Smugi kondensacyjne zakręcają ku ziemii

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

78pablo

Smugi kondensacyjne zakręcają ku ziemii

Post autor: 78pablo »

Zaobserwowalem u siebie dziwne zjawisko ze smugami za odrzutowcami. Otóz oprócz smug z silników które pozostawia mój samolot, z jego silników wydobywają sie dwie smugi które nagle zakręcają ostro ku ziemii i tak sie ciągną za moim samolotem. Zauważyłem ze w innych samolotach które obserwuje z kabiny swojego benka dzieje się dokładnie tak samo. O co chodzi? Co może być przyczyną tego dziwnego zjawiska? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
tomek_wap
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: tomek_wap »

jaki nasz FS?

klawisz "i" wlacza smoke system. zobacz moze to to. a na wysokosci okolo FL300/30,000feet sa te smugi kondensacyjne czy jak mu tam.

ale muwisz ze oba s silnikow? hmmm....dziwne. ja mam fs2002 i czegos takiego nie mialem.
Awatar użytkownika
kevin
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKB

Post autor: kevin »

Identyczny przypadek byl na starym forum "dziwny wyziew" czy jakos tak i o ile pamietam to pomoglo skopiowanie na nowo calego folderu effects.
"Kiedy raz zaznasz lotu, bedziesz chodzil z oczami wpatrzonymi w niebo, pragnac tam powrocic"
78pablo

Dzięki. Przkopiowanie efektów pomogło. A jeszcze jaedna dziwna sprawa. Dlaczego w trakcie lotu b737 przy bezwietrznej pogodzie kołysze się on deloikatnie na boki (zresztą nie takie delikatnie - wycylenie sieka ok 20 stopni) Dodam że paliwo jest w zbiornikach równomiernie rozmieszczone. I jeszcze jedno. Ten B737 (repaint pll lot) jak leci ze stałą wysokością na autopilocie) to nie leci poziomo, ma lekko zagięty dziobek ku górze.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

moze problem z orczykiem..?
Awatar użytkownika
Krzysiek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Chicago

Post autor: Krzysiek »

Przypuszczam ze lecisz za wolno skoro dziub samolotu podnosi ci sie na autopilocie ...............pewnie szybkosc jest zbyt mala i Twoj 737 nie moze sie utrzymac na danej wysokosci a zeby utrzymac okreslona wysokosc autopilot prubuje naprowadzic samolot na dana pozycje przez co podnosi dziub ???? . sprobuj leciec troszke szybciej .......chyba ze sie myle---narazie
agr777

Post autor: agr777 »

A próbowałeś wytrymować maszynę? Jeśli nie to spróbuj.
78pablo

po sprowadzeniu samolotu trymerem ręcznie do pozycji poziomej (7 i 1 z numerycznej) samolot opada a autopilot spowrotem zadziera dziub do góry, odzyskuje zaprogramowaną wyskokość i jak ją osiągnie delikatnie opuszcza dziub ale dalej jest on zadarty do góry.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Chcialbym wrocic do problemu tych smug...

Czy wie ktos ktory plik z effects za to odpowiada.. nie chce podmieniac wszystkiego zeby nie namieszac....
usurper

Post autor: usurper »

Opensky_condens - to jesli instalowales cos z OpenSky
adamek

odpowiedź na twój problem jest następująca...

Post autor: adamek »

Cały Twój problem tkwi w tym, że jak sciągamy sobie z neta różne samoloty to niektóre z nich mają dołączone do siebie folderki "effects". i tak się składa, że niektóre z nich mają skopany pliki o nazwie"fx_contrail_320" albo "fx_contrail_s", niestety niepamiętam, który z nich. Pozostało Ci już tylko zamiana tegoż pliku na oryginalny, który znajdziesz na płycie FS2004(wydaje mi się, że na 2)...mam nadzieję, że to pomoże, bo mnie też strasznie wkurzała ta smużka ciągnąca się za mną do Ziemi!!! :D
ODPOWIEDZ