60cm
Water effects: ( na razie dla testu high x1

Wyłącz lens Flare

Zobacz jak teraz śmiga i daj znać. Przede wszystkim skup uwagę na ventubo i nowym pliku fsx.cfg z tweakami.
kulka1981
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Niestety to samo,ale zauwazylem,vze jak zwieksze LOD Radius do 8.5 to jakby bylo lepiej
ODPOWIEDZ