CONFIG FSX + XtremeFSX PC + GEX + UTX + Active Sky 2012 +...

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Caro
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: France

CONFIG FSX + XtremeFSX PC + GEX + UTX + Active Sky 2012 +...

Post autor: Caro »

Witam!
Jestem nowa więc mała prezentacja... Latam na FSX od 8 lat, może inaczej, latałam jakieś 8 lat temu, kolega pilot pokazał mi FSX od strony bardziej technicznej (VOR, flaps itd) i później nie miałam czasu (praca). Teraz chcę troszkę powrócić do latania. Zauważyłam, że powstało dużo nowych stron na necie, trochę poczytałam i zdecydowałam się na kupno płatnych dodatków, żeby polepszyć jakość graficzną i wraz z tym przyjemność latania. Nabyłam kilka dni temu dodatki do mojego FSX Gold Edition [Professionnelle + Acceleration], i teraz nie wiem co i jak i od czego zacząć :)

Oto one:
- Xtreme FSX PC
- GEX (Ground Environment X Europe)
- UTX (Ultimate Terrain X)
- Active Sky 2012
- My Traffic 2010
- VFR Poland - Simdesign

Nie umiem angielskiego i już się męczyłam nawet zamawiając te dodatki ze sklepów internetowych, ale udało się :) - na szczęście jest Google Translate . Nie znam się na programowaniu i optymizowaniu FSX dlatego też kupiłam "Xtreme FSX PC", przeczytałam gdzieś na internecie bardzo dobrą opinię na jego temat i przetłumaczyłam jego obsługę przez Google, i jako tako ten program rozumiem, jestem poprostu "za zielona", żeby metodą prób i błędów zmieniać coś w pliku fsx.cfg i potem się denerwować, że coś nie chodzi. Jak narazie, wszystkie te programy, zainstalowałam, tak dla "próby" i żeby wogóle je poznać. Narazie nie wiem czy wszystko chodzi jak trzeba, wiem że napewno grafika jest lepsza niż wcześniej, ale mam takie wrażenie, że nie wszystkie programy są aktywne lub dobrze ustawione.

Więc pokolei:
1/ Xtreme FSX PC
Instrukcje przeczytałam i ogólnie program (interfejs) rozumiem. Trzeba go odpalić przed FSX, obliczyć np. profil VFR, potem go zapisać, potem go wgrać no i na samym końcu odpalić FSXa, bo oto sam program pyta.

2-3/ GEX i UTX
Zainstalowałam, niby jest, ale nie wiem czy tak naprawdę wszystko jest i czy dobrze ustawione w samym programie, no i nie wiem czy coś muszę pozmieniać w ustawieniach FSX.

4/ Active Sky 2012
Zainstalowany, ale nie rozumiem jeszcze interfejsu. No i nie wiem, czy w ustawieniach FSX muszę coś jeszcze grzebać, żeby zdezaktywować silnik pogodowy oryginalny FSXa? No i jeżeli dobrze zrozumiałam użytkowników na forach, że jak kupiłam tą wersję "AS2012" to że jest bezsensu do tego dokupywać "REX-a", bo mam już ponoć textury już w tym AS2012. Prawda?
No i tu też pojawił się problem, bo skąd teraz uruchamiać FSX? Z "Xtreme FSX" czy "AS2012", bo oby dwa programy dają mi taką możliwość.

5/ My Traffic 2010
Jest wszystko OK, bo mam dużo innych samolotów, których nie ma w samej wersji FSX.

6/ VFR Poland - Simdesign
Ściągnięte i zainstalowane, ale jak latam to wszystko jest spłaszczone, więc tak jak wyczytałam na forach to ponoć nie ma "autogenu", ale ja go naprawdę zainstalowałam wraz ze sceneriami VFR Poland.

OGÓLNIE TO KOSZMAR :)
Pomóżcie mi proszę!!!
W jaki sposób i pokolei instalować, ustawiać i sprawdzać czy chodzi. Teraz mam taką chęć, żeby wszystko odinstalować, przeczyścić rejestr (RegCleaner, Odkurzacz itd.) i na nowo wszystko zainstalować, żeby nic się "nie gryzło" i dobrze chodziło.

Czytając wszystkie fora i stronki (siedzę już od tygodnia, bo jestem na zwolnieniu lekarskim) wiem, że są specjaliści między Wami, którzy to wszystko rozumieją. Ja nie jestem informatykiem, ani programistą i jestem zielona. Dużo już się dowiedziałam, no może do takie stopnia, że jak coś odpiszecie to będe wiedziała co to jest i gdzie być może klikać :)

Z góry chciałabym wszystkim podziękować!!!
Pozdrawiam
Caro
karmel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: karmel »

Xtreme FSX PC HaHaHaHa

Lepiej użyj translatora bo stracisz dużo kasy, a nic nie zyskasz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Z czego to wnosisz?
Recenzje tego programu mówią, że jest ciekawy, szczególnie dla początkującego, który nie wie jak i nie umie dłubać w plikach cfg.

Np. http://www.lisonek.com/fsps.html
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Caro
Cadet
Cadet

Ja jestem bardzo zadowolona z tego programu. Najpierw programik sam automatycznie optymizuje ustawienia, a potem sama dokręcam (metodą prób i błędów), aż do momentu gdzie się FSX zacina. Bardzo polecam osobom, które nie za bardzo znają się na pliku .cfg i "tweekowaniu".

Polecam stronkę dla osób, które mają podobny dylemat, który ja miałam (patrz pierwszy post):
http://www.fivestars-va.pl/FSX_tweak + http://calypteaviation.com/2013/11/fsx- ... a-polecam/

P.S. Sorki, że podaje linki do innych forum, ale szukając informacji właśnie tam znalazłam odpowiedzi. Być może w przyszłości komuś te linki pomogą. Jeżeli przeszkadza to dla admina i narusza regulamin to przepraszam i proszę usunąć. Pamiętajmy jednak, że łączy nas ta sama pasja...

Pozdrawiam!
Insane
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Insane »

1. Program w sumie nie jest drogi, więc IMHO to dobrze zainwestowane pieniądze.

2-3. Jeśli chodzi o UTX i GEX to tutaj http://www.simforums.com/forums/topic29041.html jest dobry poradnik, tylko dłuuuuuuuugi :) Sam jeszcze nie miałem czasu do tego przysiąść i potestować, w sumie nie narzekam na brak płynności, ale dla słabszych komputerów może się przydać. Ważną rzeczą jest pilnować aktualizacji tych programów, ponieważ poprawiają wiele błędów i zwiększają wydajność.

Właśnie a propo komputera... od tego trzeba by zacząć, jaki masz komputer i co chcesz osiągnąć dodatkami?

4. Nie miałem nigdy Active Sky, ale mam REXa. REX daje tekstury, ale silnik pogodowy też posiada (choć wg niektórych są lepsze - właśnie Active Sky, OpusSX, FS Global Real Weather) i nic nie trzeba w FSX deaktywować. Nie wiem czy AS2012 posiada tekstury, ale pewnie tak., Czy dokupować REXa? REX daje świetną wodę, tekstury pasów startowych, dróg kołowania, płyt postojowych, odbicia słońca, sam wygląd słońca, wygląd świateł, wygląd pór dnia (kolor nieba np. o wschodzie i zachodzie) itp. więc sama musisz sobie odpowiedzieć.
REX też posiada możliwość stworzenia planu lotu i uruchomienia FSX, ale ja z tego nie korzystam, ponieważ z tego co się zorientowałem to uruchamiając FSX przez REXa on pobiera realną pogodę i zmienia tekstury na takie, aby tą pogodę wyświetlić - trwało to na dysku HDD do 10 minut, kupno SSD zmniejszyło ten czas do 7 minut, ale i tak wg mnie szkoda an to czasu przed każdym lotem. Dlatego raz załadowane tekstury chodzą u mnie aż do znudzenia i wtedy je zmieniam. Pewnie AS robi podobnie, aczkolwiek musiałby się wypowiedzieć ktoś kto go posiada.

5. Nie mam, ale chciałbym, tylko jeszcze nie wiem na który się zdecydować.

6. Nie mam, ale z tego co widziałem jest to fotosceneria, a fotoscenerie takie właśnie są. Dobrze wyglądają z góry, natomiast jak się leci nisko to wszystko jest takie rozjechane i płaskie. Niestety nie orientuję się czy VFR Poland posiada jakiś autogen, który doda nieco realizmu. Być może coś się źle zainstalowało albo trzeba poprzestawiać kolejność scenerii w FSX.

Moim zdaniem nie ma sensu przeinstalowywać od nowa, aczkolwiek jak wszystko dobrze działa to polecam sobie zrobić backup całego folderu z FSX albo całej partycji jeśli jest zainstalowany na osobnej. Wczoraj mnie to uratowało od wielkiej katastrofy z jednym pakietem scenerii.
Gdybyś miała przeinstalować wszystko od nowa musiałabyś się zainteresować kolejnością wgrywania poszczególnych dodatków - niektórzy twierdzą, że ma to jakieś znaczenie, chociaż wg mnie nie koniecznie. Szkoda czasu.

Na koniec mogę tylko powiedzieć jedno - cierpliwości. FSXa konfiguruje się latami, ogromny wybór dodatków daje ogromne możliwości personalizacji pod siebie. Nie można także zapomnieć o właściwym "tweakowaniu" fsx.cfg i tutaj zalecam największą ostrożność (i backupy :)) bo nie wszystkie porady znalezione w necie działają, a jeśli działają to nie koniecznie na Twojej konfiguracji. Zwykle można narobić więcej szkód niż pożytku.
Intel Core i7-2600K | Scythe Yasya | Asus P8P67 | AData X-series 4 GB 1600 MHz CL7 | MSI GTX 560 Ti Twin Frozr II/OC | Samsung SSD 840 Pro 128 GB | Samsung SpinPoint F3 1 TB (HD103SJ) | Seasonic X-660
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

6/ VFR Poland - Simdesign
Ściągnięte i zainstalowane, ale jak latam to wszystko jest spłaszczone, więc tak jak wyczytałam na forach to ponoć nie ma "autogenu", ale ja go naprawdę zainstalowałam wraz ze sceneriami VFR Poland.
Gdzie kupiłaś dodatek VFR Poland - Simdesign?
No i nie wiem, czy w ustawieniach FSX muszę coś jeszcze grzebać, żeby zdezaktywować silnik pogodowy oryginalny FSXa?
Nic nie musisz grzebać.
Z "Xtreme FSX" czy "AS2012", bo oby dwa programy dają mi taką możliwość
Uruchom Xtreme FSX, wczytaj profil i poczekaj aż wyświetli polecenie uruchomienie FSX, potem uruchom FSX ikonką (upewnij się, że ma zaznaczone uruchamianie jako administrator lub uruchom jako administrator), potem uruchom AS 2012.
Caro
Cadet
Cadet

Dziekuje dla "Insane" i "wojtek_84" za odpowiedzi!!!

Jezeli chodzi o VFR Poland to kupilam i sciagnelam bezposrednio na ich stronie, jezeli chodzi o autogen to za pierwszym razem cos musialo sie zle zainstalowac, za drugim razem wszystko poszlo ok (mam drzewka i domki). Po przeczytaniu jeszcze kilkudziesieciu forum :) [polskich i zagranicznych], odinstalowalam wszystko i zainstalowalam na nowo system, potem zrobilam "Ghost'a" (na przyszlosc) i zainstalowalam wszystko pokolei w nastepujacej kolejnosci:
- FSX, Active Sky 2012 (posiadajacy juz tekstury – info dla „Insane” ), FS Global Ultimate Europe, UTX (Ultimate Terrain X), GEX (Ground Environment X Europe), My Traffic 2010, VFR Poland – Simdesign, VFR France + inne lokalne (darmowe) scenerie, autogeny, samoloty itd. I na samym koncu Xtreme FSX PC. Za kazdym razem jak cos zainstalowalam to odpalalam FSX-a i sprawdzalam zmiany na tym samym terenie (obok danego lotniska), robilam fotki, a potem analizowalam szczegoly.

Jezeli chodzi o odpalanie to zaczynam od:
- UTX (robi check i wyswietla komunikat OK),
- GEX (informuje, ze GEX i UTX enable),
- Active Sky 2012 (wybieram jaka pogode chce [presety] lub aktualna),
- a na koncu odpalam Xtreme FSX PC, przeliczam i zapisuje profil (np. VFR), potem go wczytuje i jak mam komunikat, ze mam odpalic FSX, to uruchamiam go z Active Sky 2012.

Wszystko chodzi jak trzeba.
Insane pisze:Właśnie a propo komputera... od tego trzeba by zacząć, jaki masz komputer i co chcesz osiągnąć dodatkami?
Odp.: moje pytanie postawione w innym watku:
viewtopic.php?p=123094#123094

Dzieki i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony wt 12 lis, 2013 23:43 przez Caro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

- UTX (robi check i wyswietla komunikat OK),
Nie ma potrzeby.
- GEX (informuje, ze GEX i UTX enable),
Nie mam GEX, ale to się wydaje niepotrzebne.
a na koncu odpalam Xtreme FSX PC, przeliczam i zapisuje profil (np. VFR), potem go wczytuje
Jak zapiszesz profil to on już będzie zapisany. Wystarczy go wczytać.
ODPOWIEDZ