Samolot ląduje skośnie

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

zbysz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gliwice

Samolot ląduje skośnie

Post autor: zbysz »

Mam takie zjawisko, że w czasie lądowania B 737 ładnie naprowadza się w osi pasa na autopilocie ale jest trochę jakby skręcony w lewo lub czasem w prawo tak jakby ukosem ustawiony w stosunku do pasa. Myślałem ze chodzi o trymowanie ale chyba autopilot powinien to robić sam. Może ktoś się spotkał z tym bo nie wiem czy to błąd w sztuce lotu czy coś się z grą stało.
Awatar użytkownika
Alti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPCH

Post autor: Alti »

Może ktoś się spotkał z tym bo nie wiem czy to błąd w sztuce lotu czy coś się z grą stało.
To tylko wiatr wieje, i tak już być musi.

Poczytaj trochę o lądowaniu z bocznym wiatrem
Zajrzy do lekcji 11: Podręcznika pilotażu podstawowego Roda Machado.
Pozdrawiam Alti ;-)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

To nie wiatr. Ja tez mam ten problem i to przy clear weather.
zbysz
Cadet
Cadet

No właśnie mi się też tak wydaje, ręczne korygowanie lądowania nic nie pomaga, czasem to jest czasem tego nie ma, ale kiedy jest to psuje to całą zabawe z lądowania, wręcz uniemożliwia poprawne lądowanie, przeinstalowanie gry nie pomogło. Zjawisko występuje zarówno on-line jak i off-line.
Awatar użytkownika
Horvath
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Horvath »

Jesli to PMDG, zainstaluj najnowszy AIRAC. A moze uzywasz jakiejs niestandartdowej scenerii?
Pozdrawiam.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
zbysz
Cadet
Cadet

Nie, to jest standartowy samolot, scenerie i standartowe i dokładane. Muszę potestować jeszcze inne samoloty i inne lotniska.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

A moze przypadkowo nacisnoles numeryczny enter albo 0? Bo one odpowiadaja za orczyk(przy wylaczonym num lock).
Awatar użytkownika
pmwm
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPML

Post autor: pmwm »

Sprawdź także czy przypadkiem nie lecisz tylko na jednym silniku.
zbysz
Cadet
Cadet

pmwm pisze:Sprawdź także czy przypadkiem nie lecisz tylko na jednym silniku.
Nie no prosze tylko bez żartów :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale ms fs 2004 w zalezności od konkretnego użytkownika / konfiguracji / płata różne figle, u mnie jąka się atc i pilot, na heatrow
w b747 systematycznie urywam podczas kołowania przednie podwozie / samolot skacze /,
jedyne wyjście moim zdaniem to reinstal, ale i to nie zawsze pomaga
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

Witam,

ja rowniez mam klopoty z opisanym powyzej zachowaniem sie samolotu. Nie jest to reakcja na wiatr poniewaz kolujac lub lecac w dowolnym kierunku przy dowolnym wietrze np: hdg280 17K, hdg150 8K czy hdg355 1K samolot zbacza zawsze w lewo (zawsze z ta sama sila) zarowno on-line jak i off-line. Przy wylaczonym NumLocku nacisniecie i przytrzymanie "5" (na klawiaturze numerycznej) koryguje lot ale samolot zachowuje sie jakby jednoczesnie ster kierunku byl wychylony w lewo (ale joy jest w pozycji zerowej, ster kierunku i pedaly w kokpicie rowniez) i z chywila puszczenia "5" znowu zbacza w lewo. Ster kierunku jak i pedaly w virtualnym kokpicie sa w pozycji zerowej (nie wykazuja skrecania) a samolot mimo to zbacza.

Podchodzac na autopilocie z funkcja APP samolot jest rowniez przekrzywiony w lewo. Dzieje sie tak na roznych lotniskach, z roznymi samolotami przy roznych sceneriach.

Czy ktos wie o co w tym chodzi? Czy to blad w FS9?

pozdrawiam
szyna

(konfiguracja: FS9 pod Win98, Athlon2000, 512RAM, ATI radeon 9200 128MB.)
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: premik »

U mnie podobny efekt zniknął jak wymieniłem joystick. Stary poprostu niby się dobrze kalibrowal, ale podczas stosowania ruddle nie wracał poprawnie do pozycji zerowej.
thewho
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: thewho »

A czy przypadkiem nie dzieje sie wam to w samolotach ze smiglem, np Cessnie?
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

premik pisze:U mnie podobny efekt zniknął jak wymieniłem joystick. Stary poprostu niby się dobrze kalibrowal, ale podczas stosowania ruddle nie wracał poprawnie do pozycji zerowej.
Tez musialem wymienic Logitech wingman na nowy z dokladnie tego samego powodu. Teraz mam Saitek cyborg evo a i tak jest ten sam problem.
Zauwazylem natomiast, ze pomaga (choc niestety nie na dlugo) ponowna kalibracja joysticka. Moze to problem z windows'em a nie z FS'em?

szyna
zbysz
Cadet
Cadet

Ja tez mam Saiteka Cyborg Evo prawie nowy. Czasem używam go w BF1942 do latania i nic nie ściąga. Kalibracja polega na poruszaniu nim we wszystkie strony po uruchomieniu komputera. Sprawdziłem wczoraj parę lotnisk w Europie off-line i B737 lądował jednak prosto więc w zasadzie nie wiem od czego te "skrzywienia" czasem występują.
Awatar użytkownika
Alti
Cadet
Cadet

Skoro to nie wiatr ani moment obrotowy śmigła
to faktycznie może być jakiś problem z joystickiem...
Na jego częste rozkalibrowywanie może mieć wpływ jakaś mechaniczna wada wewnącz joya. Miałem kiedyś podobne przygody na Saiteku x8-38 ;) . Po jego rozkręceniu okazało się że jeden kabel jest naderwany, a ponadto sama ta (wybaczcie że tak nie fachowo to po nazywam, po prostu nie jestem elektronikiem ... :P ) a więc ta jakby plastikowa podstawka w obudowie, w której umieszczone są tam te wszystkie osie, miała jakby luzy względem obudowy. Pokleiłem to wszystko :) , polutowałem i na pewien okres czasu wszystko działało jak trzeba.

Ps. Czy joystick jest skalibrowany prawidłowo można sprawdzić w jego właściwościach.
Pozdrawiam Alti ;-)
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

Alti pisze: Ps. Czy joystick jest skalibrowany prawidłowo można sprawdzić w jego właściwościach.
A po sutawieniu we wlasciwosciach dobrze jeszcze jest skalibrowac go (ustawic) w FSUIPC konkretne osie mozna dos dokladnie poustawiac i to powinno pomoc
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Radzyniak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDL

Post autor: Radzyniak »

Po kalibracji joystick staje sie bardzo czuly, yok zreszta tez, przynajmniej w przypadku mojego Logitecha tak bylo i "CH", bylem w szoku jak reagowal na najmniejszy nawet ruch...
zbysz
Cadet
Cadet

Wolf pisze:
Alti pisze: Ps. Czy joystick jest skalibrowany prawidłowo można sprawdzić w jego właściwościach.
A po sutawieniu we wlasciwosciach dobrze jeszcze jest skalibrowac go (ustawic) w FSUIPC konkretne osie mozna dos dokladnie poustawiac i to powinno pomoc
Ale czy chodzi o ustawienie czułości w ustawieniach menu FS2004, nie wiem gdzie jest ta kalibracja FSUIPC, jeśli można prosić o wskazówkę.
Awatar użytkownika
Alti
Cadet
Cadet

Jeżeli masz prawidłowo dodany moduł FSUIPC do modules.
Po prostu podczas lotu dajesz - Alt.
Pojawi się u góry ekranu taki szary pasek. Po prawej stronie masz FSUIPC.
Pozdrawiam Alti ;-)
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: zbyszek »

szyna pisze:

Czy ktos wie o co w tym chodzi? Czy to blad w FS9?

logitechy właśnie to mają do siebie, zwłaszcza te tańsze, z tego samego powodu wymieniałem extreme 3d pro na gwarancji
zbysz
Cadet
Cadet

Alti pisze:Jeżeli masz prawidłowo dodany moduł FSUIPC do modules.
Po prostu podczas lotu dajesz - Alt.
Pojawi się u góry ekranu taki szary pasek. Po prawej stronie masz FSUIPC.
Mam dodany i jest faktycznie w zakładce male tam mam tylko dwie: About i Logging czy tu się gdzieś jeszcze kalbruje Joya ? Dzięki wielkie, pozdrowienia.
Awatar użytkownika
pmwm
Cadet
Cadet

Jeśli dobrze mi się wydaje joya można kalibrować tylko poprzez zarejestrowany FSUIPC.
Awatar użytkownika
Wolf
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGSS

Post autor: Wolf »

pmwm pisze:Jeśli dobrze mi się wydaje joya można kalibrować tylko poprzez zarejestrowany FSUIPC.
Niestety tak dopiero po pelnej rejestracji FSUIPC uzyskuje sie dostep d ozakladki JOYSITCK i wtedy mozna przprowadzic kalibracje
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
premik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: premik »

Również w FSUIPC w zakładce joystick, w rubryce rudder, można się przekonać czy wywalić
zepsuty joy. Jak cyferki migają i nie chcą się ustabilizować mimo wielu prób. Lub jak wskazują raz zero a później inne liczby.
Awatar użytkownika
pmwm
Cadet
Cadet

No to niestety mój joy pójdzie w odstawke. Jak ustawie throttle na idle to drży bardzo, mimo to w pozostałych pozycjach jest stabilny, no ale cóż mogłem oczekiwać za 50 zł,
ODPOWIEDZ