[FSX] Problem przy tworzeniu scenerii (FSX Planner)

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Karol_1982
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Stalowa Wola

[FSX] Problem przy tworzeniu scenerii (FSX Planner)

Post autor: Karol_1982 »

Witam. Od kilku dni zacząłem bawić się w tworzenie scenerii do FSXa. Lotniskiem, które wziąłem na warsztat jest proste lotnisko aeroklubu stalowowolskiego w Turbii (EPST). Programem, który wybrałem do stworzenia lotniska wraz z miastem Stalową Wolą jest FSX Planner. Niestety jako początkujący mam nikłe pojęcie o nim i chciałbym przedstawić swoje problemy choć wiem że mogą okazać się dla wielu banalne (proszę wybaczyć
ale rozwiązań ich nie udało mi się znaleźć przez wyszukiwarkę, a tutoriali na te tematy też jest mało).
Otóż nie umiem pokryć scenerii zrobionej przez Microsoft swoją scenerią. Jak na razie zrobiłem pasy startowe, zapisałem xml'a, skompilowałem do bgla i efekt jest taki, że w FSX nie dość że na pasie trawiastym widnieją napisy (określające nr pasa itp). to jeszcze rosną na nim drzewa ("zasiane" przez Microsoft).
Mało tego otoczenie lotniska pokryłem fototeksturą z Google Earth, której również nie widać w symulatorze (choć w FSX Plannerze jest widoczna). Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Karol
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

1. Zapomniałeś dodać odpowiednich "Exclusion Rectangles", które wykluczą niepożądane elementy scenerii leżących niżej w bibliotece.
2. Pasy trawiaste mogą mieć numery. Jeśli Twój ma nie mieć - musisz zmienić ustawienia danego pasa.
3. FSX Planner ma funkcję tworzenia fototekstury? Nie mylisz przypadkiem fototekstury ze zdjęciem satelitarnym, które ma Ci dać odniesienie przy projektowaniu lotniska?
Karol_1982
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Stalowa Wola

Post autor: Karol_1982 »

wojtek_84 pisze:1. Zapomniałeś dodać odpowiednich "Exclusion Rectangles", które wykluczą niepożądane elementy scenerii leżących niżej w bibliotece.

Dzięki. Zaznaczyłem prostokąt, odfajczyłem to co trzeba i problem zniknął.

2. Pasy trawiaste mogą mieć numery. Jeśli Twój ma nie mieć - musisz zmienić ustawienia danego pasa.

Ok. Pokombinuje coś.

3. FSX Planner ma funkcję tworzenia fototekstury? Nie mylisz przypadkiem fototekstury ze zdjęciem satelitarnym, które ma Ci dać odniesienie przy projektowaniu lotniska?
O widzisz... Chyba rzeczywiście jest tak jak piszesz. Też zastanawiałem się czy przypadkiem tak nie jest. A więc zdjęcie satelitarne, którego kawałek daje się zapisać i wkleić do projektu lotniska jest po to aby służył jako punkt odniesienia przy ustawianiu dróg i obiektów, w FSX zaś jest niewidoczny...
A w takim razie powiedz mi, bo nie moge tego nigdzie znaleźć: jak zrobić otoczenie trawiaste pasów startowych (to co określa kształt i granice lotniska)?

Pozdrawiam
Karol
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Dodaj wielokąty. Dookoła lotniska powinieneś dać airport flatten - dodatkowo wyrówna obszar.
mrtomek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: mrtomek »

Witam, chciałem się podzielić swoim pierwszym lotniskiem zrobionym w programie Airport Design Editor.
Ciekawi mnie tez, czy mogę jakoś nałożyć element fotoscenerii (np. z Google mapy) tak, aby był widoczny w FSX?
PS. Czy da się też jakoś złagodzić/rozmyć krawędzie apronu i płyt lotniskowych aby nie były takie brzydkie i wyglądały bardziej realistyczne?
Załączniki
LFMR.rar
Mam nadzieję że zadziała, brakuje już tylko pokrycia fotoscenerią
(3.9 KiB) Pobrany 232 razy
ODPOWIEDZ