Sam w nim uczestnicze i został jeszcze góra miesiąc roboty, wersja zarówno dla FS9 jak i FSX. Podrzucam jeden screen:

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Proste jak to u prostych ludzi, ma być pięknie i nie klatkożernie.PatrykBielan pisze:Jak tam Wasze oczekiwania względem tego projektu....

Dzięki. Budynek to akurat żaden problem, jeśli załączysz mi w pw screen z tym miejscem (najlepiej Ctrl+S czyli od góry i z koordynatami z Shift+Z).Sebol pisze:Sceneria SUPER. Bardzo mi się podoba odwzorowanie lotnisk i okolic. Jedyne co mnie drażni to to, że w moim miejscu pracy na środku podjazdu stoi jakiś budynek
Nic na to nie poradzę... Jest dostępny bardzo szczegółowy opis produktu, który zawiera listę lotnisk. Od samego początku było wiadome, że jeśli powstanie EPWA, będzie zupełnie oddzielnym projektem.kary pisze:Nie wiem skąd u mnie wzięło się przekonanie, że sceneria Warsaw City 2013 będzie obejmowała również EPWA. Szczerze żałuję, że tak nie jest bo obecnie dostępna kompletnie mi się rozjeżdża. Obawiam się też, że pewien procent klientów kupujących scenerie może być przekonanych, że zawiera ona przede wszystkim właśnie najważniejszy port Warszawski.

No dobra, jestem przy tablicy. Postaram odpowiedzieć jednocześnie Tobie i Stanisławowi. Co mi się nie spodobało w pierwszym locie po zakupie? Locik był króciutki, z Okęcia 15 do Modlina. od razu co się rzuciło mi w oczy to niedopasowanie sezonowości tekstur lotnisk do ogólnego autogenu, pisane było że nie wie DD czemu tak się dzieje, to chyba poparcie dla moich słów, testować. Ponieważ lot był w nocy - jako jeden z pierwszych zrobiłem zakup - nad Modlinem olśnił mnie żółty blask bijący od betonu stojanki, nie miejsce nad rozpisywaniem się tutaj nad tym szczegółem pozostałym pewnie ze starej scenerii. ILS w EPMO? Ok. kiedyś będzie, za lat kilka, teraz po co?Kirow pisze:@wibwk, teraz to już musisz rozwinąć wypowiedź, bo zabrzmiało to tak, jakby tej scenerii w ogóle nie warto instalować. A w to - znając wcześniejsze wyroby Drzewiecki Team - nie chce się wierzyć.
Doskonale wiem, dlaczego tak się dzieje. Nie przekręcaj, proszę. Jest to ograniczenie FS9 i efekt ten pojawia się nie zawsze - dlatego na forum umieściłem 200 megabajtową poprawkę do ręcznej zmiany tekstur groundu. Jeśli ktoś potrafi zrobić to automatycznie, z chęcią z takiej wiedzy skorzystam. Niestety żaden projektant z kilku moich znajomych firm (w tym Aerosoft) nie mógł w tym pomóc. Ale jest rozwiązanie problemu, więc uważam, że nie jest to bug.wibwk pisze:od razu co się rzuciło mi w oczy to niedopasowanie sezonowości tekstur lotnisk do ogólnego autogenu, pisane było że nie wie DD czemu tak się dzieje, to chyba poparcie dla moich słów, testować.
Stara sceneria nie posiadała w ogóle tekstur nocnych. Światło jest stąd, że płyta jest oświetlona. Można dyskutować nad kolorem, ale to już tylko rzecz gustu. Takie samo rozwiązanie oświetlenia jest w EPKK. Plusem jest m.in. doskonała widoczność wszystkich oznaczeń poziomych, co w serii MSFS w lotach nocnych jest problematyczne.wibwk pisze:Ponieważ lot był w nocy - jako jeden z pierwszych zrobiłem zakup - nad Modlinem olśnił mnie żółty blask bijący od betonu stojanki, nie miejsce nad rozpisywaniem się tutaj nad tym szczegółem pozostałym pewnie ze starej scenerii.
To dziwny argument. Po pierwsze ILS stoi i jest aktualnie certyfikowany. Po drugie - można nie korzystać. W/g działu handlowo-marketingowego ma wejść do użytku niedługo.wibwk pisze:ILS w EPMO? Ok. kiedyś będzie, za lat kilka, teraz po co?
Prz moich ustawieniach ilość autogenu jest taka jak na screenach. Trudno mi określić, czy masz mniej niż powinno być bez odpowiedniej dokumentacji (np. screenów).wibwk pisze:W W-wie myślę że jednak jest za mało jeszcze autogenu, możliwe że to indywidualna sprawa danego kompa, ale za dużo mam czystej foto tekstury.
Żadne obiekty z miasta nie mają cienia, gdyż częściowo znajdują się pod ziemią i z cieniem wyglądałoby to fatalnie. Tu też trudno mi się odnieść bez screenów.wibwk pisze:Zdażają się obiekty których cień do końca odpowiada kształtowi, drobiazg - testować.
Wbrew pozorom dla bardzo wielu użytkowników cena jest ważnym elementem dodatku. Są wśród nich zarówno uczniowie jak i osoby robiące CPL.wibwk pisze:Stanisławie, nic nie wspominałem o cenie, ta za scenerię jest dla mnie bez znaczenia a na pewno nie jest wykładnikiem jakości, ten wtręd w Twojej odpowiedzi na mój post chyba był trochę nie przemyślany i nie na miejscu.
To pewnie zależy od tego, jakie scenerie EPWA masz zainstalowane. Z powyższego zdanie trudno mi wywnioskować, co może być nie tak, ale EPWA nie było ruszane w ogóle tak więc nasza sceneria nie powinna na nie wpływać.wibwk pisze:nie przyglądałem się uważnie ale jest inaczej, możliwe że któreś tekstury się "gryzą", może autogen zwariował.
http://i.imagebanana.com/img/sqokoxoo/BP.jpgD. Design pisze:Dzięki. Budynek to akurat żaden problem, jeśli załączysz mi w pw screen z tym miejscem (najlepiej Ctrl+S czyli od góry i z koordynatami z Shift+Z).Sebol pisze:Sceneria SUPER. Bardzo mi się podoba odwzorowanie lotnisk i okolic. Jedyne co mnie drażni to to, że w moim miejscu pracy na środku podjazdu stoi jakiś budynek
Sorry, masz rację, mój błąd, pisałeś tak o autogenie. O sezonowości inaczej.D. Design pisze:Doskonale wiem, dlaczego tak się dzieje. Nie przekręcaj, proszę..wibwk pisze:od razu co się rzuciło mi w oczy to niedopasowanie sezonowości tekstur lotnisk do ogólnego autogenu, pisane było że nie wie DD czemu tak się dzieje, to chyba poparcie dla moich słów, testować.
Identyczny kolorek miałem w starym Epmo, sam go nie zrobiłem tam.D. Design pisze:Stara sceneria nie posiadała w ogóle tekstur nocnych. Światło jest stąd, że płyta jest oświetlona. Można dyskutować nad kolorem, ale to już tylko rzecz gustu. Takie samo rozwiązanie oświetlenia jest w EPKK. Plusem jest m.in. doskonała widoczność wszystkich oznaczeń poziomych, co w serii MSFS w lotach nocnych jest problematyczne.wibwk pisze:Ponieważ lot był w nocy - jako jeden z pierwszych zrobiłem zakup - nad Modlinem olśnił mnie żółty blask bijący od betonu stojanki, nie miejsce nad rozpisywaniem się tutaj nad tym szczegółem pozostałym pewnie ze starej scenerii.
Przecież wiesz ile trwa certyfikacja nowego sprzętu, w każdym razie ILS "ABCD" niezbyt mi się podoba gdy w realu go brak.D. Design pisze:To dziwny argument. Po pierwsze ILS stoi i jest aktualnie certyfikowany. Po drugie - można nie korzystać. W/g działu handlowo-marketingowego ma wejść do użytku niedługo..wibwk pisze:ILS w EPMO? Ok. kiedyś będzie, za lat kilka, teraz po co?
Tu chodziło mi np. o wieżę w EPMO, kratownica daje cień bryły, sama wieża też wygląda jak przekonwertowany model a przecież tak nie jest.D. Design pisze:Żadne obiekty z miasta nie mają cienia, gdyż częściowo znajdują się pod ziemią i z cieniem wyglądałoby to fatalnie.wibwk pisze:Zdażają się obiekty których cień do końca odpowiada kształtowi, drobiazg - testować.
Co Ty ciągle z tą ceną, ciągle nie rozumiem tego wtrętu.D. Design pisze:Wbrew pozorom dla bardzo wielu użytkowników cena jest ważnym elementem dodatku. Są wśród nich zarówno uczniowie jak i osoby robiące CPL.wibwk pisze:Stanisławie, nic nie wspominałem o cenie, ta za scenerię jest dla mnie bez znaczenia a na pewno nie jest wykładnikiem jakości, ten wtręd w Twojej odpowiedzi na mój post chyba był trochę nie przemyślany i nie na miejscu.
MattD. Design pisze:To pewnie zależy od tego, jakie scenerie EPWA masz zainstalowane.wibwk pisze:nie przyglądałem się uważnie ale jest inaczej, możliwe że któreś tekstury się "gryzą", może autogen zwariował.
W takim razie nie było to moje EPMO.wibwk pisze:Identyczny kolorek miałem w starym Epmo, sam go nie zrobiłem tam.Ten zastosowany efekt oświetlenia był wymyślony przecież jako odblask mokrego podłoża, znaki poziome można rozświetlić w nocy też innymi sposobami.
Oczywiście - kratownica zrobiona jest za pomocą bryły, na którą nałożona jest teksturka z kanałem alpha. Identycznie jak zrobione są płoty, ale one mają cień usunięty.wibwk pisze:Tu chodziło mi np. o wieżę w EPMO, kratownica daje cień bryły, sama wieża też wygląda jak przekonwertowany model a przecież tak nie jest.
Ok, ale nadal nie wiem, co jest nie w porządku - zresztą to bardziej pytanie do Matta. Nie wiem, jakie elementy (zwłaszcza niewidoczne) zawiera jego sceneria EPWA. Żaden z elementów zawartych w WC2013 nie ma wpływu na wygląd EPWA. Tak powinno wyglądać podejście do EPWA: http://drzewiecki-design.net/forum/view ... =2423#2423wibwk pisze:Matt
Super ogólnik. W powszechnym użyciu są co najmniej dwie wersje, do tego dochodzą różne poprawki autora.wibwk pisze:Matt
A co to ma za znaczenie w tej sytuacji, błyskotliwy zawsze Moderatorze? Wspomniałem o tej zmianie w wyglądzie będąc ciekaw czy ktoś jeszcze zauważyl jakieś zmiany, przecież nie wiem czy spowodował to WC2013, odinstalowanie "Ursynowa" czy z innego powodu, tak jak napisał DD, to temat dla Matt'a, z którym zresztą z różnym skutkiem na temat EPWA swego czasu sporo korespondowałem.RzEmYk pisze:Super ogólnik. W powszechnym użyciu są co najmniej dwie wersje, do tego dochodzą różne poprawki autora.wibwk pisze:Matt

Sorry że do tego wracam, ale trochę mnie uderzyła ta odpowiedź, głównie chyba styl.D. Design pisze:A to już inna dyskusja i z chęcią odpowiem.Doskonale wiem, dlaczego tak się dzieje. Nie przekręcaj, proszę. Jest to ograniczenie FS9 i efekt ten pojawia się nie zawsze - dlatego na forum umieściłem 200 megabajtową poprawkę do ręcznej zmiany tekstur groundu. Jeśli ktoś potrafi zrobić to automatycznie, z chęcią z takiej wiedzy skorzystam. Niestety żaden projektant z kilku moich znajomych firm (w tym Aerosoft) nie mógł w tym pomóc. Ale jest rozwiązanie problemu, więc uważam, że nie jest to bug.wibwk pisze:od razu co się rzuciło mi w oczy to niedopasowanie sezonowości tekstur lotnisk do ogólnego autogenu, pisane było że nie wie DD czemu tak się dzieje, to chyba poparcie dla moich słów, testować.

Wydaje mi się, że nie rozumiesz czegoś w moim pytaniu, ale sam pytajnik nie pomoże mi rozwinąć niejasnej części.?