Lecę EPPO-EPRZ trasą: EPPO CZE INDIG SUBAX LDZ LUBEN JED RZE EPRZ (pl-vacc, celowo trasa szczegółowa). Brak CTR, chcę zrobic podejście ILS 27 wg map, z najwazniejszych z nich fragmenty załączam. I teraz pytanie: jak mam to zrobić??? Przy lądowaniu na rwy 09 - no problem, ale przy ILS 27 wg flight planu kieruję się z JED na RZE i co w tym p-cie powieniem zrobić: skręt w lewo i wejście od razu na "ścieżkę" racetracka po którym robię już lądowanie, czy (tak zrobiłem wczoraj
EPPO-EPRZ: jak wylądować na ILS27 wg mapy?
Moderator: RzEmYk
EPPO-EPRZ: jak wylądować na ILS27 wg mapy?
Panowie! Od razu na wstepie zaznaczam: nie smiać się, nie krytykować - udzielać tylko konstruktywnej odpowiedzi, na zapewne dla większości z Was proste pytanie!!! A więc:
Lecę EPPO-EPRZ trasą: EPPO CZE INDIG SUBAX LDZ LUBEN JED RZE EPRZ (pl-vacc, celowo trasa szczegółowa). Brak CTR, chcę zrobic podejście ILS 27 wg map, z najwazniejszych z nich fragmenty załączam. I teraz pytanie: jak mam to zrobić??? Przy lądowaniu na rwy 09 - no problem, ale przy ILS 27 wg flight planu kieruję się z JED na RZE i co w tym p-cie powieniem zrobić: skręt w lewo i wejście od razu na "ścieżkę" racetracka po którym robię już lądowanie, czy (tak zrobiłem wczoraj
) w RZE wykonać skręt w prawo o ok 320st "zawiązując supełek" i z tego zwrotu wejśc na racetracka???? A może od razu w RZE robic ciasny skręt w prawo bezpośrednio na pas (ale to chyba duzym samolotem trudno byłoby to wykonac)? A więc: które podejście jest poprawne???
- Załączniki
-
- EPRZ_AaTR.jpg (33.49 KiB) Przejrzano 10000 razy
-
- EPRZ_ILS27.jpg (33.6 KiB) Przejrzano 10000 razy
AZT017 (WAW)
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Czyli robisz mniej wiecej takie cos (sorki za jakosc wykonania ale nie mam pod reką normalnych narzedzi graficznych). Dokładnie ten rodzaj wejscia widac tu:
http://aviation.home.pl/ifr/image/h5.jpg
P.S.
Która mapa jest aktualna? Ta podana przez Artura czy ta na łamach PL-VACC. Ta na PL-VACC ma hold i racetrack nad VOR a tu u Artura hold jest nad VOR a racetrack nad NDB.
http://aviation.home.pl/ifr/image/h5.jpg
P.S.
Która mapa jest aktualna? Ta podana przez Artura czy ta na łamach PL-VACC. Ta na PL-VACC ma hold i racetrack nad VOR a tu u Artura hold jest nad VOR a racetrack nad NDB.
- Załączniki
-
- eprz_ils27.jpg (38.83 KiB) Przejrzano 9989 razy
Ostatnio zmieniony czw 02 cze, 2005 13:59 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
PK
Rozumiem więc, ze kierunek wykonywania racetracka nie jest "obowiązkowy"? Z Konrafa rysunku wynika, ze mogę go zrobić "pod prąd". Sory jeśli to lamerskie pytanie, ale czytałem szkołę na aviation.home.pl, gdzieś tam jeszcze i albo nic nie pisało albo już zapomniałem (było to jakiś czas temu
) o "jeździe pod prąd" - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przecież strzałki hold. i racetr. okreslają ich kierunek?
AZT017 (WAW)
To jest dla mnie jasne.PK pisze:Roboczo można traktować racetrack tak samo jak hold. Pytania jak wejść w racetrack ma taką samą odpowiedź jak pytanie o wejście w hold. Jedyne różnice dotyczą zmian wysokości (nie zmieniamy wysokości będąc w skręcie).
Piotr
AZT017 (WAW)
-
kszerszu
kierunek wykonania racetracka JEST OBOWIĄZKOWY.Artur S. pisze:Rozumiem więc, ze kierunek wykonywania racetracka nie jest "obowiązkowy"? Z Konrafa rysunku wynika, ze mogę go zrobić "pod prąd". Sory jeśli to lamerskie pytanie, ale czytałem szkołę na aviation.home.pl, gdzieś tam jeszcze i albo nic nie pisało albo już zapomniałem (było to jakiś czas temu) o "jeździe pod prąd" - poprawcie mnie jeśli się mylę, ale przecież strzałki hold. i racetr. okreslają ich kierunek?
Korfanty pokazał sposób wejscia widoczny lepiej na linku (http://aviation.home.pl/ifr/image/h5.jpg ).

Dokładnie. Narysowałem tylko wejscie. Lecisz na pomoc nawigacyjną (tu z kierunku JED), mijasz ją, lecisz jak to nazwałes "pod prąd", kierunek zgodny z outbound leg, nawracasz na pomoc nawigacyjną (krecisz w lewo), mijasz ją = krecisz w prawo i dopiero od tego momentu jestes w racetrack i dopiero od tego pomentu obowiązuje Cie profil pionowy dla racetrack.
- Załączniki
-
- h5.jpg (6.99 KiB) Przejrzano 9958 razy
Bartek
...i wszystko jasne..... BIG THX. Tak BTW może trochę moja wyczytana teoria się zakurzyła, bo od kiedy latam online chyba NIGDY jeszcze nie musiałem wykonać holda albo racetracka zgodnie z mapą, CONTRO mnie pewnie oszczędzali 
AZT017 (WAW)
Poprawnie według jakich zródeł? Wszedzie gdzie czytałem o wejsciach w hold, wejscie z dołu czyli z III ćwiartki:
(to po lewej)
robi się offset entry, czyli tak:

Z Twojego rysunku wynika, ze jest jakasa wspolna czesci miedzy III a II ćwiartką (ten kąt 90 st) , gdzie robimy równoległe wejscie...bądz offset. Ciezko z tego rysunku cos wywnioskowac bo brak strzałek kierunku. Ten kąt 30 st róznicy jest charakterystyczny dla offset.
(to po lewej)
robi się offset entry, czyli tak:

Z Twojego rysunku wynika, ze jest jakasa wspolna czesci miedzy III a II ćwiartką (ten kąt 90 st) , gdzie robimy równoległe wejscie...bądz offset. Ciezko z tego rysunku cos wywnioskowac bo brak strzałek kierunku. Ten kąt 30 st róznicy jest charakterystyczny dla offset.
Bartek
Jesli wchodzisz z obszaru zaznaczonego na zielono, masz zakret proceduralny ale de facto jest to praktycznie to samo, co pokazane wyzej wejscie offset.
Jesli wejdziesz z innej czesci niz zielona czy ta pokazana na Twoim rysunku to według mnie po prostu nie da rady zastosowac innego wejscia niz standardowe wejscia w hold. Sam uzywam wejsc podanych na aviation.home i przy tym zostaje.
Jesli wejdziesz z innej czesci niz zielona czy ta pokazana na Twoim rysunku to według mnie po prostu nie da rady zastosowac innego wejscia niz standardowe wejscia w hold. Sam uzywam wejsc podanych na aviation.home i przy tym zostaje.
Ostatnio zmieniony pn 31 maja, 2010 08:39 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
-
kszerszu
To co rysuje SP-TFU to mi wyglada na probe wejscia tak zeby potem sie od razu znalezc na prostej. Problem polega na tym, ze o ile wiem (ale tu musialby sie wypowiedziec fachowiec), ze w przeciwienstwie do samego holdingu (kierunki inbound/outbound, kierunek zakretu), sam sposob wejscia jest jedynie zaleceniem, teoretycznie mozna by wejsc jakkolwiek, byleby wejsc, i nie znalezc sie poza obszarem chronionym.