Eurowings, BAe 146, FMC, autopilot
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Eurowings, BAe 146, FMC, autopilot
w tytule zawarlem chyba wszystko co chcialbym wiedziec...czyli jak to wszystko ze soba wspolpracuje...czy ktos tym lata?? Interesuje mnie jak "zmusic" autopilota, aby utrzymywal wyokosc nad punktem, ktora jest w FMC...jak ma sie do tego wszystkiego funkcja LNAV. I na koniec sprawa najwazniejsza co z ladowaniem, jak to sie robi, by BAe 146 i jego FMC naprowadzili sie (mnie) na ILS i zaczeli znizac, czy to mozliwe??
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Nie odpowiem w pelni na pytanie ale swego czasu recenzowałem Eurowings 2004
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=25
W pakiecie tym, wszystkie samoloty miały ten sam FMC (niemal identyczny jak w DF737).
A jak sie ma FMC w B737 do MCDU w Airbus czy ATR, wie ten, kto posiada np. PSS Airbusa czy ATR F1. A ma sie nijak.
Co wiecej, BAe nie posiadał regulacji VS. Kąt wznoszenia ustawiało sie poprzez uniesienie nosa samolotu do porządanej wartosci, po czym nacisniecie VS. Po tym zabiegu samolot trzymał ten ustawiony recznie VS.
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=25
W pakiecie tym, wszystkie samoloty miały ten sam FMC (niemal identyczny jak w DF737).
A jak sie ma FMC w B737 do MCDU w Airbus czy ATR, wie ten, kto posiada np. PSS Airbusa czy ATR F1. A ma sie nijak.
Co wiecej, BAe nie posiadał regulacji VS. Kąt wznoszenia ustawiało sie poprzez uniesienie nosa samolotu do porządanej wartosci, po czym nacisniecie VS. Po tym zabiegu samolot trzymał ten ustawiony recznie VS.
Ostatnio zmieniony czw 30 kwie, 2009 12:45 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
No tak nie ma nawet co porownywac z A320PSS, dzis probowalem latac ATR z tego dodatku Eurowings, sam samolot nie jest zly, ale czy mozna w jego FMC ingerowac w jakis sposob w wyokosci nad punktami. np. nad KRT pokazuje mi FL110 czy moge tam zmienic wysokosc na np. 2500 czy to co oblicza FMC sam jest dla niego nie do ruszenie?? No i jak wyglada podejscie do ladowania, czy ten ATR jest w stanie zrobic autopilotem podejscie wlaczajac APP, przechwytuje ILS i ustawi sie na kursie, czy musze mu gdzies ustawiac czestotliwosc ILS?? Bartek Ty latales troche tym ATR-em, jak to z nim jest?? 
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Jasne ze mozna zmienic wysokosc, w zakladce LEGS po prawej stronie. Jesli chodzi o ladowanie to musisz normalnie ustabilizowac sie na prostej na pas, w radio wklepac czest. ILS i wyladowac wlaczajac app. Zobacz sobie poradnik FMC do DF737 by Konraf na stronie www.aztec.pl, ten FMC jest identyczny co w samolotach z pakietu EW.
No to u mnie chyba jest cos zje..chane. Probowalem robic wszystko tak jak w manualu Eurowingsu do FMC i nie da sie w zaden sposob zminic predkosci i wysokosci w LEGS, nic nie daje tez naciskanie na V1, V2... przy takeoff nie pokazuja sie tam zadne wartosci pomimo uzupelnienia wszystkich innych pol typu wiatr, temperatura itd.. i zgodnie z tym co pisza w manualu na koncu po nacisnieciu na CRZ powinna pojawic sie zakladka ECON CRZ z wypisana optymalna wysokoscia przelotu, korsem itd..nie da sie u mnie na to CRZ nacisnac...czy ja zawsze musze miec jakies problem, dlaczego to po prostu nie dziala tak jak powinno 
Znalazlem odpowiedz na duza czesc moich porzednich pytan, pozostal jeszcze tylko problem jak zmieniac ta predkosci wysokosc w FMC (LEG)....
Znalazlem odpowiedz na duza czesc moich porzednich pytan, pozostal jeszcze tylko problem jak zmieniac ta predkosci wysokosc w FMC (LEG)....
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Witam
Jako, ze BAe wszedł do floty Aztec VA, wiec zacząłem nim znowu latac. BAe-146 (ten z EW2004) nie ma A/T. Dlatego tez nie mozna ustawic w FMC predkosci na danych punktach. Predkością steruje sie po prostu ręcznie. Dlatego tez, nie jest aktywny przycisk VNAV na AP, dlatego tez według mnie (choc tu akurat mam wątpliwości) nie pojawiają sie (u mnie też) prędkości V1, V2, Vr mimo, ze wpisuje sie wszystkie dane do FMC. Natomiast pułap spokojnie mozna edytować nad danym punktem, wpisując np. /6000.
Jako, ze BAe wszedł do floty Aztec VA, wiec zacząłem nim znowu latac. BAe-146 (ten z EW2004) nie ma A/T. Dlatego tez nie mozna ustawic w FMC predkosci na danych punktach. Predkością steruje sie po prostu ręcznie. Dlatego tez, nie jest aktywny przycisk VNAV na AP, dlatego tez według mnie (choc tu akurat mam wątpliwości) nie pojawiają sie (u mnie też) prędkości V1, V2, Vr mimo, ze wpisuje sie wszystkie dane do FMC. Natomiast pułap spokojnie mozna edytować nad danym punktem, wpisując np. /6000.
Bartek
Z nieco innej beczki ale może ktoś się skusi. W sklepie Avsim można kupić okazyjnie pakiet Eurowings 2004. Niecałe 10 dolarów.
http://www.simpilot.com/servlet/the-10/Eurowings/Detail
Śmieszna cena za ATR42, 72, BAe i Airbusa.
http://www.simpilot.com/servlet/the-10/Eurowings/Detail
Śmieszna cena za ATR42, 72, BAe i Airbusa.
Bartek
Poczytałem sobie ten temat, więc ostatni post Konrafa również
Wszedłem na podaną stronę, fajnie, fajnie, $9.95... ale:
1. Czy naprawdę opłaca się wydać $10 na te samoloty?
2. Czy działają one pod FSX? Bo jakoś nie mogę doczytać pod jaką wersję FS są.
3. Jeśli działają pod FSX, to czy są klatkożerne?
1. Czy naprawdę opłaca się wydać $10 na te samoloty?
2. Czy działają one pod FSX? Bo jakoś nie mogę doczytać pod jaką wersję FS są.
3. Jeśli działają pod FSX, to czy są klatkożerne?
Klatkożerne toto nie jest, w końcu pierwotnie było pod FS2002, maszyny nie mają VC w ogóle tak więc o strate fpsów się nie martw. Za tą cenę jak najbardziej warto nabyć, chociaż ten Airbus... hm... hmm.... no ale nikt nie każe nim latać.
FMC jest trochę dziwnie rozwiązany bo funkcjonuje jako osobny program i jest wspólny dla wszystkich samolotów.
FMC jest trochę dziwnie rozwiązany bo funkcjonuje jako osobny program i jest wspólny dla wszystkich samolotów.
Wyżej w temacie podany jest link do mojej recki tego pakietu. Airbus faktycznie najmniej ciekawy ale za to ATR i Bae całkiem porządne samoloty. ATR wg. mnie ma np. sporo ładniejszy overhead niż ATR od Flight1. Jeśli ktoś nadal planuje latać na FS2004 i nie ma innych płatnych samolotów, to za tą cenę według mnie warto brać.
Bartek