FSX Steam Edition - ustawienia graficzne
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
FSX Steam Edition - ustawienia graficzne
Witam was serdecznie.
Na wstępie przepraszam, że zadaję to pytanie, bo zapewne pojawiało się ono tutaj już wielokrotnie. Niestety jeśli chodzi o ustawienia graficzne FSX, porady przypięte tu na forum są podlinkowane do niedziałających już w większości stron. Ciężko jest tez się przekopać przez miliard tematów tu na forum by znaleźć coś w temacie.
Mój problem jest następujący. Chodzi mi o jakieś porady dotyczące ustawień graficznych, tweaków itp. w FSX Steam Edition.
Posiadam moim zdaniem nie najgorszy sprzęt komputerowy tj.
-I7 4970k 4,4 Ghz
-Geforce 970gtx
-8 gb ram
W swoim FSX korzystam z następujących dodatków: PMDG 777-300ER, ORBX Europa, Tekstury chmur w rozdzielczości 1024 z REX4 i płatne lotnisko Mega Airport EDDF.
Rozumiem, że dodatki pożerają FPS strasznie, w swoich ustawieniach nie mam wszystkiego wymaksowanego. Limit klatek na 30. Rozdzielczość tekstur, mesh itd. ustawione na trochę niższe, w granicach 3/4 ustawienia maksymalnego, Antialiasing wyłączony, to samo tyczy się bajerów typu Lens Flar, Light Bloom itd. Nic nie zmienia jednak faktu, że podczas lądowania FPS potrafią spaść nawet do około 12 klatek co jest dla mnie koszmarem. Czy ktoś z was posiada podobną konfigurację, podobne dodatki? Jak to dziadostwo ustawić by jakoś funkcjonowało, bo na dłuższą metę nie da się tak latać. Noooo chyba, że to normalne i każdy tak ma ale z filmów na Youtube wynoszę, że jednak działać to może płynnie.. Tylko jak?
Pozdrawiam i proszę o jakieś porady, bo nie wyrobie:D
Na wstępie przepraszam, że zadaję to pytanie, bo zapewne pojawiało się ono tutaj już wielokrotnie. Niestety jeśli chodzi o ustawienia graficzne FSX, porady przypięte tu na forum są podlinkowane do niedziałających już w większości stron. Ciężko jest tez się przekopać przez miliard tematów tu na forum by znaleźć coś w temacie.
Mój problem jest następujący. Chodzi mi o jakieś porady dotyczące ustawień graficznych, tweaków itp. w FSX Steam Edition.
Posiadam moim zdaniem nie najgorszy sprzęt komputerowy tj.
-I7 4970k 4,4 Ghz
-Geforce 970gtx
-8 gb ram
W swoim FSX korzystam z następujących dodatków: PMDG 777-300ER, ORBX Europa, Tekstury chmur w rozdzielczości 1024 z REX4 i płatne lotnisko Mega Airport EDDF.
Rozumiem, że dodatki pożerają FPS strasznie, w swoich ustawieniach nie mam wszystkiego wymaksowanego. Limit klatek na 30. Rozdzielczość tekstur, mesh itd. ustawione na trochę niższe, w granicach 3/4 ustawienia maksymalnego, Antialiasing wyłączony, to samo tyczy się bajerów typu Lens Flar, Light Bloom itd. Nic nie zmienia jednak faktu, że podczas lądowania FPS potrafią spaść nawet do około 12 klatek co jest dla mnie koszmarem. Czy ktoś z was posiada podobną konfigurację, podobne dodatki? Jak to dziadostwo ustawić by jakoś funkcjonowało, bo na dłuższą metę nie da się tak latać. Noooo chyba, że to normalne i każdy tak ma ale z filmów na Youtube wynoszę, że jednak działać to może płynnie.. Tylko jak?
Pozdrawiam i proszę o jakieś porady, bo nie wyrobie:D
Akurat EDDF nie mam, ale Mega Airports lubią pożerać klatki, więc w połączeniu z 777 PMDG - może być nienajlepiej.
Ile masz klatek w tym samolocie na domyślnym lotnisku? No i czy "potrafią spaść" oznacza, że czasem masz 12, a czasem 20? Bo to nie jest takie całkiem nienormalne na takim lotnisku.

http://calypteaviation.com/2013/11/dosc-to-tylko-film/
Ile masz klatek w tym samolocie na domyślnym lotnisku? No i czy "potrafią spaść" oznacza, że czasem masz 12, a czasem 20? Bo to nie jest takie całkiem nienormalne na takim lotnisku.
ale z filmów na Youtube wynoszę
http://calypteaviation.com/2013/11/dosc-to-tylko-film/
To zależy od wielu czynników. Przy dość dużym zachmurzeniu zazwyczaj ilość klatek oscyluje poniżej 15, spada do wspomnianych 12. Da defaultowym lotnisku widok z kokpitu to około 25 klatek. Czasem mniej, czasem trochę więcej. Mówię tu o pozycji na pasie startowym. Ehh ciężki kawałek chleba. Coraz częściej myślę o Prepar3d. Ale nie wiem czy tam jest lepiej:)
-
lockheed200304
- Cadet

- Skąd jesteś: EPKK
-
lockheed200304
- Cadet

Szczerze mówiąc dziwne, ja mając o wiele gorszy sprzęt (phenom II X4 965 @ 3.9 GHZ Gtx 650 ti 1gb, 8gb ram 1333mhz) przy PMDG 777, Rexie (przy chmurach ustawionych na 4096 - low level clouds i 2048 - mid/high level clouds) i scenerii UK2000 Heathrow extreme mam bardzo podobne klatkowanie, a przy domyślnej scenerii stałe 30 kl/s. Sprawdź jak masz ustawioną wodę w menu FSX-a High 2x, mid 2x czy low 2x, spróbuj zmienić na low 2x i sprawdź jak to wygląda, to samo zrób z autogenem, sprawdź jak będzie wyglądało klatkowanie na normal, sprawdź też zasięg rysowania chmur (potrafi zabijać klatki).
Mi też wydaje się, że klatkowanie na takim sprzęcie powinno być lepsze, nawet w wymagającej maszynie. Mam gorszy sprzęt (i5 4670K, GTX480, 8GB) a daje radę całkiem znośnie. Nie mam wprawdzie 777 od PMDG, ale latam na ich 737NGX, być może to "lżejszy" samolot jeśli chodzi o wymagania, ale żeby aż tak?
Pytanie, jakiego trafficu używasz i czy w ogóle? Ja mam UTX2 i to jest czynnik który potrafi zabić wydajność na dużych lotniskach, typu Frankfurt. A akurat UTX2 jest chyba mniej zasobożerny niż inne dodatki od ruchu AI oparte na silniku AI z FSX. Może tutaj jest problem?
Jak z wydajnością na mniejszych lotniskach?
Pytanie, jakiego trafficu używasz i czy w ogóle? Ja mam UTX2 i to jest czynnik który potrafi zabić wydajność na dużych lotniskach, typu Frankfurt. A akurat UTX2 jest chyba mniej zasobożerny niż inne dodatki od ruchu AI oparte na silniku AI z FSX. Może tutaj jest problem?
Jak z wydajnością na mniejszych lotniskach?
Paweł Dragan
Gdańsk
Gdańsk
-
lockheed200304
- Cadet

Wrzuć na forum zrzuty ekranu z menu FSX-a i swój CFG, może uda się coś zaradzić i obejdzie się bez reinstalacji.
Ostatnio zmieniony ndz 06 mar, 2016 16:46 przez lockheed200304, łącznie zmieniany 1 raz.