Pytanie do spotterów (An-225)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

shymon

Pytanie do spotterów (An-225)

Post autor: shymon »

Dzisiaj, okolice godziny 15:15. Siedzę w domu i słyszę wycie turbośmigła - pierwsze skojarzenie - An-26 Exinu. Wyskakuję przed dom w papciach ;) i patrzę w lukę pomiędzy chmurami. Moim oczom ukazał się samolot lecący idealnie nad moim domem. 4 silniki (Dash-7?) - 4 ładne smugi (pierwszy raz widziałem smugę z turbośmigła). Leciał prawie idealnie NE -> SW. Mieszkam w Tarnowskich Górach (okolice EPKT) i jeżeli ktoś wie co to mogło być (linia/samolot) to proszę o odpowiedź. Dodam tylko, że już dosyć długo obserwuję niebo i jeszcze nigdy takiego u nas nie widziałem.

PS: Sorry, jeżeli zaśmiecam forum, ale naprawdę mnie to zainteresowało, a sam nie wiem gdzie szukać informacji dlatego pytam.

Pozdrawiam
zbysz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: zbysz »

Ja to slysze prawie codziennie nad Gliwicami, dzis okolo tej godziny tez. To sa stale loty, slychac go prawie codziennie, nawet afera byla, że nisko nad Gliwicami lata, wozi podobno jakies silniki samochodowe (starty i ladowania Pyrzowice) ale nie wiem co to za samolot, jedno jest pewne, że jak leci to slychac potezny miarowy basowy dzwiek silnkow smiglowych czesto tez w nocy.

update, ok znalazlem http://gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/446203.html

a samolot to prawdopodobnie IŁ--76 TD
shymon

No o tej aferze słyszałem coś - wożą jakieś części do Opla. Ale niestety nie o to mi chodziło. :? Widziałem go na wysokości przelotowej, a z EPKT nawet rakieta tak wysoko nad TG nie wejdzie po starcie z rwy 27. ;) Poza tym, nie leciałby chyba tak daleko na zachód, tylko zaraz po starcie skręciłby w stronę Gliwic. Nie wiem jak sytuacja wygląda ze startem z rwy 9, ale nawet po wielkim zakręcie na zachód, nie wlazłby na powiedzmy FL200.

No nic, szukamy dalej. :)

PS: Il - 76 ma silniki odrzutowe, a ja mówiłem i Ty też, o turbośmigle. ;)

Pozdrawiam
zbysz
Cadet
Cadet

To juz nic nie wiem, nazwe tego Iła znalazlem w komentarzach do tego artykulu, moze ktos tak palna ale jedno jest pewne te stale loty ktore slysze nad Gliwicami to jest jakis samolot smiglowy i to bardzo glosny.
shymon

A jeszcze co do tego Twojego samolotu, to pewny jesteś, że lata z EPKT? Jak do Opla części to chyba z Niemiec - tak mi się wydaje. Z EPKT woziliby je chyba TIRami, a nie fatygowali się samolotami. Jak myślisz?
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Piotr »

Jeżeli chodzi o cztero silnikową, turbośmigłową maszynę latającą z EPKT to jest to najczęściej AN-12. Niestety już jakiś czas nie było u nas grubaska.
AZT014
zbysz
Cadet
Cadet

A wiec jednak tak:
"IŁ--76 TD , doskonale znany mieszkańcom Gliwic i okolicy, gdyż codziennie około godziny 21:30 z ogromnym hukiem przelatuje nad miastem, lecąc do Hiszpanii, gdzie wiezie wyprodukowane na Śląsku silniki samochodowe Isuzu, montowane następnie w hiszpańskich SEAT-ach, wracając następnego dnia we wczesnych godzinach porannych, by wieczorem znów powtórzyć swój lot" - przytoczyłem to tylko jako ciekawostke :). Mnie ten samolot kompletnie nie przeszkadza (bo słychać go przez pare sekund)"

cytat z z komentarzy do w/w artykulu wskazuje ze to jednak IŁ-76 TD wozi wspomniane silniki.
shymon

A mogę wiedzieć gdzie ten plejn ląduje w tych Gliwicach? ;) Można by tak zrobić sobie małą wycieczkę i pooglądać (i posłuchać oczywiście :D), w końcu nie mam daleko.
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: Castaway »

zbysz pisze:A wiec jednak tak:
"IŁ--76 TD , doskonale znany mieszkańcom Gliwic i okolicy, gdyż codziennie około godziny 21:30 z ogromnym hukiem przelatuje nad miastem, lecąc do Hiszpanii, gdzie wiezie wyprodukowane na Śląsku silniki samochodowe Isuzu, montowane następnie w hiszpańskich SEAT-ach, wracając następnego dnia we wczesnych godzinach porannych, by wieczorem znów powtórzyć swój lot" - przytoczyłem to tylko jako ciekawostke :). Mnie ten samolot kompletnie nie przeszkadza (bo słychać go przez pare sekund)"

cytat z z komentarzy do w/w artykulu wskazuje ze to jednak IŁ-76 TD wozi wspomniane silniki.
Ale bzdury piszą Jezzzuuuu ja piernicze, aż sie musze odezwać. Silniki 1.7D z Isuzu wywozimy TIR-ami do m.in. Hiszpanii i Portugalii i nie do SEAT-a (bo to grupa VW i tam Polkowice wysyłają 1,9 TDI), a do Opla (GM). Bardzo rzadko zdarza się, że sprowadzamy części drogą lotniczą i wtedy cargo ląduje na Balicach, a nie w Pyrzowicach, ale być może inaczej jest w przypadku Opla Gliwickiego. Części nie pochodzą tylko z Niemiec, ale również m.in. z Brazyli, Japoni, Korei, ......i najczęściej płyną sobie drogą morską do Hamburga a potem Tir-ami dalej.

Przytoczyłem jako ciekawostke - mnie też ten samolot kompletnie nie przeszkadza, ale napewno nie lata z silnikami z Isuzu - no tego kurna jestem pewien.
Ostatnio zmieniony sob 26 lut, 2005 00:58 przez Castaway, łącznie zmieniany 1 raz.
zbysz
Cadet
Cadet

shymon pisze:A mogę wiedzieć gdzie ten plejn ląduje w tych Gliwicach? ;) Można by tak zrobić sobie małą wycieczkę i pooglądać (i posłuchać oczywiście :D), w końcu nie mam daleko.

nie no laduje jak rozumie w Pyrzowicach ;)
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

Do opla w gliwicach to auta transportuja drogą "rezczną" o ile mi wiadomo. Płyną sobie po przepięknym kanale gliwickim :lol: a potem na pociąg i specjalny kawalek torow prowadzi prosto do opla. A tak BTW to nigdy nie widzialem zeby tam cos jeździło :P :lol: ;)

Może się myle ale tak słyszałem ;p
shymon

Że tak powiem... już się zaczynam gubić w tym. ;)
nie no laduje jak rozumie w Pyrzowicach
No to kurcze, jak ląduje na EPKT to co Wam to w Gliwicach może przeszkadzać? Ma taką VS, że nad Gliwicami leci jeszcze na 100 metrach? ;)
mnie też ten samolot kompletnie nie przeszkadza, ale napewno nie lata z silnikami z Isuzu
Ok - Isuzu odpada. ;)
Bardzo rzadko zdarza się, że sprowadzamy części drogą lotniczą i wtedy cargo ląduje na Balicach, a nie w Pyrzowicach, ale być może inaczej jest w przypadku Opla Gliwickiego. Części nie pochodzą tylko z Niemiec, ale również m.in. z Brazyli, Japoni, Korei, ......i najczęściej płyną sobie drogą morską do Hamburga a potem Tir-ami dalej.
No to wychodzi na to, że lata tam jakieś UFO - nie Opel, nie Isuzu, to co?

Proste pytanie - CO, KIEDY i Z CZYM lata Wam nad tymi Gliwicami - może znajdzie się ktoś kto da odpowiedź?
zbysz
Cadet
Cadet

:P no to ja tez juz nic nie wiem, jedno wiem napewno ze cos lata stale w miare i robi duzo halasu, a gdzie laduje i gdzie startuje i co wiezie tego nie wiem, wkazdym razie w Gliwicach mowilo sie od zawsze, ze to cos lata z silikami siakimis, byl swego czasu artykul na ten temat w Nowinach Gliwickich. Niestety na stronie nowin nie dziala archiwum wydan.
shymon

No no, pamiętam to. U nas w gazetach też pisali, że się w Gliwicach rzucają, że im samolot codziennie lata nad głową i zakłóca spokój (ja bym chciał żeby mi tak latał :D). Teraz tylko pytanie - JAKI, KIEDY, i Z CZYM? ;)
SP-LOB

Post autor: SP-LOB »

AMC - Airspace Management Cell

Poszukaj moze cos bedzie :)
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

zbysz pisze:A wiec jednak tak:

Totalna bzdura.
Ił co prawda przylatuje ale niestety raz na jakiś (dłuższy) czas i napewno nie z częściami do Opla.
AZT014
zbysz
Cadet
Cadet

Ale tu przeciez nic o Oplu nie ma, no i ustalilismy ze ten Ił- 76 TD to nie smiglowy samolot, a tak jak pisalem czesto slychac glosny samolot smiglowy, moze na wiosne bedzie lepiej go widac.
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain

shymon pisze:.....
No to wychodzi na to, że lata tam jakieś UFO - nie Opel, nie Isuzu, to co?
Hej no przecież nie tylko Opel i Isuzu czyli GM działają na tym terenie, jest jeszcze pare innych dużych obozów. :|
shymon

Ja już nie chcę wnikać w to jakie części produkują w Gliwicach i jak je rozwożą. Chcę tylko wiedzieć o jakim samolocie jest w mowa w związku z tą cała aferą... czy lata regularnie, po co i co to za maszyna (a może już przestał latać?)?
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Joooooł jeśli TO prawda to dopiero będzie głośno. No Katowiccy spoterzy do dzieła i żeby mi tu jakieś zdjęcia były dostępne. Jeśli to prawa.
skuter

Post autor: skuter »

Przed chwilką (11.40) jak wracałem z kościółka (rekolekcje ), widziałem samolot który wyglądał jak an-225 :
-po pierwsze był duuży
-po drugie było chyba 6 smug kondensacyjnych i nie były one z byt długie ( jeśli przyjąć że samolot miał 2 cm to one miały gdzieś 8 cm)
- leciał nisko i w miare cicho ( prawdopodobnie zmnięjszony ciąg w celu obniżania)
- mieszkam około 35 km na wschód od Krakowa ( W Bochni )
- leciał HDG około 280

Jeśli to nie był an-225 to trudno. Ale chyba niestety nie był po planowane lądowanie miało być o 9.00.

Ale i tak był fajny widok. Mnie i koledze oczy z wyszły na zewnątrz ( kolega też troche pogrywa w FS-a)

P.S. Opłaca się chodzić do Kościoła :D.
P.S. 2 ( Piszę to 15.00 ( Poprawka 18.00 dalej zero chmurek)) Ciekawą pogode dzisiaj mamy, cały dzień ani jednej chmurki na niebie.
Ostatnio zmieniony śr 02 mar, 2005 18:03 przez skuter, łącznie zmieniany 1 raz.
shymon

NIEEEEEEEE! Powiedzcie, że ten An-225 nie przyleciał na EPKT! :cry: Jeżeli on tam był to nie wybaczę sobie tego do końca życia! :x
Ciekawą pogode dzisiaj mamy, cały dzień ani jednej chmurki na niebie.
No, dokładnie. Można poobserwować conieco na niebie. :)
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain

shymon pisze:NIEEEEEEEE! Powiedzcie, że ten An-225 nie przyleciał na EPKT! :cry: Jeżeli on tam był to nie wybaczę sobie tego do końca życia! :x

Spokojna rozczochrana. Jeśli wieżyć TEMU to stoi sobie gdzieś na Pyrzowickim "paswisku" wiec masz szanse.
shymon

Nie wieżcie 'TEMU'!

Miał być o 1820 - byłem tam i nie przyleciał. Przełożyli go na jutro - podobno 0720.
Walę budę i jadę (jeszcze nie wiem jak, ale pojadę). ;)

Ale nie żałuję, że dzisiaj pojechałem: były Wiziry (320 of course ;)), Arkia (757), Lufa (RJ-85), TNT (RJ-85), Exin (oł jeee - Exin wymiata :D).

Może jutro będą jakieś ładne foty, jak będziecie grzeczni to się podzielę ale nie obiecuję, bo sprzęt i moje umiejętności to raczej trzecia liga. ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

A na koniec jeszcze Fokker F-27
Ostatnio zmieniony czw 03 mar, 2005 14:19 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
AZT014
shymon

Ludzieee! Przed chwilą dzwoniłem na info lotniskowe i miły pan oznajmił, że maszynka przylatuje o 9!

Mama mia 0843, a ja nie mam transportu... chyba lecę na PKS. :D

Dam znać jak wrócę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pavlov
Cadet
Cadet

Post autor: pavlov »

AN225 przylecial pare minut po godz 9. Stoi na plycie numer 3. A na plycie numer 1 na stand 11 stoi rzadowa tutka.
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Awatar użytkownika
Kamandra
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPML

Post autor: Kamandra »

Zdięcia Ana-225 są juz na www.lotnictwo.net
Wielkie Marzenie
AMD Athlon 3000+/3,25GB RAM/ATI 4870 512MB/nVidia nForce4-4X/CH Yoke/Logitech Cyborg X/MCP/Pro Pedals CH/350d/100-400L/17-40L
Marcin EPML
shymon

Byłem, warto było czekać, olać szkołę i zdenerwowanych rodziców. ;)

Ponieważ ustawił się na 'trójce', dojście było dosyć kłopotliwe i sama pozycja do robienia zdjęć niezadobra. Nie będę prezentował tutaj mojej radosnej twórczości, o niebo lepsze zdjęcia macie na wspomnianym lotnictwo.net.

Ogólnie rzecz biorąc maszynka piękna. Warto pomyśleć, że narazie to jedyny egzemplarz latający, co dodaje całemu wydarzeniu jakiejś magii (gadam takie pierdoły bo jestem jeszcze na 'fali' ;)).

Ci którzy nie byli - niech żałują, reszcie nie muszę mówić. :)

Pozdrawiam
shymon

Cytat z forum Jumbo Pics dla tych którzy tam nie zaglądają:
Prawdopodobnie w maju będzie kolejna wizyta AN-225 - przywiezie właśnie te 3 helikoptery, które zabrał do Algierii 3.03.2005
No nie mamy chyba nic przeciwko, nie? :)
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK/EPGD

An 225

Post autor: Bubi »

No i był 225 . Niebawem czyli dziś lub jotro zamieszcze relacje fotograficzna z przylotu tego ptaszka do exinu :) Fotki robił mój tata :)
shymon

Fotki bardzo fajne. :) Cieszę się podwójnie, bo nie było mi wtedy dane zobaczyć jak klęka i otwiera pyszczek. ;)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
Awatar użytkownika
zbyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: zbyszek »

shymon pisze: U nas w gazetach też pisali, że się w Gliwicach rzucają, że im samolot codziennie lata nad głową i zakłóca spokój
jakieś nerwowe te gliwiczanie, się lepiej cieszą, że im wkrótce autostradę wokół
miasta wybudują, a nie przejmują "jednym" samolotem

w bielsku jak antek za nisko lata, to tylko psy szczekają,
a najbardziej nie lubią szybowców, szum skrzydeł bardzo je drażni,
mnie tam nic nie rusza, a mieszkam 500 m w linii od progu pasa
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain

zbyszek pisze:w bielsku jak antek za nisko lata, to tylko psy szczekają,

Oho w szczególności, że zawiązano tam jakiś komitet mieszkańców pobliskich domów i osiedli przeciwko istnieniu i rozbudowie "pastwiska" Aleksandrowice. Zresztą mozna troche poczytać TU.
Ale to temat na odrębny wątek.

Ps. Antek, bardzo rzadko pojawia się na naszym pastwisku Aleksandrowickim.
Awatar użytkownika
Bubi
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK/EPGD

lol

Post autor: Bubi »

Ci ludzie pojęcia nie maja o hałasie :) CO by zrobili jak by im codziennie Mirage albo F 18 na dopalaczach nad domami przelatywał :) ?

A jak fotki ? podobaja się wam ?
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

zbyszek pisze:
shymon pisze: U nas w gazetach też pisali, że się w Gliwicach rzucają, że im samolot codziennie lata nad głową i zakłóca spokój
jakieś nerwowe te gliwiczanie, się lepiej cieszą, że im wkrótce autostradę wokół
miasta wybudują, a nie przejmują "jednym" samolotem

w bielsku jak antek za nisko lata, to tylko psy szczekają,
Niech się cofną tak o 7 lat wstecz i przypomną sobie jak nad ich miastem latały MiGi-21. Teraz to jest strefa ciszy w porównaniu z tym co było kiedyś.
AZT014
thewho
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: thewho »

W ogole takie protesty sa glupie w przypadku lotnisk, ktore stoja od x lat. Najczesciej protesty pochodza z domow prywatnych ktore ludzie wybudowali juz kolo istniejacego lotniska i teraz maja pretensje do nie wiadomo kogo.

Pozdr
Awatar użytkownika
Piotr
Cadet
Cadet

Na pamiątkę po pierwszym ladowaniu
Załączniki
1.jpg
1.jpg (19.48 KiB) Przejrzano 23042 razy
AZT014